設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: 乙型

[討論] 都係正板好

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Hon 發表於 2014-12-27 18:42
有人拎出黎傾下咪傾下囉, 無所謂既.

其實有好多人都係抱住求其有得睇/聽的心態,一隻翻版BD對佢地來講已經係好高質素了。所以佢地根本唔會想花更多的金錢去買入正版碟的。

但奇怪在有部份自稱為發燒友的人,願意花十數萬元去購買硬件,但卻不肯花錢去購買正版軟件,有時睇到影音書仔入面啲家訪,有啲“發燒友”玩左十幾廿年影音,但家裡只有十零廿隻正版碟

但作為一個“發燒友”,花了大量金錢在硬件方面,目的不是希望用高質器材去將軟件盡可能去播得好一點,盡可能將軟件內的資訊還原得好一點的嗎?

我們玩影音就是在玩軟件啊,沒有好的軟件,哪能播放出高質的畫面和音效呢?

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Tat 發表於 2014-12-29 16:02
其實有好多人都係抱住求其有得睇/聽的心態,一隻翻版BD對佢地來講已經係好高質素了。所以佢地根本唔會想 ...

我有一個“發燒友”朋友,佢經常會同我講某某“國內版”藍光碟的畫質音質如何如何的好,甚至比香港正版還要好,但佢其實連一隻正版碟也沒有的,又如何能作比較呢?

1萬

行動組版主

半專業貓奴

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

kennethc2k 發表於 2014-12-27 19:15
咁當然係…不過樓主淨係post內容同埋條link,自己就一隻字都冇講過囉…  ...

樓主不嬲好少出聲架.............初時睇個標題, 以為點解要無啦啦要討論買塊乜

以唔以陳慧嫻

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

Tat 發表於 2014-12-29 16:09
我有一個“發燒友”朋友,佢經常會同我講某某“國內版”藍光碟的畫質音質如何如何的好,甚至比香港正版還 ...

呢啲人咪即係好似股票經紀咁囉,一味睇數字!
Blu-ray movie 係精神食糧,樹皮係日常既食糧,缺一不可!

高級玩家

我大約半年前在深圳買了翻版bd Alan tam concert ,
但畫汁和音質也很好,我自己也有正版Alan tam 的bd,
所以可以ab比較,
當然這次是第一隻老翻,但我是反對買老翻的。
我只是想求證比較

星級玩家

我以前未有BLURAY機時代睇老番係PS3上, 後來間唔中買到流野同埋唔少番版係無SPECIAL
之後正式入正統機睇戲之後全部買番正版算
Cambridge 751R 752BD Lexicon ZX7 Vlodyne spl1000
Accuphase E460 DP550 ProAc 20R Center C KEF Q800d
LG 65LA9700 MTV8000

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

SonSon 發表於 2014-12-29 17:01
樓主不嬲好少出聲架.............初時睇個標題, 以為點解要無啦啦要討論買塊乜板添

以唔以陳 ...

哈哈哈,係喎,我都無留意添。
以為買塊板long喇叭。
NO WOMEN, NO KIDS.
That's the rules.

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

jc2ssych 發表於 2014-12-30 13:49
哈哈哈,係喎,我都無留意添。
以為買塊板long喇叭。

小弟愚意,如果師兄覺得正"版"係真係好,標題可否寫返正字,本人睇左覺得比較含糊,內容好有意義都覺得可惜左D。

何況係轉載,標題其實可以俾多d心思!
永遠懷念一代車神"SENNA"

鉑金玩家

teddyng637 發表於 2014-12-27 11:01
支持正版!!

Agree

鉑金玩家

中國人好多都唔重視知識產權呢樣野
在國內什麼老番 A 貨也有
真係令人氣憤
而且呢樣野咁多年都無改善到
以前 DVD 係咁
而家 Blu ray 也是