設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: ykluk

[請教] 小學雞集思廣益帖 - 炒豆聲既處理

黃金玩家

Wilmer威馬 發表於 2015-2-18 12:23
http://item.taobao.com/item.htm?spm=a230r.1.14.51.ItTVi5&id=40013055706&ns=1&_u=id2trk02fb&abbucke ...

馬爺,呢樣野睇我需要咁喎

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

ykluk 發表於 2015-2-18 16:14
我有冒險精神嘛~~!!!

你哩d唔係叫冒險精神...係叫pat pat痕...
之前我都唔回哩個post
因為我覺得你直投係...講你又唔聽、講完你又問
但係依家個post咁過癮...我又忍唔住要抽下水...
我一早叫你唔好攪咁多野架啦...
之前我講過:
其實最好唔用唱針水&唱片水
就咁用絨擦&靜電擦...擦吓隻碟就好
唱片水只會越用越衰
隻碟太污穢...只有洗唱片

之前個post打錯字...靜電擦變左靜玩擦...
不過唔改果個post啦...費時你話我偷偷改post...馬後炮...
今次擺明抽你水...吹咩...

炒豆聲...撇除隻碟本身損壞 & set盤問題
基本得靜電 & 污穢...但係靜電唔會長期都咁嚴重
所以...如果隻碟長期都有嚴重炒豆聲...洗啦...

不過...今次我都有樣野要更正
就係之前我叫你唔使買靜電風扇
因為...之前靜電風扇剛剛冒起果陣...價錢都幾貴
而且亦唔肯定有無用...但係依家咁嘅價...買啦...
有用的話...固然高興...無用的話...亦無咩所謂
反正...每次都吹過隻碟先聽...心理上都覺得好聲d啦...

評分

參與人數 2威望 +30 金錢 +30 收起 理由
ykluk + 20 + 20 一定要加分
fungl + 10 + 10

查看全部評分

i=I
l=Love
a=Audio
v=Video
b=But
n=No
m=Money

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

睇完之後!又學多D野!
靜電扇問咗最快都要初八!
陸爺會唔會買!一齊買可以小D運費!
超級窮人新手

銀級玩家

夢遺大師

patkwok 發表於 2015-2-18 16:52
代答
法國洗碟水
去三通揾Raymond, 佢有賣

謝謝師兄
ONKYO 5010
SONY 46HX850
B&W CM7, CMC
Klipsch RS-42 II
ONIX RA-125
ONIX SACD-15A
Velodyne SPL-1200 Ultra
Pioneer BDP-LX55

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

唉...最近玩黑膠都玩到唔得閒上黎...點知上一上黎就見到好多係我身上發生既問題,

我聽開d碟好舊...所以多數搵啊paul買...而佢就教我用藍威寶+水各一半一半, 然後射晒係隻碟上面...
等唱針食晒入去坑,,,,但我依家都未試啊...有冇師兄試過??

針傷都唔緊要...我d針又唔貴, 反而吵豆聲真係令我好唔舒服

1萬

白鑽玩家

老而不

洗碟用的物品唔好省錢. 洗壞了就是洗壞了, 特別是用土炮野.
現在二手的黑膠起碼30年起, 最老的可以上6-70年起,  當古玩小心d玩好, 一個錯手就咩都無了.

唱盤...我知有d可能無ground位(特別係平野), 有ground的最好自已都接上去, 直的會少好多炒豆.
條phono gound線...我有少少疑惑直接插入插頭個gorund位得唔得 (如果個插頭ground 位真是gorund的話)
還是好音樂最好.

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

wml78 發表於 2015-2-18 15:33
ching, 請問這支洗碟水在哪裡買及幾錢?謝謝

http://post76.hk/forum.php?mod=r ... 28&fromuid=3444
Enjoy Music, Enjoy Life!!

三潮玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

kl122002 發表於 2015-2-19 10:38
洗碟用的物品唔好省錢. 洗壞了就是洗壞了, 特別是用土炮野.
現在二手的黑膠起碼30年起, 最老的可以上6-70 ...

>> 唱盤...我知有d可能無ground位(特別係平野), 有ground的最好自已都接上去, 直的會少好多炒豆.

師兄, 點知check有冇ground? 個盤邊個位要落ground? Thanks.

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

kl122002 發表於 2015-2-19 10:38
現在二手的黑膠起碼30年起, 最老的可以上6-70 ...

我支rega臂就係無grd...證明係平野...

恭喜C兄發大財
i=I
l=Love
a=Audio
v=Video
b=But
n=No
m=Money

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

radhk 發表於 2015-2-19 11:59
>> 唱盤...我知有d可能無ground位(特別係平野), 有ground的最好自已都接上去, 直的會少好多炒豆.

師兄,  ...

唔使check架...有就有...無就無...仲有...GRD唔係接唱盤...係接唱臂...

恭喜C兄發大財

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
fungl + 10 + 10

查看全部評分

i=I
l=Love
a=Audio
v=Video
b=But
n=No
m=Money