設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: @肥狗仔@

[PS4/PS5] 《The Order: 1886™》(中伏~國外傳媒: Cancel the order!)

1萬

白鑽玩家

北斗之拳-健次郎

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

@肥狗仔@ 發表於 2015-2-20 01:35
哩啲例子仲少咩,之前有人收到偷跑版然後放哂啲片上youtube,總長度得5個鐘倒。Ready at Dawn之後話"長度 ...

以前生化危機1要在3個鐘前爆機才取得無限火箭炮,當時為了火箭炮咩都唔理,不停通過去…………
Gina Carano Profile / DOB--4/16/1982 / HEIGHT--5'8 / WEIGHT--140

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

DVD迷 發表於 2015-2-20 07:46
其實我都唔覺得雷作,我樓上都有講我會等續集,講得出等續集就代表我真好鍾意啦,所以你問我有冇後悔買左 ...

我爆左會即刻放

我唔明的過場晝面點解唔比人SKIP,一定要人睇哂佢

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

DVD迷 發表於 2015-2-20 07:46
其實我都唔覺得雷作,我樓上都有講我會等續集,講得出等續集就代表我真好鍾意啦,所以你問我有冇後悔買左 ...

咁你吓吓搵佢同ARPG/AVG遊戲比,基本上玩死市場上大部份的射擊game。

遲吓出《Borderland》合集你一定要玩,收集元素豐富,萬中無一。

BTW~1886根本冇用CG過場,都係實時的。

1萬

白鑽玩家

北斗之拳-健次郎

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

@肥狗仔@ 發表於 2015-2-20 10:04
咁你吓吓搵佢同ARPG/AVG遊戲比,基本上玩死市場上大部份的射擊game。

遲吓出《Borderland》合集你一定要 ...

其實比唔比較都冇用,因為各人口味,好似ff系列,畫面靚,又中文,又升級,又可換角色,但最後我都冇一集爆機,因為悶到我冇心機追玩,但明知唔多玩又買,買左返來又唔放…
Gina Carano Profile / DOB--4/16/1982 / HEIGHT--5'8 / WEIGHT--140

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

momolee 發表於 2015-2-20 02:57
咁我唔覺得係雷作既, 晝面的確係CG 等級
唔會話播完片同玩既晝面係兩回事
但同我當初期望既有D出入者...

我未玩,雷唔雷就冇資格講喇。哩家都係睇分說話而已。

1886始終同DriveClub一樣,係款延期多時的大作,"延期"+"大作"已經足已讓大家對佢有所期望(唔單止畫面質量,仲有各方面)。

打機睇戲哩啲娛樂野,主觀決定價值,每人個標準都唔同,但哩個標準對機迷黎講都係同出一源   —   "經驗"。你玩幾多game,你個標準就會有幾高,同時你亦知道你對遊戲有邊方面的渴求。

以我為例,好遊戲的標準只考慮兩樣野:

1. 關卡設計 (最重要)
2. gameplay

其他野做得好與唔好都唔會點拉curve (除非你話好似《Bioshock: Infinite》哩啲極端例子) 。所以若果單純係畫面/故事做得好,我係唔會因為一隻game拉低我個標準去話佢"唉...過得去啦"﹑"OK啦..."之類的。

P.S 佢過場同遊戲時一樣,其實哩家好多開發公司都係咁做。只係1886的畫面質素已經足以唔需要增加其他渲染效果做過場。若非場景變化好大,否則實時動畫好多game engine都做到,只係個program決定個camera係系統操作定玩家操作而已。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
momolee + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

黃金玩家

DVD迷 發表於 2015-2-20 10:14
其實比唔比較都冇用,因為各人口味,好似ff系列,畫面靚,又中文,又升級,又可換角色,但最後我都冇一集 ...

我意思只係你比得果啲元素都係類型向的。舉例我玩SF,我唔鍾意因為佢冇DOA的雷芳,咁我咪玩DOA囉。起碼有咁樣嘅格鬥game滿足到我。

若果本身格鬥類game根本好多都冇哩樣野,而我格硬要話: "隻game冇C朗,扣分!",咁一黎搵自己黎搞,二黎又冇得揀。

COD的單機"育成"系統講緊都係哩兩年的事。

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

@肥狗仔@ 發表於 2015-2-20 10:38
我未玩,雷唔雷就冇資格講喇。哩家都係睇分說話而已。

1886始終同DriveClub一樣,係款延期多時的大作," ...

因為唔知點解1886 比唔到我好想玩落去,停唔到同有嘩一聲既感覺
可能我覺得有以下原因

- 遊戲關卡我覺得未去到有精心設計佈局
- 操作系統,戰鬥系統都係熟口熟面............無新意(呢個好緊要)
- 人物設計(主角同敵人) 都唔可以令人留下心刻印像

好似THE LAST OF US 咁, 我覺得做到哂以上要有既野, 雖然我只玩佢單機

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
@肥狗仔@ + 10 + 10

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

@肥狗仔@ 發表於 2015-2-20 10:04

遲吓出《Borderland》合集你一定要 ...

1886根本冇用CG過場,都係實時的

咁勁咩?{:9_419:}

黃金玩家

momolee 發表於 2015-2-20 14:24
1886根本冇用CG過場,都係實時的

咁勁咩?

一黎CG太燒錢,哩幾年除咗老任/暴雪果啲大作之外我都好少見有人用CG整過場(羅拉OP仲用緊CG呢冇記錯 / AC系列都係做宣傳片多)。二黎你吓吓CG播片,一隻藍光碟好快頂唔住。三黎哩家好多engine都做到動畫,可以做key frame, 唔洗另外搵其他軟件/公司去做。四黎唔想過場同遊戲上差太遠的,用返佢遊戲用的建模去直接做動畫最方便。

當然有時可能機能問題,部遊戲機勁但個HDD唔夠快,開發小組會將佢引擎上預先做好的pre-render動畫錄成一段DVR,再播。當年Gears雖然實時動畫好多,但要做大型場景變換都冇辦法唔選擇播片。

黃金玩家

識睇一定睇評論~

評分

參與人數 1威望 +100 金錢 +100 收起 理由
大佬John + 100 + 100 精彩報告

查看全部評分