設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[古典] 活在立體聲中, Living stereo

1萬

白鑽玩家

老而不

cwyip 發表於 2015-3-13 15:36
頭先去e bay 買左隻living stereo ravel no ifpi

你都入得幾博下wor

我會覺得人人用唔同的機, 係有一定的分別.
我自己用現代amp, 聲底硬, 聽古典時, 特別是小提琴會覺得少有少刺耳, 在大合奏上的百樣動態很滿意.
也有想過用膽機, 因為人聲最自然, 只是有前輩說過會燒膽就....怕怕了
現在想入一台中古的純原子粒amp 看看,  能不能在現代晶片 和過去的膽機中取一個平衡.

還是好音樂最好.

鉑金玩家

kl122002 發表於 2015-3-13 21:08
你都入得幾博下wor  

我會覺得人人用唔同的機, 係有一定的分別.

膽不是咁容易燒吧!
可能我不是開太大聲啦!

1萬

白鑽玩家

老而不

kongchai 發表於 2015-3-13 21:15
膽不是咁容易燒吧!
可能我不是開太大聲啦!

是膽自然老化的事, 好似烏絲燈一樣, 用久了會燒.  我想應與放大細聲沒關係的.
不過我信新膽應不會太容易燒吧...?
還是好音樂最好.

鉑金玩家

kl122002 發表於 2015-3-13 21:22
是膽自然老化的事, 好似烏絲燈一樣, 用久了會燒.  我想應與放大細聲沒關係的.
不過我信新膽應不會太容易 ...

那是自然老化要換膽
亦是簡單不過一事
早期都成日怕
但用耐了
就一點不怕了

1萬

白鑽玩家

老而不

kongchai 發表於 2015-3-13 21:30
那是自然老化要換膽
亦是簡單不過一事
早期都成日怕

我自已見證住燒膽是在將4年前去朋友家中作客,  回想到好好笑.
當時在播一張唱片, 好似是paganini的 24caprices, 是 Itzhak Perlman拉的,
大約在第15-16 段時突然輕輕的"撻"一聲
我 : "咦?"
看著有一個大膽最先沒了燈光, 朋友說是膽燒了.
我是立即這個表情---> (以為機也報銷了)
朋友解說是膽子剛巧壽終了, 但家中沒有後備, 於是一伙人是不得不出MK找.
我是記住了膽的外表, 但沒想過唔少都好似, 搞了好耐才明少少固中分別...

所以都是別找我玩膽
事實都是自已過唔到自已心理果關,
好似你現在要我買回三/四十年前的黑膠去發燒...我都好難打開荷包結帳....
還是好音樂最好.

鉑金玩家

kl122002 發表於 2015-3-13 22:04
我自已見證住燒膽是在將4年前去朋友家中作客,  回想到好好笑.
當時在播一張唱片, 好似是paganini的 24cap ...

一般玩開膽機友
家中都有後備膽
好少遇到師兄所講情況
不過又真係現實 d 咁講
我識得某些機友同你想法差唔多
對膽怕怕
點都唔會玩膽機

1萬

白鑽玩家

老而不

kongchai 發表於 2015-3-13 22:55
一般玩開膽機友
家中都有後備膽
好少遇到師兄所講情況

我都覺有少少奇怪, 點解會無後備, 不過就是"剛剛好挑上你" 就是一個好自然的隨機因素中左.
哈, 膽機...我還是去別人家中欣賞好了.

既然都扯題了, 就繼續扯下去吧,
師兄打算入esoteric的新碟嗎?
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

kongchai 發表於 2015-3-11 14:12
又少少離題
天方夜譚好多版本
除了 living stereo 的外

回望見到甘多張<天方衣譚>, 自已有幸聽過當中的3-4張, 真是可喜.

忍不住手想打過去的一件事, 發生在放碟時候, 也算是吐一口心中悶氣.
好碟是買過又放過, 有d又借人聽, 來來回回之下家中的碟存真是好難搞清是自已還是朋友的.

