設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: gashapon

[~ 原創影評 ~] 飢餓遊戲終極篇:自由幻夢1 簡單影評

專業玩家

但第2集又突然講到以前的冠軍大家都係一pair pair咁? (例如科學好勁的兩公婆etc)

第二集講, 今年 (第75屆) 人選由歷任每區的冠軍中挑選
其中第一定第二區就係一對兄妹定姐弟, 而第四區本身果女的被個較年老的女自願取代
所以佢地唔係一PAIR PAIR, 只係有D剛巧係夫妻, 有D係唔識, 有D係親屬咁

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

ryan2012 發表於 2014-11-29 17:24
但第2集又突然講到以前的冠軍大家都係一pair pair咁? (例如科學好勁的兩公婆etc)

第二集講, 今年 (第75屆) ...

點講呢? 因為睇電影時, 第一集係講明是抽籤形式去揀一男一女去玩呢個game, 除非是自願去參加. 而如果d前度優勝者都係一對對咁, 我會覺得有d怪. 如無記錯第2集另一男主角(即同個阿婆一齊的人) 本身是佢愛人被抽中的, 只係阿婆去代替佢. 而科學好勁的就係2公婆. 另外好似有一區係兄妹來的. 如果要有咁o既組合, 即是至少佢地當年要被抽中玩game. (而且要唔同年份因為每一年只得一個生還者), 第2就係佢地都要係game內最後都死唔去. 當然某d可能是大家都成了優勝者之後大家結婚都唔定, 不過感覺就有似抽陪審團時, 24人當中竟然抽中夫婦, 兄妹, 戀人. 中的機會應該好細吧. 所以先會有如此想法.

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

JL唱Hanging Tree時好感動!

[YoutubeHD]14H8OzTzne4[/YoutubeHD]

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

每一區要抽d小朋友去送死, 因為75年前的反抗運動開始(13區?)。作用是令所有人記住反抗要付出代價(所以D小朋友叫做tribute/貢品)。唔係無人出聲,係無人敢出聲。

專業玩家

gashapon 發表於 2014-11-30 02:07
點講呢? 因為睇電影時, 第一集係講明是抽籤形式去揀一男一女去玩呢個game, 除非是自願去參加. 而如果d前 ...

唔知我有冇理解錯你意思, 你係咪奇怪其他區都有"同一屆同一區兩個優勝者"?

兄妹果pair有提及過佢地係前後不同屆的冠軍, 佢地都係"職業"參賽者, 你可以視佢地為獵人之類, 佢地一齊參賽明顯係有預謀

而其他區無一二區咁有專業參賽者, 相對應該較少優勝者 (仲要未死的) 可以選, 根本可能連抽都唔洗抽, 照估計, 其他區的參賽者都係不同屆的勝出者, 只係有d勝出者會起埋一齊

第二集上映前我睇哂套小說, 當時我都諗會唔會有區d歷任優勝者已死哂 / 是旦男或女的死哂呢, 但小說內只設定左所有區都有男女2人出選, 呢樣野都只能話係作者的setting, 合唔合理已無法質疑

專業玩家

snoopyw 發表於 2014-11-30 02:13
JL唱Hanging Tree時好感動!

我英文麻麻, 一路睇時一路唔太明首歌係咩意思 (雖然有翻譯, 但唔係好明箇中意思)
但聽落似係一個好悲傷的故事咁........

2萬

三潮玩家

J J

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

尋晚終於睇左,睇完至敢睇樓主既報告

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

ryan2012 發表於 2014-11-30 04:15
唔知我有冇理解錯你意思, 你係咪奇怪其他區都有"同一屆同一區兩個優勝者"?

兄妹果pair有提及過佢地係前 ...

我再講多次~

我知道每一屆只得一個優勝者(除了第一集的男女主角)
第75屆係由從過去的優勝者內抽出(女主角是sector 12的唯一女優勝者所以佢一定要玩)
而要被抽中 + 最終成為優勝者 + 男女優勝者有關係個機會率應該好細, 加上成為優勝者應該以後都衣食無憂, 家人都應該會受惠吧(至少見女主角個妹同媽媽一齊住) 所以要2兄妹都要去參賽, 都有d唔明. 當然呢個係我當時睇第2集時的感覺, 唔會影響我睇第3集. 如果講唔合理的地方, 我反而覺得最唔合理係成個game都係live直播, 而唔係剪輯成政府最想俾人睇的畫面. (即應該好似arnold schwarzenegger 當年套the running man咁)

專業玩家

gashapon 發表於 2014-11-30 13:06
我再講多次~

我知道每一屆只得一個優勝者(除了第一集的男女主角)

第一二區係有專業比賽選手,所以佢2兄妹根本係為左利率/過癮而去(甚至可能係主動參加)
(Post76 Android 手機版送出)

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

因為人民害怕呢個極權政府,當年第13區「被毀」係殺雞儆猴,加上每個區都好窮,男丁一定要「每日」工作先有飯食 (仲要唔係飽飯),真係得閒死唔得閒病,而每個區都有一定數量既peacekeeper去睇住,所以基本上唔會有人出聲!
而且今集都有提及,總統係火未燒起時已經將佢淋熄,就算連勝利者擁有特別地位既人都唔會夠膽出聲,今次係Katniss唔打唔撞「燒起左把火」,其實佢一直都好怕死好怕連累家人,所以第1,2集基本上係為佢成為「學舌鳥」而鋪路。

其實每年既比實人民都係被逼睇,仲要係親眼睇住自己家中既小朋友直播被殺,可想個恐嚇性有幾大,而且如果「貢品」係競技場內有咩唔尋常既舉動,遊戲設計師係會即時開炮殺死佢,所以第一集首席遊戲設計師先會被處死,因為佢當時冇咁做而係比雙冠軍。
如果仲記得第二集開頭,總統去Katniss家同佢既對話內容,話Katniss拎毒梅果出黎既動作係公然對抗都城,會比人民有錯覺,一個12區小女孩公然對抗都城,冇被處死仲可以安然無恙走出競技場,所以先有第二集既比賽出現。

講到一個「生還者」既問題,第一集提及一位生還者既背後意思係希望,一點既希望比恐懼更可以控制人民,過多既希望會帶黎麻煩,所以要「Contain it」!
同埋一pair pair既問題, 其實每一集都係會每區抽一男一女出黎比賽架, 第二集只係係現有既勝利者中抽一男一女出黎架咋嘛 (例如第5區既2位Beetee同Wires其實唔係同一屆既勝利者)

其實係我心目中,三集都可以分開上下集,尤其係第一集,因為真係有好多內心戲可以拍,而且超同意ching係話Jenny既演投真係好好,完全做到Katniss心中既予盾同掙扎出黎!!!

學舌鳥其實只係識發出一d較簡單既音調,所以佢地學唔到人話 (我本身都以為係鸚鵡 HAHAHAH)

都城既防禦系統...因為本身都城既防禦系統都係Beetee設計,所以佢都有能力突破,但佢地講過自己要突破番自己既設計都有困難 HAHAHA

電影同小說有幾相同,我覺得第一集cut左好多改左好多野,但第二第三集就跟番好多原著內容但都有少少改編,感覺好唔同,可能唔同導演拍啦。

by the way,其實男主角叫Peeta