設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: ykluk

[請教] 小學雞集思廣益帖 - 炒豆聲既處理

1萬

白鑽玩家

老而不

radhk 發表於 2015-2-19 11:59
>> 唱盤...我知有d可能無ground位(特別係平野), 有ground的最好自已都接上去, 直的會少好多炒豆.

師兄,  ...

望下後面寫住ground 又或者好似網上的圖 :
甘樣

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

ilavbnm 發表於 2015-2-19 12:35
我支rega臂就係無grd...證明係平野...

恭喜C兄發大財

又唔一定係平的無
有d又唔一定有的都好好聲  不過眼見HMV賣的多合一盤都無ground (還是我不找不到?)就是了.

恭喜你年年心想事成, 萬事如意
還是好音樂最好.

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

kl122002 發表於 2015-2-19 12:40
又唔一定係平的無
有d又唔一定有的都好好聲  不過眼見HMV賣的多合一盤都無ground (還 ...

其實...無hum聲的話...可以唔使理有無grd線...
如果真係有hum聲...而又無grd線的話...咁就比較麻煩
因為grd係接唱臂...唔係接唱盤

至於grd線接去邊...唱放有grd位的話...就接唱放grd位
如果係amp內置唱放...部amp應該有grd位比你接
又如果...真係唱放/amp都無grd位比你接
grd線可以試下接唱放/amp外殼
接邊個外殼效果比較理想...就駁果個啦...
i=I
l=Love
a=Audio
v=Video
b=But
n=No
m=Money

禁止發言

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

Gorgeous 發表於 2015-2-19 13:09
原裝無 ground 都唔太大問題,自己係唱臂加條 ground 條就可以,最多外觀差D

正所謂樣衰d囉...{:9_407:}
而且...如果接得唔好...有可能影響唱臂嘅移動靈活性...{:9_404:}

羊年發大財
i=I
l=Love
a=Audio
v=Video
b=But
n=No
m=Money

1萬

白鑽玩家

老而不

ilavbnm 發表於 2015-2-19 12:54
其實...無hum聲的話...可以唔使理有無grd線...
如果真係有hum聲...而又無grd線的話...咁就比較 ...

少少疑惑, ground 不是接在唱頭嗎?
唱頭有4個針位, 當中2個是ground用的...?

還是我看錯了?
還是好音樂最好.

銀級玩家

kl122002 發表於 2015-2-19 17:15
少少疑惑, ground 不是接在唱頭嗎?
唱頭有4個針位, 當中2個是ground用的...?

唱臂個 ground 係唱盤摩打、sub-chassis 或唱臂管接地,唔係 signal ground

評分

參與人數 3威望 +50 金錢 +50 收起 理由
ykluk + 20 + 20 用家心得
阿正 + 20 + 20
ilavbnm + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

銀級玩家

ilavbnm 發表於 2015-2-19 12:35
我支rega臂就係無grd...證明係平野...

恭喜C兄發大財

Rega 臂其實有 ground,臂管裏面係 5 條線,鬆開出線口粒螺絲,小心甩舊膠出嚟就見到 5 條線,但係 Rega 將個 ground short 埋落 signal 負共地,search 吓一 d Rega modify service 或 kit 就見到,或一 d re-brand 過嘅摩牌 Rega,好多廠都分返開條 ground 出嚟獨立接

評分

參與人數 4威望 +50 金錢 +50 收起 理由
ykluk + 20 + 20 一定要加分
garranho + 10 + 10 一定要加分
kl122002 + 10 + 10 我都記得Rega有 GRD....
ilavbnm + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

Wilmer威馬 發表於 2015-2-19 17:43
Rega 臂其實有 ground,臂管裏面係 5 條線,鬆開出線口粒螺絲,小心甩舊膠出嚟就見到 5 條線,但係 Rega  ...

威馬sir果然好野...呃你唔到...
i=I
l=Love
a=Audio
v=Video
b=But
n=No
m=Money

1萬

白鑽玩家

老而不

Wilmer威馬 發表於 2015-2-19 17:36
唱臂個 ground 係唱盤摩打、sub-chassis 或唱臂管接地,唔係 signal ground

不來自已太耐無搞, 真是有少少亂左

看了TEAC的網上manual, 真是連個ground接都無...
先不論臂/摩打ground, 唱頭的signal ground 接左去邊..?
還是好音樂最好.