設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: lookfrance

[請教] 更新~玩HIFI平面圖

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

ykluk 發表於 2015-2-27 10:43
其實座地同書架都要離牆架喇, 係咪一定係2呎就要睇你用咩同setup時試, 通常玩低音反射式可能會要多少少空 ...

咁都好難玩.....效果唔好浪費金錢。 返房聽對ADAM ARTIST 3算了.......
Adam T7V

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

lookfrance 發表於 2015-2-27 10:50
咁都好難玩.....效果唔好浪費金錢。 返房聽對ADAM ARTIST 3算了.......

HIFI嘢梗係好難玩架啦, 如果買完擺低就好聲, 就唔會有咁多forum咁多人討論講咁多嘢啦~~!!! {:9_407:}

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

ykluk 發表於 2015-2-27 10:57
HIFI嘢梗係好難玩架啦, 如果買完擺低就好聲, 就唔會有咁多forum咁多人討論講咁多嘢啦~~!!!   ...

係。請問我呢個地方買咩價位唔浪費?
Adam T7V

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

lookfrance 發表於 2015-2-27 10:59
係。請問我呢個地方買咩價位唔浪費?

呢個問題唔知點答你....其實就無話咩價位喇叭適合用咩size, 唔同價位喇叭應該係佢出嚟既音色分別, 當然一對adam a3x同一對goldmund出嚟既可聆聽範圍係會唔同啦, 但以你情況應該先去聽吓唔同牌子喇叭, 去認清自己鍾意啲咩音色先, 然後根據呢個音色同自己既筆直去追蹤自己想要既器材~~!! {:9_423:}

唔係單憑座地同書架咁就解決, HIFI嘢真係無所謂既"一定"....

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

ykluk 發表於 2015-2-27 11:10
呢個問題唔知點答你....其實就無話咩價位喇叭適合用咩size, 唔同價位喇叭應該係佢出嚟既音色分別, 當然一 ...

如果B&W, KEF, ELAC係唔係去SHOWROOM試就OK?  
因為有時用唔同AMP出來D聲有分別。
如果有地方可以用同一部AMP出曬唔同牌子SPEAKER就好~
Adam T7V

黃金玩家

我會揀返氣孔向前或者向下的喇叭啦,易攪d

3萬

白鑽玩家

lookfrance 發表於 2015-2-27 12:05
如果B&W, KEF, ELAC係唔係去SHOWROOM試就OK?  
因為有時用唔同AMP出來D聲有分別。
如果有地方可以用同一 ...

基本上都係難以用同一部amp去試, 因為代理通常都係用返夾自己架生既嘢去配, 所以只能以所謂"經驗"去估.....

三者比較, KEF叫做中性啲, B&W傾向大食啲同雄厚啲, ELAC就較為快聲, 而KEF同B&W既性價比其實唔算好高..... 不過你可以去聽吓, 得出你想要既感覺, 再出post講吓你心裡面想要既聲底同筆直, 等各位CHING提議你再去試吓, 咁樣可能容易啲得出結論~~!! {:9_423:}

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

ykluk 發表於 2015-2-27 14:30
基本上都係難以用同一部amp去試, 因為代理通常都係用返夾自己架生既嘢去配, 所以只能以所謂"經驗"去估... ...

請問邊個牌子性價比高?
Adam T7V

3萬

白鑽玩家

lookfrance 發表於 2015-2-27 15:06
請問邊個牌子性價比高?

最高既梗係強國DIY嘢~~!!! {:9_407:}

C/P值高係一件事, 你啱唔啱聽又係一件事, 揀啱自己啱聲先啦~~ {:9_423:}

3萬

白鑽玩家

angusn812 發表於 2015-2-27 13:08
我會揀返氣孔向前或者向下的喇叭啦,易攪d

好多人都會咁諗, 小弟用第一代ATC係完全密封, 有人唔鍾意箱聲我又覺得OK, 但難玩度確係超高~~!!