設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: @肥狗仔@

[業界動向] XBOX ONE個勢認真唔得樂觀... (全球售出800萬部 超越WiiU)

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

STEEL71 發表於 2014-11-17 16:49
我是睇遊戲適合而買機的如果先買一部,我會選擇先買PS4,因為PS4獨佔遊戲吸引我多一點
2015 PS4 獨佔遊戲
...

若果只買一部機,咁手掣就的確唔係考慮因素,獨佔遊戲的話,XONE都係偏歐美的,而且傾向硬派,口味各有唔同。

XONE今年的獨佔game肯定比PS4要強,而出年亦唔見得比後者弱。所以出年大概係唔少雙機黨出現的一年。

2015 exclusive on XONE:

Fable Legends
Scalebound
Rise of the Tom Raider
Quantum Break
HALO 5

1萬

白鑽玩家

老而不

PC vs console 真是可以爭論到無址境. 特別是FPS, 不得不說在console上玩FPS 比起PC容易上手.
只是在console上玩simulator類 比起PC 無甘易 (好似sims, simcity)
一個game公司將同一個game出左不同的地方, 就真是好難將console / PC的一邊推高, 我想不太多人會買了console版之後再入手一個PC版.

Forbes有文章寫過: The Console War Is Over: The PC Already Won

事實上我是想入手部console, 想玩的game有 killzone, halo, 不過對PC的熱情好難放下.

還是好音樂最好.

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

kl122002 發表於 2014-11-18 14:17
PC vs console 真是可以爭論到無址境. 特別是FPS, 不得不說在console上玩FPS 比起PC容易上手.
只是在conso ...

PC同console一直唔見得有相互取代的跡象,只係好多人恃畫面性能就覺得家中的PC係高人一班,但佢地玩的遊戲卻往往受制於家用機,若果冇家用機的銷量,PC玩家亦會變相少咗大作玩。只能話PC係哩家三大次世代平台之一,但話PC > PS4/XONE,單靠獨立遊戲及平台的開放性實在講唔過去,PS4亦可以做成獨立遊戲平台,只不過買機的人玩咩game多大家心知肚明。

Forbes哩篇報導在E3之後刊登只能為PC粉絲帶來銀包上的安慰,事實上同一番說話出自AMD或者Nvidia,甚至係Apple口中亦都講得通。但之後Naughty Dogs都好快回應並給予一個完美無瑕的答覆: "console一向都係咁run的"。主機歷史上性能唔係決定成功與否的關鍵,唔計DC,PS2的機能比唔上同一代的GC或者XBOX,更唔好話當時的高階PC,但睇吓PS2創造咗幾多經典作品,賣出左幾多部。家用機近十年畫面靚唔靚與硬件強唔強冇一定關係,開發團隊的美工有時更加重要。PC玩家比家用機多付幾千銀去打機,然後玩的就係4K的畫面,更高的貼圖特效,但係咪高到變咗第二隻game, 《Crysis》教訓我地當遊戲要登陸家用機時其實唔需要對自己的PC配置過擔心,因為廠商唔會比相差太遠的畫面出現在自己大部份的宣傳上。雖然CD project﹑Crytek不斷吹捧PC的性能,但當Ryse哩類畫面殺手登陸PC後,玩家都冇將焦點放在4K畫面上而係一大堆"This game sucks!" — " 一年前玩過的遊戲,哩家登陸PC,好玩與否我一笑置之,反正哩排玩緊GTAV,嗯? PC版係出年先有嗎?" 哩點個人覺得比性能差距更能夠形容PC及家用機玩家的處境。

有人話真正機迷係3+1, 即係買齊三部家用機+一部PC,現實係好少人做得到。以一個自己喜歡的平台進行遊戲再正常不過。家用機末落之說早兩代已經有云,當時PC game發展的太快,不論係港台定外國,但最後PC game的流行模式到哩一刻都未曾改變,最強勢的用戶群集中在F2P或者其他MMO上面,PC性能再勁,做到的事情再多,究竟市場有冇咁嘅動力令佢在玩法上超越家用機呢? 至少當PS4/XONE公佈時,PS4只係主攻了線上互動及搖距操作,至於XONE同捆了一舊高解像的Kinect,而我不知道佢嘅玩法同上一代機有咩變化... PC軟硬件商想靠4K黎攻陷玩家的心之前,應該參考吓SONY在MS在過去十幾年的console發展,還有點解Wii會大賣。 靠機能靠主流作品只能減少核心玩家離心力,玩法至係關鍵所在。 他朝Oculus Rift可能係個有趣的產品,但與PC性能冇直接關係。

