設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 神風怪盜kid

[請教] 拖板並聯串聯的疑惑

黃金玩家

ilavbnm 發表於 2014-12-30 11:29
真心請教...
小弟唔係讀電...有關電嘅知識只係讀書時物理科所學
照C兄所言...拖板好似真的可串 ...

千其唔好sorry,我都有態度唔好既地方
你可以唔buy呢個觀點,但係我覺得拖板其實都算一件電器(拖板都有自己既阻抗同能量消耗)
如果咁睇拖板同器材就係串起
還有串聯其中一個定義就係如果其中一件嘢斷咗就會無晒電,所以我會話係串聯囉
你頭先個問題話L駁N,其實唔係,係L駁L,N駁N,如果連埋兩個拖板咁AC電流就L-L-N-N再N-N-L-L不停咁轉換

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
ilavbnm + 10 + 10

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

神風怪盜kid 發表於 2014-12-30 11:26
根據ching 解釋,即ac無論點駁都係並聯,又學到野啦

咁請問ching, 兩個駁法對音色有無影響?

Sorry,並不是 "無論點駁都係並聯",而係一定要並聯!

拖板接駁方式大致分兩種;1) 手拖手式,2) 單點式 (一點去多點):
1) 一般拖板都會用手拖手式駁法,好處係簡單易駁,壞處係容易做成限流。
2) 有啲講究嘅拖板會用單點式駁法,好處係不容易做成限流,壞處係難處理和不容易接駁。

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

ilavbnm 發表於 2014-12-30 11:29
真心請教...
小弟唔係讀電...有關電嘅知識只係讀書時物理科所學
照C兄所言...拖板好似真的可串 ...

師兄,唔駛講 "SORRY" 嘅!

以上例子只係講什麼是串聯,拖板並沒有串聯這種東西!

而小弟相信,大部分話 "串聯" 拖板的意思,並不是指真正串聯電器 (而現實係沒有人會咁做),一般指係 "將幾件電器插在一起" 的意思。

評分

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

神風怪盜kid 發表於 2014-12-30 11:38
ching, 我都係啱啱諗通,串聯的意思係同一條電路駁多過一個電器,呢樣野只有直流電先有可能。但因為交流 ...

唔好意識,神風怪盜kid兄,事實上係有交流電串聯,例如裝飾用嘅串燈 (當拔掉其中一顆燈,整串燈也會熄掉)。

不過,我估其實師兄應該係想知 "「電線串聯」定「電線並聯」" 好啲。

post#22 有講,師兄應該係指「手拖手式」或「單點式」拖板接法對音色的影響。

市面上,兩種接駁方式的拖板有很多,而沒有話那一種方式比另一種好。

又或者可以咁講,影響音色在於使用的物料,影響電流量在於電線的線徑、長度和接點多少;至於話如果自己DIY的話,其實可以慢慢去試,呢個係DIY的樂趣,但要記住,安全第一。

評分

參與人數 2威望 +40 金錢 +40 收起 理由
ykluk + 20 + 20 絕對認同
chhanthony + 20 + 20

查看全部評分

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

等小弟講一講 ....

小弟不用串和並...很亂...

一般家用拖版都是手拖手. 其實電是會到, 但第一件電器電有很輕微影響電壓, 所以會變聲的. 很以插第一個位同插第六個位聲音可以差好遠.

為了解決這問題, 一般音響拖版都會用 "星形連接" (Star-Wired). 星形連接就是入口直接拖到每一個口, 線要一樣長. 這樣可以令每件設備都有平衡電壓, 會好聲好多的.

很多音響拖版都會寫自己是 Star-Wired .. 大家可以留心一下 ..

補充 ... 有興趣可以看一下

http://www.hifi-advice.com/extensionblocks-serial-star-info.html

評分

參與人數 5威望 +60 金錢 +60 收起 理由
frankpoon + 10 + 10
ykluk + 20 + 20 絕對認同
jackt + 10 + 10
KING + 10 + 10

查看全部評分

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

神風怪盜kid 發表於 2014-12-30 10:13
thx chings, 而家diy 拖板中,拖板入面用咩電線好?我見用我條acrolink 4020 ii散線3條「Q」埋會勁粗,難整 ...

拖板接線可用AEI 2.5mm單支銅線!平靚正

評分

參與人數 2威望 +30 金錢 +30 收起 理由
KUNGKUNG + 10 + 10 一定要加分
ykluk + 20 + 20 超正!

查看全部評分

祇回應不推介!
"別人笑我太瘋癲,我笑他人看不穿"

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

poetrypoon 發表於 2014-12-30 13:13
等小弟講一講 ....

簡而清!
祇回應不推介!
"別人笑我太瘋癲,我笑他人看不穿"

銀級玩家

HenryHou1 發表於 2014-12-30 10:11
拖板插拖板算係串聯啦﹖
我唔夠牆蘇,所以家用拖板都係插落音響拖板啦  ...

拖板插拖板電路上都係並聯。concept 唔好搞錯
(Post76 Android 手機版送出)
<font color="Silver">Source: CDM9pro/CDPRO2/LX55/XMOS
DAC: 雙ES9018/雙TDA1541A/雙TDA1547/
雙AKM4399/雙WM8741
Pre: DIYMarantz/DIYAudionote M7
Amp: 300B/ICEPOWER250A/UcD400 dual mono
SPK: MEZZO6[/colo

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

其實樓主去DIY版度問,一定好多師兄答到你問題。   

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

poetrypoon 發表於 2014-12-30 13:13
等小弟講一講 ....

等我又偷吓師傅個post嚟"圖文並茅"先~~!! {:9_407:}

http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=92499

裡面個做法應該就係Star-Wired~~!!

至於手拖手, 借網上圖就係咁:

評分

KING + 10 + 10

查看全部評分