設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: dwight

[請教] 點樣可以最有效改善AV AMP聽歌質素?

鉑金玩家

各位師兄 , 我由 05FD 用 AQ X3 HDMI 入 LX81 行 PQLS , 我覺得真係唔錯喎 , 我都試過用 RCA
入 81 , 不過無用 HDMI 線咁好 , 同朋友借過部 DAC 返嚟玩過兩日 , 都係好似分別不大 , 不過用部
840C 用 RCA 直入就有一定分別 , 不過其實要求不高行 HDMI 入 81 , 我現時都好滿意下.........

鑽石玩家

山葉幫成員

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

RCA 去AV AMP...唔得架..BDP 聽歌既質素, 真係一般架咋..
去馬OPTION 4 啦..唔洗諗.
cyberken 發表於 2009-9-16 23:18

P記51/05/71/09例外, 佢哋粒DAC都係用WM8740. 買兩條靚啲嘅RCA線已經OK.

黑鑽玩家

76 榮譽VIP勲章

儲多點錢 . . . 先 再出手.

銀級玩家

師兄玩hifi係無底深潭千奇唔好玩!
小弟4年前開始中毒!最初都只係千千聲念住平平地玩下最後萬萬聲不能自拔!
1.最初denon2106+polkaudio5.1 約$12000
2.1個月馬蘭仕DVD6600 $唔記得
2.約2個月後前置換B&W CM1 $7740
3.再過2個月加NAD372 $7500
4.約6個月二手科寶蛋機 $4500
之後時間唔記得
5.馬蘭仕SA15 $9500
6.二手YBA前級 約$1萬
7.二手qued909 約$6500
8.B&W805s $20700
9.二手passlab後級 $2萬
10.cd機MBL1431 $2萬
仲未計線材/電源/AV果part所花費既$$
如果可以暫時1-4都唔好做留返D錢一次過10萬20萬咁玩大佢

高級玩家

執套2手金嗓子、試下有几甜'到時放出去都直錢、當租机玩‧唔洗唸咁多這是最平最好的入门方法

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

師兄玩hifi係無底深潭千奇唔好玩!
小弟4年前開始中毒!最初都只係千千聲念住平平地玩下最後萬萬聲不能自拔!
1.最初denon2106+polkaudio5.1 約$12000
2.1個月馬蘭仕DVD6600 $唔記得
2.約2個月後前置換B&W CM1 $7740
...
688 發表於 2009-9-19 19:18

我咪一樣,我玩咗十幾年,D錢就咁洗曬...

1萬

鉑金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

睇嚟我都係不變應萬變.............
hkp1196 發表於 2009-9-19 21:48

你唔係好少聽歌仔咩
MY BLOG:http://gvgame.blogspot.com/

如何玩盡手上器材呢?

如何調出平衡聲音呢?

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

我是過來人
算把啦, 唔好晒錢,疊埋心水買CDP同Int Amp
記得留D$$, 重有speaker
重有, 問清楚自已喜歡石or

星級玩家

小弟今日終於踏出咗第一步,買咗條幾舊水既RCA駁BDP320去LX71,結果竟然係......令人失望  音色比用雜嘜HDMI更有所不及,少咗啲通透既感覺,可能係320粒BurrBrown 不及LX71既Wolfson同埋無咗PQLS既關係。

經此一役,相信都唔會再投資落DacMagic,因為佢都只係用兩粒WM8740,重要加Optical同RCA先駁到去Amp,好極有限,都係疊埋心水買CDP同Int Amp算了

星級玩家

一早叫你皂4啦
pinkhung 發表於 2009-9-20 23:22

我都知4先係正路,不過啱啱先整咗成套5.1,要回一回氣