有次發現了一家碟鋪, 賣二手古典的, 問下位老世A又肯收. 大喜, 當然有幾多就放幾多, 因為古典的市場好似賣紅/白酒一樣, 講"品嚐", 識買識賣固然是好事.
我覺得自己都幾長氣, 有時講開野就唔識收, 警覺性低左, 可能因此令人錯投左一個好寸的形象.  同時老世A又提我不要留太久, 因為旁邊仲有賣2手碟的店主會起注意.
不明白是否因此激到個老世A. 有次佢突然話唔再收我的碟.  
太突然了,  當時我都唔知咩事. 不過我記得佢話: "我自已都有貨源! 唔使收你的碟!"
當時唔想無左個放碟的地方, 緊係點都求返一個老世原諒. 於是老世A開左一個要求 : "一張<天方夜譚>, cover有燈神圖樣的"
當然立即回家 / 倉找, 不過沒有指揮, 只靠一個圖樣, 真是好難找.

然而過了幾天, 我又問下賣一手古典的熟老世B相關樣似的碟,  也告知了他的前後事情,
前後他在自已店後的限地方找了一回, 沒想過他立即給了我一張私人收藏, 就是那張Muti 的<天方夜譚>, 也說, " 大概就是這張, 我送給你, 快去找老世A."
我也問了其他玩古典的朋友, 佢地有d都覺得似, 再三確定了就叫我去討個原諒.

第2日, 我有立即去找那位賣2手古典的. 之不過上了商場2樓, 在轉入那走廊時我停了腳步
我第一個想的念頭是 : "如果錯了該怎樣辦?不過都去試試吧?"
然後我回望手上的Muti 的<天方夜譚> EMI CD (CDC版), 我立即覺得唔好甘樣做 :
1. 即是將此CD "甘樣送俾"一個賣2手碟的老世A ;  
2. 同時又無法去還老世B的人情;
所以當時我決定了不入去那家店, 以後也繞路/急步而過.
張Muti 的<天方夜譚> 我在家中試聽了一次, 感覺初了這張CD少見之外, 聲音不是真的很突別.

張CD在一週之後還是還了給老世B. 老世B問我點解, 我話無必要對一個只識了1-2月的老世A賣甘大人情.
跟住, 當然也過了很久, 大將都4-5年吧? 我見到老世A搬走了, 有傳是到了MK信和開鋪.
以找CD碟而言, 我還是會建議同好的人去找老世A, 不過我自己一定唔會去, 莫說是討原諒或是其他.

那句"我自已都有貨源! 唔使收你的碟!"
我至今都好記得. 因為當初大家關係唔差時, 我都問一兩張碟, 有時佢都無, 又有時佢都未見過.
唉, 合必當初吐出這樣的一句話呢?

我唔知老世A睇唔睇到呢個post, 甚至這段文字.
我也不知老世A是不是想做好人, 故意趕走我, 避開當時鄰店的可能已起的目光, 有一道難題把我裹足.
已了快4-5年, 第6年也來了, 老世A的店子至今人去鋪空,
我自覺把事情說出來, 這是我當日當時我的決定, 是 個不可改變的歷史.
還是好音樂最好.

鉑金玩家

kl122002 發表於 2015-3-14 06:15
我都覺有少少奇怪, 點解會無後備, 不過就是"剛剛好挑上你" 就是一個好自然的隨機因素中左.
哈, 膽機...我 ...

我都有見到這些 SACD
價位在三百以上
有下列原因令我暫不入手
1.曲目頗多而我亦不懂所以不知如何入手
    怕買咗又不聽
2.聽說這些 SACD 是依據它們廠 SACD Player 的特性而制作的
    所以與同廠 Player 一起能發揮至好
3.我對雙層的 SACD 碟有些抗拒
    如非必要也不入手
師兄對這些 SACD 有何評價?
那隻好聽呢?

鉑金玩家

kl122002 發表於 2015-3-14 08:54
回望見到甘多張, 自已有幸聽過當中的3-4張, 真是可喜.  

忍不住手想打過去的一件事, 發生在放 ...

個老細A 咁奇怪
有碟也不收?
若是我一定不會要求他原諒呀!
放碟/收碟 是一種交易方式
公平的交易
那有值得要求對方的事情呀!
好奇一問
他現在信和開店嗎?
應該不是在地庫吧?