設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 斯路

[隨身耳擴] HD600派別之爭:Graham Slee Solo vs Lehmann Black Cube Linear

進階玩家

要補充一點,HD600 跟機線太雞必須要換,而 HD650 跟機的線不會太差有師兄會訂 HD650 的線比 HD600 用。不建議常換線揀好就長插,因為個耳機插坐設計不是太好,容易有 bad contact.

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
cwyip + 10 + 10

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

thanks pcboydaniel 兄意見 因好少店有hd 600 hd 650 ab test,所以好難比較 應該會入手650 or 700 因之前600 用mf 推覺好濛好厚 所以賣鬼曬

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

cwyip 發表於 2014-12-13 23:05
thanks pcboydaniel 兄意見 因好少店有hd 600 hd 650 ab test,所以好難比較 應該會入手650 or 700 因之前60 ...

我係熊仔店試 600 vs 650 A/B test 的,現在都應該有擺出來可以任試!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
cwyip + 10 + 10

查看全部評分

音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

Andykong 發表於 2014-12-13 23:54
我係熊仔店試 600 vs 650 A/B test 的,現在都應該有擺出來可以任試!

thank you, will go try try 其實好多年前問果friend 借對650 ab 比較 佢對650 聲淸過我對600  低音量都少過600 不過網上評話就調轉 可能我記錯啩

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

cwyip 發表於 2014-12-14 00:16
thank you, will go try try 其實好多年前問果friend 借對650 ab 比較 佢對650 聲淸過我對600  低音量都 ...

小弟在旺角Dxx店用600跟650 AB test之後買左650,煲熟之後分別好大,唔知600煲熟之後會點,但我覺得我的650仍有進步空間同唔知仲有幾多,用好D既器材推又會再好D,小弟用緊TEAC UD501而已。

我也有試聽過 Graham Slee Solo Ultra Linear 、Lehmann Audio Linear Pro 及VIOLECTRIC HPA V220 配HD650,覺得Lehmann比較柔和,甚至覺得有點慢,唔系好岩我的口味。
I7+SSD+Win7+JRiver
長芯盛 Optical USB
Teac UD501
Graham Slee Solo Diamond
Sennheiser HD800S

進階玩家

dennis33kwong 發表於 2014-12-14 06:19
小弟在旺角Dxx店用600跟650 AB test之後買左650,煲熟之後分別好大,唔知600煲熟之後會點,但我覺得我的6 ...

照睇應該 熊店和 DxA 都有齊 HD600 650 和 Solo 至於 Lehmann 就唔肯定熊有無。搵日帶埋我的 901 用 line out 經 AQ Sydney 去 AB 下現場兩部 amp (如有) 咁就可以 pk 哂兩隻牛兩部枱擴了,仲有無師兄直接比較過呢兩部 amp 夾 600/650 的聽感可以分享呢!

進階玩家

cwyip 發表於 2014-12-14 00:16
thank you, will go try try 其實好多年前問果friend 借對650 ab 比較 佢對650 聲淸過我對600  低音量都 ...

HD650 低音量不會細過 HD600, HD650 是 HD600 的後繼版,分析力也高一點點。如大家都唔換線分別更大。建議師兄去耳機店即場 AB 比較兩隻。

星級玩家

新仔玩家

dennis33kwong 發表於 2014-12-14 06:19
小弟在旺角Dxx店用600跟650 AB test之後買左650,煲熟之後分別好大,唔知600煲熟之後會點,但我覺得我的6 ...

或者我聽音樂既取向同我頭像一樣都係有種老態 原來呢度基本上都無咩Lehmann支持者添

Daniel兄既Solo真係非常唔錯,線材搭配得宣,只係取向上同我喜好未算好脗合,但印象好正面。

專業玩家

斯路 發表於 2014-12-14 10:21
或者我聽音樂既取向同我頭像一樣都係有種老態 原來呢度基本上都無咩Lehmann支持者添

Daniel兄 ...

可能是因為LehmannBCL和Solo推出時,市場上耳放的選擇不多,大家比較集中討論這兩台機。
近年,國內/外有質素的耳放多了很多。能推好HD600/HD650的選擇也不再局限這兩台經典了!

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

去完dxx 試左hd 650 同700  真係一分錢一分貨 聽完700再聽650 聲好似一舊舊甘 音場高低伸展 佩帶度 700好好多 吾夾頭 $5900 入手 吾知係米最平 不過good service 費事行了 棺材本都無了