設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[入耳式] SE 5Way Ultimate 香港首發(前言, 購買流程,開箱,初感, 比較)

銀級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

前言

一開始下訂單的既時候5way ultimate還未announce的
直到當SE confirm左我個耳模無問題,正當準備生產既時候, ultimate就launch左
我當然立刻問老板ult同ref既分別啦, 跟住佢就覆左我(如下)

“5-way Ult is a tad brighter and even closer to neutrality than 5-way Ref (percentage is very small, though, as 5-way Ref is almost in the same ballpark already). They are a bit clearer and even more linear
at mids, with even more SPL and extension at the highest registers and a bit more extended soundstage. Thus, overall resolution is also improved somewhat.
Bass remains basically the same as well as the chameleon qualities where monitors adapt and can change layers and sound signature according to recordings.”

簡單d  黎講就係比ref 會亮一點(好少好少)/清一點/中頻會收番少少/高頻伸延好少少,量多少少/ 音場大少少/低頻保持不變

跟據佢既講法 ult主要都係改善ref少少既不足, 我相信整體都無咩大變化, 不過之後佢提到一點既就係由ult開始, 都不能接收第三方既改模, 否則會無保養!!但同時間都加入左官方改模和持有者轉移,  方便番個二手市場(官網可以睇價錢, 但都唔平).

入番正題, 既然我都係盲入,新舊版都未試過, 咁就衝新版啦! 以家就係等FedEx使命必達…….

後續......

係等速遞呢段期間我簡單打一段購買流程俾有興趣既師兄啦!!

其實SE既訂購無大家想像中咁複雜, 只係要先檢查耳模和付款比較麻煩少許. 我係度簡單同大家講下個流程, 主要分開四步….

1.打招呼

我相信SE應該係一間比較細規模既公司, 無論決定左做又好, 想問意見又好, send個e-mail俾老板Grzegorz (spiralear@gmail.com) 先, 咁樣會好少少. 老板個人好nice回覆速度都好快, 未試過超過一日。

2. 檢查耳道是否合適

當大家決定好做啦, 佢會要求你先將你個耳模影幾個不同既角度既張相俾佢先觀察, ok之後先再寄俾佢地進一步檢查耳道是否合適. 但要注意幾個重點

- 做耳印時一定要”合口”!!  呢個係做silicon CM同acrylic CM既分別.
- 大家可以係呢度 http://www.spiralear.com/en/order/index.html 下載佢影相個要求, 放係張0.5mm既格仔紙上面跟番佢指定既角度就ok!
-  切記速遞單上的價值不能超過”10美元”!!

3. 最後檢查

SE收到之後會通知你並做最後檢查, 合適的話便會通知你同進行生產, 需要大概7天到3個月不等.

4. 付款

做完之後就會通知你付款 (無聽錯係做完先俾錢), 佢地只會收wire transfer(電匯), 由香港匯到波蘭大約3天左右, 佢確認收到款之後便會發貨, 之後就係等速遞…..

開箱!

經過FedEX 五日龜速的速遞, 終於收到貨了....

都係用無咩誠意既pelican盒

佩件都係欠奉

silicone 第一大缺點, 超痴塵

精細既五導管, 我相信需要好高既工藝, 導管口好似比上代闊左

跟VE6 x1比較之下, 耳道明顯做得比較長

初感
silicon耳機入耳感覺真係好特別, 初次戴上超級順利, 無其他師兄講到咁難, 但除出黎真係好費力, 太大力又驚會整爛。因為素材問題所以隔音好好, 大概好過我隻VE6 2-30%左右。

因時間問題所以只係聽左兩首歌左右, 未聽到有咩大特點, 只能簡短講幾句.
之前有人批抨過既暗/焗我都感覺唔到有。 暖聲, 分離度超高。 另外最重要既係低頻既表現, 鼓聲既下潛同衰退實在做得太好, 好真實。人聲我相信係同ref有最大分別, ref人聲應該係好前既(我無試過), 我覺得ult laid-back左唔少, 人聲距離感適中。

初感係咁多先.....

比較

因前排工作實在太忙,宜家先有時番個比較,前端係Cayin N6 + C5,本來我唔係敢鐘意加amp既人黎,但見5way既表現係愈推愈有,唯有加隻amp俾佢啦....

