設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: ironmanlo

[請教] 可否推介 擴音機

白鑽玩家

ykluk 發表於 2015-2-4 17:50
樓主, 其實小弟話唔識推介係講真心話, 睇你選擇你應該真係新手. 新手其實無咩問題, 簡簡單單去搵一啲啱自 ...

我會揀返原裝十仔
就欠一點點 但這一點點 卻很遠

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

MDLP 發表於 2015-2-4 18:16
我有朋友用過一部
比一般AVR驅動力好些合併機
相處過就知乜事

其實就咁睇數字去"估"隻喇叭易唔易推都唔係幾好, 除非試過唔同功率唔同機既效果又或者係用家, 當然係咪推得好又另一回事, 有好多人(小弟都係)自以為得推得郁對喇叭, 但其實可能4-5成都無.....自我感覺良好就算.....

所以小弟第一個回post講既AV AMP, 只係因應樓主所講$7000樓下既要求, 係咪即係嗰啲推得好又係另一件事, 至於係咪正如Rakehell兄所講, 加多$500買Onkyo TX-NR838就得喇都係未知之數....

最好就係即場有成套scandyna, 然後試吓用唔同amp去推, 得出自我感覺最好嗰隻~~!! 不過大家都知要做到呢件事都無咩可能, 到最後....可能就係搵一間有scandyna喇叭, 用某一隻amp去試, 最後自我心中有個數值去估個結果.....咁個數字係咪完全有用, 可能唔係; 但係咪又無用呢, 在心中囉~~!! {:9_428:}

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
Rakehell + 10 + 10 絕對認同
MDLP + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

ykluk 發表於 2015-2-4 18:31
其實就咁睇數字去"估"隻喇叭易唔易推都唔係幾好, 除非試過唔同功率唔同機既效果又或者係用家, 當然係咪推 ...

Hi YK CH,
首先多谢指導,
至於喇叭線,后置是入牆,長度约20尺入牆,
前置就冇需要入牆,3呎內都ok,
請推介推介 ??

至於十仔CH 你覺得Ball 是否OK,有CH 介紹sunfier 10 ??

thanks!

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

ironmanlo 發表於 2015-2-5 07:45
Hi YK CH,
首先多谢指導,
至於喇叭線,后置是入牆,長度约20尺入牆,

樓主, 小弟見你開咗幾個post去問, 都有唔同ching答咗你具體啲既答案: {:9_423:}

http://post76.hk/forum.php?mod=r ... 9&fromuid=12237

而睇嚟你好鍾意Scandyna, 咁咪用一套囉, 你想轉既原因係咩呢~~?? {:9_419:}

AV/HIFI唔係電腦, 無得話"$7000砌部i7電腦請指教"咁樣問, 真心講你要去親身試同睇多啲, 如果暫時無咁既時間, 咪因應你宜家既喜好(Scandyna)玩囉, 無問題嗰喎~!!

另外, 喇叭線上面個回post都答咗你, Belden同Sommer都絕對係抵用之選, 工程線無味又分析好又抵用, 小弟都有用sommer線, 至於買邊隻就睇你budget. 去SSP華輝睇吓Belden線, 再去SSP雅歌睇吓Sommer線, 咁就跟返自己需要OK啦~~!!

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

ykluk 發表於 2015-2-5 10:12
樓主, 小弟見你開咗幾個post去問, 都有唔同ching答咗你具體啲既答案:  

http://www.post76.com ...

thanks CH

鉑金玩家

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

ykluk 發表於 2015-2-5 10:12
樓主, 小弟見你開咗幾個post去問, 都有唔同ching答咗你具體啲既答案:  

http://www.post76.com ...

6兄講 : "AV/HIFI唔係電腦, 無得話"$7000砌部i7電腦請指教"
直接道出買 AV/HIFI 唔應該只靠推介就買.  正如就算$7000 指明食中菜 , 都有京川滬粵揀啦~

係要厚面皮(受店員黑面)同靠關係去試聽. Post76既試聽會就幫到手喇. Haha~
Yamaha CX-A5100 / MX-A5200
Elac FS 407 / Elac CC 241.3
Elac BS 243.3 / Mirage OMD-5
Klipsch RP-140SA / Velodyne SPL-1000 Ultra
Oppo BDP203

3萬

白鑽玩家

Rakehell 發表於 2015-2-5 11:42
6兄講 : "AV/HIFI唔係電腦, 無得話"$7000砌部i7電腦請指教"
直接道出買 AV/HIFI 唔應該只靠推介就買.  正 ...

呢樣係當年小弟初入門就積極參加post76活動既原因, 自己聽完又可以聽師兄意見同分享, 再印證自己耳仔聽到啲乜~~!! {:9_423:} 基本上每年換款post76都會有活動搞, 咁就會知道究竟宜家啲AV AMP搞成點~~

不過2CH就少搞啲, 宜家搞咗個76 friendclub試玩地方, 慢慢應該會多啲嘢玩同試~~!!

呢個都係小弟見到有人問推介時一定會問人地聽過乜有咩配答有咩要求, 一味堅推同一款自己用開就話無敵既真係未必啱, 都要睇個人口味架.....

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

其實小弟好想知為何選 Scandyna ... 樓主的問法應該沒什麼經驗 ... 為何一定 Scandyna ...?? 是否因為樣子 ...??

因為好多師都是關心出聲, 如果樣子要求大過聲音要求, 咁要重新唸 ...

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

poetrypoon 發表於 2015-2-6 12:45
其實小弟好想知為何選 Scandyna ... 樓主的問法應該沒什麼經驗 ... 為何一定 Scandyna ...?? 是否因為樣子  ...

Hi CH,
是的,喜歡喇叭樣,
所以希望CH比D意見,
推介 AMP  or  十仔  or  線 ??
thanks............

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

ironmanlo 發表於 2015-2-6 13:22
Hi CH,
是的,喜歡喇叭樣,
所以希望CH比D意見,

如果因為咁樣,

1. 隻十仔用翻原廠 ... 一套西裝會一定好睇 D ...
2. 因為你用 Scandyna ... 就不要買 Yamaha 同 Pioneer Amp ... 因為聲會好漙 ... 小弟建議買馬仔 (但你要記得小弟是馬仔 Fans)
3. Scandyna 不難推, 但聽細節那些不用考慮. 因為樣子主道. 所以入門級 amp 就夠了 ...
4. 樓主應不會玩鴨毛, 因工程太大同那些線唔會好睇, 除非你大裝修 ...

結論小弟會推馬仔 SR5009. 線材不用太考究, 小弟都只是用 8471 做後置. 其實前置都用 8471 都冇所謂, 小弟見好多人咁做. 因為 8471 只是幾蚊尺, 到覺得不夠先買好一點都不會怎肉痛.

馬仔 SR5009 官價是 6990 ... 實際應該可以平少少.