設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[隨身耳擴] HD600派別之爭:Graham Slee Solo vs Lehmann Black Cube Linear

星級玩家

新仔玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
Graham Slee作品背後既理論以及成品既造功都令人不敢恭維,但直接配HD600/HD650的話確實又係幾好聽。當初用HD600都有考慮過用呢部耳放,但係係試聽既時侯發現雖然好聽,但欠缺質素;低頻解像度低,聲音連接唔順暢,整體欠缺控制力。同HD600/HD650係有好高既相容性,但係相比起Lehmann Black Cube Linear的話,我更喜歡後者。

咁岩呢幾日有幸被一位師兄邀請,試聽左佢屋企既Solo Ultra Linear Diamond版本,用上PSU1電源但出線部分換上自己既線材。聽起上黎比試聽到既Solo踏實,聲音密度高出試聽機唔少,低頻雖然仍然較為粗糙但有一定解像度,配HD600聽感覺良好。

試完呢位師兄既Solo覺得同Lehmann BCL素質上既距離並無印象中之大。然後再醒返起HD600/HD650都有兩大派,一派係Solo,一派係Lehmann。今次試完我覺得難分難解,但我諗如果有budget所限,我應該都重係傾向Lehmann;但如果budget容許而我又買返HD600的話,雙修都可以考慮。

唔知76既師兄會係邊派呢? 呢個討論睇黎都復古左少少,但用家應該都唔少。希望大家唔介意多多分享下

評分

參與人數 3威望 +50 金錢 +60 收起 理由
hiyori + 30 + 40 精彩報告
goodabc2010 + 10 + 10
S.C. + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

銀級玩家

HD600/ 650之中650 比較隨和隨便配搭也在硬質素上有不錯表現, hd600比650雖然生鬼D 但又頑皮D, 但個人都喜歡 Graham Slee 多DD

專業玩家

我個人都喜歡Solo多D!夾HD650,Solo音色上比Lehmann BCL好聽。但論硬質素Lehmann BCL好小小,但音色較為直白。
但我覺得HD650夾SPL Auditor,音色和硬質素比起上述兩者更好。

星級玩家

我係Meier Audio Corda派XDDDDDDDDDDDDDDD

專業玩家

windwolf447 發表於 2014-12-10 15:12
我係Meier Audio Corda派XDDDDDDDDDDDDDDD

haha......無獨有偶.....c hing.....我又係corda派.....而且係corda改派....

完全進化version.......

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

以前用過mf xcan v3 夾hd 600 声又濛又慢又厚 完全吾店 可能用爽快聲底amp好D

星級玩家

新仔玩家

S.C. 發表於 2014-12-10 12:50
HD600/ 650之中650 比較隨和隨便配搭也在硬質素上有不錯表現, hd600比650雖然生鬼D 但又頑皮D, 但個人都喜 ...

意想不到S.C.師兄係鐘意SOLO多於BCL呢。HD 650的話我相信SOLO同佢既相性應該更明顯,可惜我未入過HD650無得特別講,ha ha

本身對SOLO既感覺只算偏良好,但係試聽完個位師兄既SOLO之後真係有心動

K.T.Tsui 發表於 2014-12-10 12:50
我個人都喜歡Solo多D!夾HD650,Solo音色上比Lehmann BCL好聽。但論硬質素Lehmann BCL好小小,但音色較為直白。
但我覺得HD650夾SPL Auditor,音色和硬質素比起上述兩者更好。

HD650同SPL Auditor好似又真係會有唔錯既效果,反之HD600同Auditor應該就更加「頑皮」啦。不過講到直白呢點,我覺得BCL似係有陣老餅味,出咩野耳機都係成成熟熟咁樣;要相比起黎Auditor好似更(遠)為直白呢

windwolf477 發表於 2014-12-10 12:50
gamadog 發表於 2014-12-10 12:50
haha......無獨有偶.....c hing.....我又係corda派.....而且係corda改派....

完全進化version.......
其實我應該無試過用Corda插過HD600/HD650,不過Corda比我既感覺係比較乾身以及有種齊輯輯既聲音,我自己未算太喜歡啦
cwyip 發表於 2014-12-10 12:50
以前用過mf xcan v3 夾hd 600 声又濛又慢又厚 完全吾店 可能用爽快聲底amp好D
呢個又係一個常見但我未聽過既牌子,cwyip師兄覺得佢夾其他耳機會唔會都有咁樣既情況出現呀?

專業玩家

斯路 發表於 2014-12-10 18:09
意想不到S.C.師兄係鐘意SOLO多於BCL呢。HD 650的話我相信SOLO同佢既相性應該更明顯,可惜我未入過HD650無 ...

Lehmann BCL 直白是相對Solo而言姐! 不過我同意Lehmann BCL的確有點老餅味,尤其調到+18dB,+20dB gain的時候。

至於SPL Auditor,風格相對比Lehmann BCL清爽很多。

星級玩家

新仔玩家

K.L.Tsui 發表於 2014-12-11 09:06
Lehmann BCL 直白是相對Solo而言姐! 不過我同意Lehmann BCL的確有點老餅味,尤其調到+18dB,+20dB gain的 ...

想當初無視左部£200既Auditor,諗返可能應該要左佢試試夾HD600。不過一切太遲,對HD600都放走埋。

發現近來國內以及港台既論壇都好似多左討論SPL既耳放,老老實實我覺得聲音比較繃緊,監聽味重,感覺上係可以有一部傍身但未必會係長期享受之選。不過SPL夾HD650,或者會令一對都無咩特別好感既HD650感覺改變 睇下有無朋友有得咁樣比我試先

專業玩家

斯路 發表於 2014-12-11 09:26
想當初無視左部£200既Auditor,諗返可能應該要左佢試試夾HD600。不過一切太遲,對HD600都放走埋。

發現 ...

斯路兄在那見到£200既Auditor?好低wo!