設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: royalsuen

[入耳式] SE 5Way Ultimate 香港首發(前言, 購買流程,開箱,初感, 比較)

高級玩家

5way用户帮顶。

我只用了一个月到手。

其实还是挺快的

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

5wayr mid is not too forward, it depends on the records which can be very forward and a bit laid back. The sound fading is very true and natural...

銀級玩家

要治本必需重口味

唔知師兄煲成點呢

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

等睇報告

銀級玩家

goodabc2010 發表於 2015-2-15 21:14
唔知師兄煲成點呢

宜家100 hous未夠, 但無咩變化
過年前工作有點忙 如有小問題可以pm問問我先
player:D2/S9/J3>X5>ZX1>Calyx M>Cayin N6+C5
earphone:SF5pro>IE8>W4>VE3/4/6X1>5wayU

銀級玩家

要治本必需重口味

o係佢FB 見到,幾靚

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Very nice color not very plastic feel

銀級玩家

要治本必需重口味

patrick@wong 發表於 2015-2-18 18:06
Very nice color not very plastic feel

係,不過睇黎好唔"軟膠"feel
SE5WAYR,HIFIMAN RE800

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

goodabc2010 發表於 2015-2-18 18:11
係,不過睇黎好唔"軟膠"feel

影相同實物颜色有差距的

銀級玩家

因前排工作實在太忙,宜家先有時番個比較,前端係Cayin N6 + C5,本來我唔係敢鐘意加amp既人黎,但見5way既表現係愈推愈有,唯有加隻amp俾佢啦....

VE6 x1 over 500hrs run-in
5way ult over 200hrs run-in
音樂主要為歐美搖滾,Jazz同古典

5分為最高

高頻亮度    5Wayu: 3  VE6: 4
5Wayu不暗不亮,對比下n6pro公模我會俾5, ve6x1我會俾4, 5wayu為3。

高音伸延    5Wayu: 3  VE6: 4.5
呢方面我真係唔太聽得出伸延同回音既分別,大家請容許我將呢兩樣野撈埋一齊講。係聽小提琴同銅鈸既時候ve6明顯每粒音既尾聲係長d既,亦都係清趣同通透得多。對比之下5wayu d尾音會收得快d,但尚算自然。

中頻密度(人聲)    5Wayu: 4.5   VE6: 3
5wayu表現非常好,無齒音,自然,真實,3D感同細節都非常好,可以聽得出歌手口形,充滿感情。密度可與tg334相比,而且音染會較少。偏向歐美人聲。
有比較下VE6 會變得較薄聲。有少少齒音,但不嚴重。整體不比5wayu好。偏向亞洲人聲。

中頻位置(人聲)
5wayu既人聲位置不突出,也不太laid back, 位置非常好非常舒服,令每粒音都可以聽得好清楚。
VE6我個人覺得太突出太前,太大壓迫感,我自己會聽得好累。

低頻量     5Wayu: 3.5   VE6: 2
這點跟我既預期不同,5wayu的低頻量和極低頻不算多,比ve6多,但比mh335(demo)和nt6pro(demo)都少。

低頻下潛    5Wayu: 4    VE6: 2.5
5wayu係動圈既下潛級數,俾到我當年初聽ie8既感覺。下潛衰退自然。論下潛強度,mh335(demo)和nt6pro(demo)比5wayu強,但衰退時間較短而急速,有一刀切既感覺,不及5wayu自然。

音場(開揚)    5Wayu: 3   VE6: 4.5
5way ref一向俾人既話柄係好焗,所以廠家稱5way ult會係呢方面作出左改善,由於我並無聽過5wayr所以唔敢講無改善到,但我只能俾5wayu合格。我相信係因為俾5wayu既聲音亮度同高頻伸延影響左不少。相對之下呢方面ve6x1會做得好好多。聽live既時候有拍手聲時會好明顯。

音場(樂器定位)  5Wayu: 3.5   VE6: 3
深度同闊度係ve6微微勝出ve6。但不及mh335(demo)同nt6pro(demo)。

分離度  5Wayu: 5   VE6: 2.5
5wayu滿分,同樣mh335(demo)同nt6pro(demo)我都俾滿分。

總括
5wayu除了低頻量比我預期少之外,其餘都達到我預期中,人聲表現更係超出我預期。整體聲音表現收放自如,富感情,三頻平均但偏向中低頻,樂器充質感。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
goodabc2010 + 10 + 10

查看全部評分

player:D2/S9/J3>X5>ZX1>Calyx M>Cayin N6+C5
earphone:SF5pro>IE8>W4>VE3/4/6X1>5wayU