設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Andykong

[DAP播放器] Cayin N6: 雙 1792A DSD128+ISO (新 v4.3固件 pg 106)

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

amdwii 發表於 2015-1-10 11:38
初哥,想問點解有些歌名會顯示怪獸字,我試過qa360 和dx90 都冇呢個問題。應如何解決?另外想問呢部機,除D ...

之前也有師兄提過有亂碼,但我自已卻未遇類似情況,這可能是因為這是我的第 4 部 DAP,我套 Music Library metadata 已經歷盡艱辛了。建議師兄你用手機拍下亂碼的畫面作記錄,交給 Thomas 或到 Cayin 的 QQ 群組提問和交相片給他們分析。另一方面,不妨試用 Mp3Tag 之類的軟件 check 下首歌的 Metadata, 並嘗試重新輸入 (over-type) 一兩個懷疑是亂碼的 field,睇下會唔會解決到亂碼的問題。

DSD 是否最佳的 N6 制式,這是有商榷的,大家認為 DSD 特別好,那是因為 DSD 算是市場上買到的最高解像度制式,24/96, 24/192, DXD 等制式是否會輸比 DSD 真係無人敢下斷言,但要買到/抓到原生的24/96, 24/192, DXD 檔案確實無 DSD 咁方便!所以我認為 DSD 是有先天的優勢,但 N6 是否最擅長重播 DSD,或 DSD 是否 N6 「最好的播放格式」,便不敢太肯定了,只能說 N6 是原生硬解 DSD,只要在解決現存的一些 DSD 檔的操作問題, N6 是可以充份發揮 DSD 制式的先天優勢的!

另一方面,QA360 有為 WAV 開發特別的固件,所以用這個固件時相對音效是特別好的,所以有話 WAV 是 QA360 的最好的播放格式,但前題是要先刷了這個 WAV-only 的固件,而代價就是其他制式包括 DSD 也不能支援,所有涉及 metadata 的功能也不適用,所以最佳制式是有得有失,不是一個可以兼容的情況下有較佳表現的情況。

Cayin 在 N6 的支援和設計上並沒有為某一制式開發針對性的支援固件,所以暫不存在N6 的「最好的播放格式」。以個人經驗,一些涉及壓縮和解壓的無捐制式可能涉及較多的 MCU 資源,會對操作上做成壓力,間接影響重播效果。例如之前提到過的 APE 制式便涉及這些問題,而 FLAC 制式會雖是壓縮性無損制式,但因解壓所需的資源不大,對操作和重播都不會做成影響,但如你仍擔心的話,不妨以無壓縮性無損制式 (WAV and AIFF) 作選擇基礎!

有關 lossless format 和 lossless compression, 可參考以下的維基連結:
http://en.wikipedia.org/wiki/Lossless_compression
http://en.wikipedia.org/wiki/Audio_file_format

音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

kcmak43396 發表於 2015-1-9 19:02
同時,請考慮送“透明”矽套。
不要送“灰色”,浪費了背面的靚樣
(Post76 Android 手機版送出) ...

咦,我反係唔鐘意半透灰色矽套,但我想要實色喎,黑色首選,藍紅橙都得,唔好綠和白!

Cayin 仲唔比我地玩謝!
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

新仔玩家

順帶一提當部機係播放模式顯示仍有38%電時,熄機差電時就只顯示得9%,相信都係之前所講計算電力個bug

星級玩家

N6我睇中同C4一樣可以玩硬解....而且我見佢都細過部C4先.....當然最好有6.3MM

星級玩家

LP5太大舊.....仲要大過C4咁多....我之前都C過帶部C4出街比警察逗果時叫我打開個袋問我依舊咩來架...我話PLAYER囉簡單講MP3機

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

newcomer_gary 發表於 2015-1-15 09:31
順帶一提當部機係播放模式顯示仍有38%電時,熄機差電時就只顯示得9%,相信都係之前所講計算電力個bug ...

要等多幾日,據說內部已同電池供應商一齊研究,剛剛砌了個新運算表,內部測試中,估計好快出爐!

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

班目一角 發表於 2015-1-15 11:39
N6我睇中同C4一樣可以玩硬解....而且我見佢都細過部C4先.....當然最好有6.3MM ...

班目一角 發表於 2015-1-15 11:51
LP5太大舊.....仲要大過C4咁多....我之前都C過帶部C4出街比警察逗果時叫我打開個袋問我依舊咩來架...我話PLAYER囉簡單講MP3機

其實我想知點解會對 6.3mm 情有獨鐘呢?  我 D 大耳多數係 4 pin 平衡和 3.5mm 細插 (T5P, HD540G, Alpha Dog), 反而 6.3mm 既只得一隻 Sony SA5000,我部 DX100 有 6.3mm 都非常小用!  LP5 定位係 DAP,照計用 IEM 多過大耳,佢無 3.5mm 只有 6.3mm 呢樣反而係我唔 buy 佢既原因之一!

咦,師兄你部 C4 多數係屋企用小帶出街 ?

銀級玩家

其實Cayin係咪先出解決play 高清檔的問題的firmware, 才出解決電量計算問題的firmware ?

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Andykong 發表於 2015-1-14 20:11
咦,我反係唔鐘意半透灰色矽套,但我想要實色喎,黑色首選,藍紅橙都得,唔好綠和白!

Cayin 仲唔比我地 ...

我雖然唔太鍾意跟機矽套嗰隻灰,但勝在黐塵都唔覺,黑色我就最鍾意,但好覺黐塵。反而我覺得個矽套要改嘅就係嗰幾個掩,嗰幾個掩好煩,插卡、插USB都好「論盡」,最好cut晒佢!

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Hoyan 發表於 2015-1-16 09:59
其實Cayin係咪先出解決play 高清檔的問題的firmware, 才出解決電量計算問題的firmware ? ...

估計是不分先後,一個 firmware update 解決到兩個 bud 吧,照計唔駛分開兩個 firmware update 的。QQ 群內最近提到的新 firmware 發佈日期是 22 號,即是一個星期後。