設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: sclendan

[喇叭組合] "再開箱"~從波特蘭來的特價貨-Mirage OS3 Sat

黑鑽玩家

sclendan 發表於 2014-12-4 02:21
試上架..... 好驚!!

師兄請問個架係咪另外買?如是,可以話我知係邊度買嗎?我買左對omd-5明天到
(Post76 Android 手機版送出)

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
sclendan + 10 + 10

查看全部評分

JBL Array 1000
JBL Array 880
JBL Control 25AV
JBL Control 28
Rythmik F15HP
BDP LX88
AV AMP LX89
N70-A
Lexicon
Mcintosh 6700AE

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

呢對野我買個時都話唔出,點解到今時今日都仲有貨
不過呢對真係好適合香港既環境

評分

sclendan + 10 + 10

查看全部評分

MA GX-50, GXC-150, Mirage OS3, JL E110, Anthem MRX 710, Oppo BD-103
Rega Apollo-r, Brio-r, Beyerdynamic T1, Schiit Asgard 2
Pana 42PY800H, MagicTV 3300D

鉑金玩家

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

sclendan 發表於 2014-12-3 23:07
先多謝師兄加分!  

依依依Rakehell師兄, 唉見你現身o岩喇! 正想搵你學野呀! 見你套 ...

熊貓兄太抬舉我啦 ~ 我跟你學野就差唔多 ~
不過我地既架生又真係好鬼似喎!

我玩緊7.1.2 (一隻Amp推晒, 有D吃力, 下一步加後級)
Y記- A3040
F + C : Klipsch RF52II & RC52 II
Surround Back : Mirage OMD5 上牆.
Surround : Mirage OS3 水平
Atmos : Onkyo SKH-410
Sub : Velodyne SPL-1000u

我個EQ基本上跟左 Pepsiman 七-八成 , 但我整體低/高段增益無咁高 , 同埋有少少口味調整. 如人聲部份會突出DD , 因為Klipsch中置出人聲係...要搞搞佢 , 你明的.
我本身無 FH , FP用左 Onkyo Atmos Enabled 玩 Atmos. 我試過用 Dialogue uplift , 因Onkyo Speaker質素/聲底/反射效果, 升高效果D人聲就會有唔自然. 反正我電視同中置高度不差太遠 , 所以唔升高.
但我有加大個 Dialogue Volume 一度 , 對白感覺出D , 中置又唔會太大聲搶左前置.

如果你想玩Atmos天花或反射 , 對白升高呢個 Function 可能會大打折扣. 我諗如果你好鍾意呢個 Function , 可能要將 FH 當5.1."2"咁玩.

雖然幫你唔到, 但想分享下諗法 , 你而家 7.1 FH , 有無諗過玩7.1 SB , upgrade 3040 先玩 7.1.2 ?
睇法如下:
1) 我覺得如果7.1前中置隻隻都係大單元又爆得 ,  再加 FH , 後方只得一對細D既 , 包圍感可能前重後輕.
2) 半年至一年內唔會有太多 Atmos Bluray. 亦唔會隻隻都買. 但你有大量 TureHD/DTS-HD Master bluray 可用 7.1.
3) 無記錯Yamaha 有個Function叫 Extended Surround, 好似係將5.1轉到 7.1 (Surround Back + Surround).  實行100%用盡4隻 surround.  我用緊 , 好正.
4) 等你Upgrade左 Amp , 再加 7.1.2 , 錦上添花.

評分

sclendan + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

Yamaha CX-A5100 / MX-A5200
Elac FS 407 / Elac CC 241.3
Elac BS 243.3 / Mirage OMD-5
Klipsch RP-140SA / Velodyne SPL-1000 Ultra
Oppo BDP203

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

tigerlau 發表於 2014-12-4 10:03
師兄我想搞清楚5.1.2 ,唔係專for atmos?
睇師兄而家擺位似變相既7.1。
如果以後UPGRADE ATMOS怕唔怕FP唔 ...

