設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[請教] 可否推介 擴音機

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
Hi CH 想推動以下喇叭,可否推介 $7000下擴音機 ,
thanks!

前: MiniPod X 1對
中: CinePod X 1隻
後: SmallPod 或 Micropod SE X1對
低: The Ball X1隻 or 其它牌子 ( 有冇好介紹 )

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

4ohm 90dB喇叭, 基本上大部AV AMP都推到, $7000樓下既大路機有:

Onkyo TX-NR636
Denon AVR-X2100W
Pioneer SC-LX57
Marantz SR5009
Yamaha RX-V777

純粹只係睇CHING你喜好, 去試聽睇吓鍾意邊隻就邊隻~~!! {:9_421:}

你全套都係Scandyna, 咁你一定對佢有喜好, 十仔咪用返用牌子囉~~!!

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

ykluk 發表於 2015-2-4 16:33
4ohm 90dB喇叭, 基本上大部AV AMP都推到, $7000樓下既大路機有:

Hi YK  CH ,
thanks!

S Ball 十仔 好多CH 都話不OK ,可否推介 ??

另喇叭線也請 CH 推介推介 ??
thanks..............

鉑金玩家

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

ykluk 發表於 2015-2-4 16:33

我自己覺得, 如果樓主無咩口味Preference.
不如加多 $500 , 買 Onkyo TX-NR838.
口味中性, 838 推4 Ohm又好力水過 636 , Atmos又得 , 第日Pre-out upgrade又得 , 功能又多, Wifi / Bluetooth.
Yamaha CX-A5100 / MX-A5200
Elac FS 407 / Elac CC 241.3
Elac BS 243.3 / Mirage OMD-5
Klipsch RP-140SA / Velodyne SPL-1000 Ultra
Oppo BDP203

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

ironmanlo 發表於 2015-2-4 16:47
Hi YK  CH ,
thanks!

其實真係唔係幾識點推介, 唔知你咩口味, 唔知你咩筆直, 唔知你聽過幾多試過幾多.....

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Rakehell 發表於 2015-2-4 16:50
口味中性, 838 推4 Ohm又 ...

Hi R CH,
可否推介十仔 ,thanks..........

3萬

白鑽玩家

Rakehell 發表於 2015-2-4 16:50
口味中性, 838 推4 Ohm又 ...

雖然係4ohm啫, 但90dB既效率應該都唔會太難推: {:9_423:}

http://review.u-audio.com.tw/reviewdetail.asp?reviewid=675

當然機種通常係有高階買高階, 但我諗最緊要係喜好先, 都係試咗先好~~!!

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

ykluk 發表於 2015-2-4 17:19
其實真係唔係幾識點推介, 唔知你咩口味, 唔知你咩筆直, 唔知你聽過幾多試過幾多.....  ...

Hi YK CH,
以前聽开套裝机,冇大要求,
線最好簡而清,因后置由聽尾牆頂出,
怕安裝時麻煩,因新裝修,
比多D意見,新手初哥,
thanks!

3萬

白鑽玩家

ironmanlo 發表於 2015-2-4 17:29
Hi YK CH,
以前聽开套裝机,冇大要求,
線最好簡而清,因后置由聽尾牆頂出,

樓主, 其實小弟話唔識推介係講真心話, 睇你選擇你應該真係新手. 新手其實無咩問題, 簡簡單單去搵一啲啱自己心水個樣接受到就可以, 因為新手唔使好似小弟呢類毒海中人咁有包袱~~!! {:9_423:}

玩HIFI/AV幾千幾萬種器材, 有時你睇到啲post話又低又沉又潛又punch又打心口又尖又爽又標又乜又物, 呢啲都係個人聽感嚟啫, 如果你自己未去感受過, 又何來覺得又低又沉又潛又punch又打心口又尖又爽又標又乜又物呢~~?? {:9_419:}

所以你話:
S Ball 十仔 好多CH 都話不OK ,可否推介 ??

問題在於你自己去聽過scandyna the ball未?? 你自己係咪覺得唔得? 唔得係覺得爭啲咩~~?? 咁你又想要啲咩~~?? 有一個實在啲既要求先有得推介, 唔係乜都唔理我就推介你用JL F213 + KK MX5000 MKIII + 18吋威力登 + 雙18寶仙娜, 小弟唔會咁囉.....

玩HIFI/AV最重要係自我感覺良好, 呢樣嘢無CHING推介到比你, 所以真係勸樓主你去唔同既鋪頭試咗先, 有咩感覺想要咩先有得講....

另外你問喇叭線, 唔知你係要入牆用比後置定咩, 又唔知你要用幾長咩筆直...... 想要廠線定散線自己再上頭~~??

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
MDLP + 10 + 10 絕對認同
Rakehell + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

白鑽玩家

ykluk 發表於 2015-2-4 17:23
雖然係4ohm啫, 但90dB既效率應該都唔會太難推:  

http://review.u-audio.com.tw/reviewdetail. ...

我有朋友用過一部
比一般AVR驅動力好些合併機
相處過就知乜事

大家亦可以聽發燒玩家
有集訪問Jadis耀哥
就知dB高唔唔代表易推

我最又近去某個公聽會
用一部旗艦合併
去推前面三隻8ohm89dB(以為易推)喇叭
初段明顯比掛牆後置無呢神氣
一大爆棚時仲自己熄埋機
而且唔此一次