設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: dwight

[請教] 點樣可以最有效改善AV AMP聽歌質素?

星級玩家

NO4.唔好晒錢,買部幾K既Int Amp 贏你部71幾條街
leung0709 發表於 2009-9-16 00:13

Can't agree more
TV: LG 65LA9700
2 Ch: Audiolab 8200CD + Parasound JC2 + MC2 1250
Front: B&W 804D2
AV Pre-PWR: Marantz AV7005 + Proceed BPA3
Center: B&W HTM4D2
Rear: MK Sound M-4T
Sub: Sunfire HRS-

星級玩家

小弟揀 No. 5 - 換左喇叭先 !
** 唔知 Ching 用緊咩野 喇叭 **
KUNGKUNG 發表於 2009-9-16 00:22

小弟用Tannoy DC4T,都係新買,喺毒氣室用2 ch 試既時候係無問題既

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

我上星期都買咗部71, 正式加入AV系列!
咁啱今晚有時間同佢玩咗幾粒鐘, 睇戲之餘順便聽吓歌.
畫質唔多講, 講D幫到你嘅嘢!
因為我用51 Blu-ray, 所以玩吓PQLS呢門獨家嘢!
如果係要求唔太高的話, 其實聽吓歌仔已經收貨.
聽咗幾隻碟, 忽然想越級挑戰.
聽吓D大棚嘢, 真係出事!
控製同分析力都唔多得, 唯有認命啦!
之後"林"吓, 部71都要㷛吓所以駁部CD Transport(只有數碼直出沒有解碼)嚟聽吓.
駭咗一跳, 真係好好聲!
再聽返D大棚嘢都無出事, 同平時部兩聲真係有得fight!
所以我建議係1至4都唔揀, 到有足夠財力就買部transport玩.
包你滿意!
另外講吓部71, 其實真係唔差㗎!
先講ICE特性, 靜、分析力好同動態大.
另外, 佢用份解碼係Wolfson-WM8740, 你可以check吓其實好多萬元級CD機都用佢.
所以, 你用多10K去買多套機都好唔過買部好少少嘅transport+71呢個組合!

星級玩家

我上星期都買咗部71, 正式加入AV系列!
咁啱今晚有時間同佢玩咗幾粒鐘, 睇戲之餘順便聽吓歌.
畫質唔多講, 講D幫到你嘅嘢!
因為我用51 Blu-ray, 所以玩吓PQLS呢門獨家嘢!
如果係要求唔太高的話, 其實聽吓歌仔已經收貨. ...
jasonbiker 發表於 2009-9-16 01:04

師兄呢個提意都有道理,就算DacMagic都好似係用Wolfson WM8740,效果未必好明顯,不過玩到CD Transport 都唔野少啦...

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

if dac still use pioneer 71 , compare to use 51 as transport , whats the difference if they both use 71 for decode?

星級玩家

40# dwight

綜合各師兄既寶貴意見,決定用以下roadmap去試:

1. 先試用RCA由BDP去AMP
2. 唔掂再加DacMagic
3. 再唔掂加CDT (DacMagic 可以用嚟玩CAS)
4. 都唔掂就Int Amp

咁樣按部就班應該多啲野玩又無咁晒野,玩到咁上下收貨或者退燒就收手...

高級玩家

好睇自己個银包‧够的就方按4‧但要小心試左弟一次冇得返轉頭‧而買任何一样吔都請唸清楚'好宜後侮‧之後就病毒越深冇得救、

1萬

黃金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

40# dwight

3. 再唔掂加CDT (DacMagic 可以用嚟玩CAS)

咁樣按部就班應該多啲野玩又無咁晒野, ...
dwight 發表於 2009-9-16 21:36

呢樣.........只會越黎越燒........係唔會退

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

40# dwight

咁樣按部就班應該多啲野玩又無咁晒野, ...
dwight 發表於 2009-9-16 21:36

咁即係越燒越深law!

高級玩家

呢樣.........只會越黎越燒........係唔會退
maner394 發表於 2009-9-16 21:54

科林兄你都好很毒啊,計我話就一次過到各陳列室試听完所有前、中、後、左–右‧跟住按自已喜好買旗航,包冇錯