設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[古典] 活在立體聲中, Living stereo

1萬

白鑽玩家

老而不

kongchai 發表於 2015-3-14 16:29
應該唔係早期既!
剛才係威威見到
Sony 出的 Living stereo SACD $88

Sony -SACD被在HMV當時做HK$79 蚊乍

AP-SACD凡7就等下2手先再算, 上次買的24K我覺得唔太好, 真是要再看看才決定.
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

kongchai 發表於 2015-3-14 10:46
我都有見到這些 SACD
價位在三百以上
有下列原因令我暫不入手

我自已買過2張, 一定是味精碟(前數頁都有提過)
只是調味上我覺得可以, 毛燥的聲音也在之餘, 層次/動態比起正常版的突出,
我自已沒錢入手esoteric的SACD機, 一直只是用最普通的CD機播CD層.
效果唔差, 更大的事實是唔聽都可以保/升值.

我所知最後的一張esoteric / ansermet/<畫展>也沒了, 不少在在等esoteric/ansermet/<天方夜譚>
反正你也在聽<天方夜譚>, 用少少錢入一張是絕對值得.
只是跟膽機的effect和晶片機的是有沒有出入, 就更是令我期待的報告.
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

kongchai 發表於 2015-3-14 10:56
個老細A 咁奇怪
有碟也不收?
若是我一定不會要求他原諒呀!

老世A之前都有話自已聽過好多碟,  又識好多古典的, 又有好多貨(源)
不過佢都有d都係無, 好似我有次賣過俾佢的philips 西德版 完整一set的<飛行中的荷蘭人>
我又問過Los Angeles唱的EMI <Carmen> 也只見賣走了, 就一直沒出現
我不敢說我真的擁有好多CD, 但轉手又轉手之間真的聽過 (有d聽過但唔記得)
果次單野, 自覺得之後就是算了吧.

我想打太多佢的資料, 佢係做生意, 我都好明白.
新鋪是在信和樓上, 1-3樓再上d.
這裡也有人仲紹過佢搬鋪的事, 好似是在第一次EMI/abbey road remater CD出時左右有出現過, 可以找找.

還是好音樂最好.

鉑金玩家

cwyip 發表於 2015-3-14 15:11
好彩你無送隻碟比A老闆 大家商業交收 岩就大家吹多二句 無必要用禮物換人情 你就算當佢朋友 大家男人老狗 ...

你所提的三個牌子 speaker
Harbeth Sonus faber Tannoy
印象最中
Harbeth 和 Tannoy 聽古典真係好正
Sonus Faber 聽小提琴都正

鉑金玩家

kl122002 發表於 2015-3-15 08:22
只是調味上我覺得可以, 毛燥的聲音也在之餘, 層次/動態比 ...

我昨天在威威只見到 2 隻
但唔識曲目
不見天方夜譚呀!

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

kl122002 發表於 2015-3-15 08:22
只是調味上我覺得可以, 毛燥的聲音也在之餘, 層次/動態比 ...

kl兄請問你訂隻esoteric sacd天荒夜談到未 ?

鉑金玩家

Kl 兄
補多句問題
那裡有得訂或買?

1萬

白鑽玩家

老而不

cwyip 發表於 2015-3-15 14:49
kl兄請問你訂隻esoteric sacd天荒夜談到未 ?

最新的兩張我未到手, 仲等緊...
我諗今個星期會同老世的貨一齊返掛?

還是好音樂最好.

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

kl122002 發表於 2015-3-15 22:43
最新的兩張我未到手, 仲等緊...
我諗今個星期會同老世的貨一齊返掛?

威威剛打比我話esoteric sacd 返左了

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kl122002 + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

鉑金玩家

cwyip 發表於 2015-3-18 16:31
威威剛打比我話esoteric sacd 返左了

咁有時間去睇下了