VE6 x1 over 500hrs run-in
5way ult over 200hrs run-in
音樂主要為歐美搖滾,Jazz同古典

5分為最高

高頻亮度    5Wayu: 3  VE6: 4
5Wayu不暗不亮,對比下n6pro公模我會俾5, ve6x1我會俾4, 5wayu為3。

高音伸延    5Wayu: 3  VE6: 4.5
呢方面我真係唔太聽得出伸延同回音既分別,大家請容許我將呢兩樣野撈埋一齊講。係聽小提琴同銅鈸既時候ve6明顯每粒音既尾聲係長d既,亦都係清趣同通透得多。對比之下5wayu d尾音會收得快d,但尚算自然。

中頻密度(人聲)    5Wayu: 4.5   VE6: 3
5wayu表現非常好,無齒音,自然,真實,3D感同細節都非常好,可以聽得出歌手口形,充滿感情。密度可與tg334相比,而且音染會較少。偏向歐美人聲。
有比較下VE6 會變得較薄聲。有少少齒音,但不嚴重。整體不比5wayu好。偏向亞洲人聲。

中頻位置(人聲)
5wayu既人聲位置不突出,也不太laid back, 位置非常好非常舒服,令每粒音都可以聽得好清楚。
VE6我個人覺得太突出太前,太大壓迫感,我自己會聽得好累。

低頻量     5Wayu: 3.5   VE6: 2
這點跟我既預期不同,5wayu的低頻量和極低頻不算多,比ve6多,但比mh335(demo)和nt6pro(demo)都少。

低頻下潛    5Wayu: 4.5    VE6: 2.5
5wayu係動圈既下潛級數,俾到我當年初聽ie8既感覺。下潛衰退自然。論下潛強度,mh335(demo)和nt6pro(demo)比5wayu強,但衰退時間較短而急速,有一刀切既感覺,不及5wayu自然。

音場(開揚)    5Wayu: 3   VE6: 4.5
5way ref一向俾人既話柄係好焗,所以廠家稱5way ult會係呢方面作出左改善,由於我並無聽過5wayr所以唔敢講無改善到,但我只能俾5wayu合格。我相信係因為俾5wayu既聲音亮度同高頻伸延影響左不少。相對之下呢方面ve6x1會做得好好多。聽live既時候有拍手聲時會好明顯。

音場(樂器定位)  5Wayu: 3.5   VE6: 3
深度同闊度係ve6微微勝出ve6。但不及mh335(demo)同nt6pro(demo)。

分離度  5Wayu: 5   VE6: 3
5wayu滿分,同樣mh335(demo)同nt6pro(demo)我都俾滿分。

總括
5wayu除了低頻量比我預期少之外,其餘都達到我預期中,人聲表現更係超出我預期。整體聲音表現收放自如,富感情,三頻平均但偏向中低頻,樂器充質感。

2015-02-02 14.13.13.jpg

2015-02-02 14.12.42.jpg

評分

參與人數 5威望 +48 金錢 +48 收起 理由
Krizzzz + 10 + 10 精彩報告
physicx + 9 + 9 用家心得
windwolf447 + 10 + 10 精彩報告
micmic2k + 9 + 9 精彩報告
esin0822 + 10 + 10 一定要加分! 期待報告!

查看全部評分

player:D2/S9/J3>X5>ZX1>Calyx M>Cayin N6+C5
earphone:SF5pro>IE8>W4>VE3/4/6X1>5wayU

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

銀級玩家

Senior Web Designer

76-FC 藍寶石勲章

幾靚呢隻色 + 半透明

星級玩家

新仔玩家

恭喜師兄。相好靚喎,師兄幾時會見到實物呀

銀級玩家

要治本必需重口味

睇完之後我發覺我附近有陣腥味
(Post76 Android 手機版送出)

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

師兄, 請問等左幾耐?

想問下點解揀SE 5-way Ultimate  唔揀 Reference?
Don't Worry; Be Happy!

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

等幾耐到

銀級玩家

kitkitkit_2046 發表於 2015-2-3 14:10
幾靚呢隻色 + 半透明

但聽講宜家有多幾隻色揀 有得揀我想揀紅色
player:D2/S9/J3>X5>ZX1>Calyx M>Cayin N6+C5
earphone:SF5pro>IE8>W4>VE3/4/6X1>5wayU

銀級玩家

斯路 發表於 2015-2-3 14:14
恭喜師兄。相好靚喎,師兄幾時會見到實物呀

Fedex 顯示呢個星期

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

royalsuen 發表於 2015-2-3 14:50
但聽講宜家有多幾隻色揀 有得揀我想揀紅色

i choose blue color