師兄, 唔係7.1, 亦唔係atmos, 係5.1加前上置, 最初係Yamaha獨有, 依家就唔只佢有, 係所謂3D音場, 即係普通5.1/7.1/9.1/11.1或者.2呢d水平面喇叭音場以外, 加上前上置及後上置從而將水平音場拉高拉闊, 我sofa貼牆, surround已經要掛高所以無得玩後上置.
另外前上另一重要function係對白提升, 即係前上置喇叭同中置同時出對白, 令皇帝聽起上黎對白在畫面出而唔係中置出.
..玩AV最緊要識睇開d, d聲唔o岩聽, 苛包又唔生性, 唯有學識用耳仔就架生啦... >_<

黃金玩家

ricoy288 發表於 2014-12-4 09:49
睇落都裝得好穩陣呀...

ricoy師兄, 我掂下佢, 我就好似座飛機望住隻機翼咁, thing下thing下咁.....
但我拆返晒落黎睇返, 原來個架係好牢固既, 只係原裝果塊"L"型片係度thing, 請問就咁裝"L"片既師兄, 你地隻喇叭係咪都thing架?

評分

ricoy288 + 10 + 10

查看全部評分

..玩AV最緊要識睇開d, d聲唔o岩聽, 苛包又唔生性, 唯有學識用耳仔就架生啦... >_<

2萬

黑鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

sclendan 發表於 2014-12-4 16:16
ricoy師兄, 我掂下佢, 我就好似座飛機望住隻機翼咁, thing下thing下咁.....  
但我拆返晒落黎 ...

其實點解要用架? 睇佢塊原裝片, 應可直頭收上牆.

or 見佢塊片有兩個螺絲位, 可唔可以用佢地嚟收上你個架度呢?

52W400,HW30ES
OS80電,Oppo93,CXA5100,CDS2000
M6pre,Sunfire 7201x2,HRS12,JLF112
CM8,CMC2S2,DS3,686S2,

黃金玩家

thesun 發表於 2014-12-4 10:08
師兄請問個架係咪另外買?如是,可以話我知係邊度買嗎?我買左對omd-5明天到
(Post76 Android  ...

師兄, 呢對架其實係base on以下A果款"細TV架"+B果款架塊片改出黎既, B果款我影個盒, 塊片張相係方形但實際我買果款塊片係圓既, 塊片上面"C"字果口鑼絲頭剛剛可以扣住OS3塊"L"片個孔, 跟住仲可以係後面收返實. 但你omd-5個孔好似唔同喎. 其實鴨記有好多間賣呢d架, 不過我上次都行左幾轉度左幾日先度得掂.

黃金玩家

ricoy288 發表於 2014-12-4 16:47
其實點降要用架,? 睇佢塊原裝片, 應可直頭收上牆.

or 見佢塊片有兩個螺絲位, 可唔可以用佢地嚟收上你個 ...

ricoy兄, 多謝師兄加分! 用架係因為: 1. 我唔想拆過架.... 2. 我想個喇叭推前dd

同埋我發覺thing只係塊L片thing, 反而個架好steady無問題, 同埋下圖"C"果個位口鑼絲可以扣到L片個掛孔, 仲可以在後面收返實佢.

所以想問下其家直接掛上牆既師兄塊L片有無thing.....

評分

ricoy288 + 10 + 10

查看全部評分

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

我L片直接上牆, 超穩,唔會thing

評分

sclendan + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

黃金玩家

ricoy288 發表於 2014-12-4 16:47
其實點降要用架,? 睇佢塊原裝片, 應可直頭收上牆.

or 見佢塊片有兩個螺絲位, 可唔可以用佢地嚟收上你個 ...

既係原來係呢個位thing.

另外果兩個鑼絲位係可以收上牆, 但又要重新開過牆孔, 而且L片上左牆安梗, 咁上喇叭果陣就要一隻手拎住五磅野另一隻手由頂收鑼絲, 要好好功架至得.....
反正如果淨係L片thing, 咁我估直上牆身一樣thing啦, 同埋衣家我扣起之後收實, 應該裝拆方便d既.

評分

ricoy288 + 10 + 10 用家心得

查看全部評分