設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: sclendan

[喇叭組合] "再開箱"~從波特蘭來的特價貨-Mirage OS3 Sat

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

師兄,你用中間一粒縲絲好難唔up up貢
我係L片左右細窿位兩粒縲絲上牆,所以好穩
好無試過用大D既絲母片?

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
sclendan + 10 + 10

查看全部評分

MA GX-50, GXC-150, Mirage OS3, JL E110, Anthem MRX 710, Oppo BD-103
Rega Apollo-r, Brio-r, Beyerdynamic T1, Schiit Asgard 2
Pana 42PY800H, MagicTV 3300D

見習玩家

sclendan 發表於 2014-12-4 16:12
師兄, 唔係7.1, 亦唔係atmos, 係5.1加前上置, 最初係Yamaha獨有, 依家就唔只佢有, 係所謂3D音場, 即係普 ...

大家都係學徙, 我都係2020 + 五隻MIRAGE, 不過就後面SOFA 貼牆。後面水平位2隻, 吊高2隻SET 7.1。
我之前都有諗過吊高在前面, 但有師兄講過FP 係靠AMP分音, 所以還是試下原汁原味的7.1先, 不過擺位都係地方所限唔完善。
關於對白提升一項, 因為我無FP所以作用不大, 不過暫時感覺良好, 唔係太覺得對白會低左由中置位置發出。

另外有無諗過加左鴨毛? 我PLAN緊低價少少加對O記ENABLED 加入鴨毛行列。
不過換AMP暫時未夠彈藥。PLAN住先....

評分

sclendan + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

tigerlau 發表於 2014-12-5 11:39
大家都係學徙, 我都係2020 + 五隻MIRAGE, 不過就後面SOFA 貼牆。後面水平位2隻, 吊高2隻SET 7.1。
我之前 ...

師兄,我家嘅環境似你,請問你後面4隻喇叭是否均掛牆?

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

我都想訂OS 3 但唔識

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

kevinman 發表於 2014-12-5 17:21
我都想訂OS 3 但唔識

http://post76.hk/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=203640&pid=3309554&fromuid=11066

http://post76.hk/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=202897&pid=3299386&fromuid=11066

師兄, 試下comGateway啦, 有中文好易架咋, 係煩但唔係太難. 因為賣家限住人買, 訂過既人幫唔到你架.

評分

mantam121 + 10 + 10

查看全部評分

..玩AV最緊要識睇開d, d聲唔o岩聽, 苛包又唔生性, 唯有學識用耳仔就架生啦... >_<

黃金玩家

Rakehell 發表於 2014-12-4 10:59
熊貓兄太抬舉我啦 ~ 我跟你學野就差唔多 ~
不過我地既架生又真係好鬼似喎!  

嘩師兄, 唔只架生似, 可能連EQ都似......

不過口味就可能唔多同, 我對RC-52II出對白無乜投訴, 只係佢方向性太強所以我覺得開左Dia lift 會好好多. 其實我中置已經好近畫面架喇.

另外以我理解, 5.1.2唔係一定係講atmos既, 我依家玩緊5.1加FH都叫5.1.2既. 我sofa貼牆怕技術唔好set唔掂atmos, 反而我好enjoy FH帶來既拉高音場, 加上我掛高後置, 加埋前面個拉高音場, 其實我都好清楚聽到Atmos demo隻雀係上空打左個圈. 可以真正Atmos config會再正好多我就唔知喇, 不過我一來間屋細, 可能d聲易控掣d啦. 所以7.1都唔多會諗喇, 玩好5.1已經好滿足喇!
..玩AV最緊要識睇開d, d聲唔o岩聽, 苛包又唔生性, 唯有學識用耳仔就架生啦... >_<

黃金玩家

ginson 發表於 2014-12-5 10:14
師兄,你用中間一粒縲絲好難唔up up貢
我係L片左右細窿位兩粒縲絲上牆,所以好穩
好無試過用大D既絲母片? ...

師兄你幸福層樓大唔明架喇, 我前後牆角果兩隻唔可以L架上牆架. 一定要喇叭還喇叭架還架, 駁好晒線先"掛"上去.
不過都多謝你既提議!

黃金玩家

tigerlau 發表於 2014-12-5 11:39
我之前 ...

http://post76.hk/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=203640&pid=3311701&fromuid=11066
多謝師兄提議! 或者遲d睇定d再諗啦, 剛換完十仔/十仔線, 又換4隻Os3..... 我諗都要停一停, 諗一諗. 留d時間玩好套野enjoy下先, 如果唔係就只係不停買野set野, 買野set野.....

黃金玩家

好喇, 如無意外星期一就會收到後置果對, 我依家仲未諗掂個安裝方法, 請問有無師兄幫手提點下小弟呢??

我依家衛星仔係用緊以上呢對"膠"做既架, 佢話可以受5kg力, 但我唔信!  一來係膠做, 二來我因為要就角度所以當年係調轉個架黎裝既, 即係下圖咁:

我依家諗住拆晒兩個架, 跟住用其中兩個牆孔收纙絲收淨少少凸出黎, 用黎掛個L片上去算數. 即係下面呢個咁. 到時又係可以駁好晒線喇叭連L片掛上去.

咁我又睇返我現用個架張說明書, 膠架上場口鑼幾我只搵到既資料係:

我真係睇唔明佢講乜, 我淨係知佢係木牙鑼絲, 咁請問我點樣先配到果兩口鑼絲收落牆孔搵陣得黎, 又可以過到L片個孔, 同時又可以卡住L片條坑呢?? 我真係諗唔掂呀!!

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

師兄,我都啱啱訂左對,想問comGateway送到香港運費大約係幾錢?

係唔係comGateway會再email我比錢?thx...
天下 “ 武功 ”,無堅不破,唯快不破 。