RTS同某類sim game的確未能夠在家用機上大放異彩,就如同手遊好難實現超大作一樣,手掣的按鍵再多都唔夠keyboard多,手掣的joystick再靈敏都唔夠mouse咁精準。雖然在HALO之前,好多人都單靠Golden Eye的經驗認定家用機一世與FPS無緣,最後證實錯誤的,不過即時戰略個人覺得仍然未係時候在家用機上佔一席位。以往即使有End War及HALO War哩啲嘗試,不過與玩家渴求最直接的操作感距離依然大。WiiU的Gamepad係個唔錯的選擇,不過問題係你全程對住gamepad,咁電視畫面仲有存在價值嗎,另外魚與熊掌不能兼得,WiiU的手感都係公認係哩代最差的。

個人咁睇啦,冇話買console就等同放棄PC,只不過我自己覺得買左一部console自己會洗少好多換硬件的錢,亦節省唔少買game的錢(只keep唔賣另計),仲可以玩到PC上玩唔到的遊戲,特別係近十年的大部份的經典單機都來自家用機。而PC本身的遊戲正常一部四五千蚊的機都玩到哂大部份獨立作品。冇理由要作人生的決擇。

黃金玩家

Microsoft Is Losing Xbox One Momentum Due To 343's 'Halo: Master Chief Collection' Misdeeds
Now, Halo: The Master Chief Collection is heralded as probably the single biggest video game disaster of the year, with a launch that continues to be a never-ending nightmare in a way that makes even Ubisoft’s Assasin’s Creed Unity release look smooth.

其實有一定道理,同樣情況發生在PS4的DriveClub身上,不同之處在於DriveClub並非殺手級作品,即使發售之前有幾勁hype(e.g Forza Killer),玩家對佢的期望始終有限。但換轉係HALO出事,影響就大了。若果唔係HALO,XBOX根本唔會有如今的成就。即使HALO MCC係將上百個map放在同一個遊戲入面都唔能夠原諒343的低級失誤。其他遊戲可以趕客,但如果連HALO都趕注定XBOX冇運行。哩隻game喺COD及GTAV的夾擊下可以吸引到七分之一的XONE玩家入手,質量問題唔單止叫哩一百萬玩家失望,亦都令玩家對HALO還有343工作室失去信心。個人已經有心理準備HALO MCC的MP最終都冇辦法修補,哩家唯有將視野放在12月的HALO 5 BETA,萬一再出事,咁343最後一塊遮羞布都會冇埋。以PS4過去一年的成績,在最重要的IP上黎個馬失前蹄唔係咩補救措施就可以挽救的。

Source:
http://www.forbes.com/sites/insertcoin/2014/11/22/microsoft-is-losing-xbox-one-momentum-due-to-343s-halo-master-chief-collection-misdeeds/

黃金玩家

隨住感欣節檔期再加上50美元的折扣優惠,XONE的北美市場成績已經連續幾周蓋過PS4的周銷量,更以全球800萬銷量超越了發售兩年的老任WiiU。即使全球周銷售仍然未能撼動PS4,但有競爭先有更具質素的遊戲及服務,在此先恭喜XBOX今次在北美市場旗開得勝,希望勢頭可以保持到出年1月。

另一邊廂,XBOX市場部主管Aaron Greenberg亦在Twitter上告捷,並上傳了XONE主機在某連鎖店被搶光的照片(圖中的PS4仍然是滿滿的...)

與XBOX老大Phil Spencer一樣,Greenberg再次強調XONE明年假期的遊戲陣容將會異常強大。唔知除咗羅拉同HALO 5之外仲會有啲咩大作呢...唔通係

另附上真粉絲大圖一張:

Source:
https://twitter.com/aarongreenberg/status/538494214183849984
http://www.vgchartz.com/article/252299/xbox-one-sales-top-8-million-worldwide-over-32-million-games-sold-at-retail/

黃金玩家

其實除咗以上的數字可以否定"家用機末落"之說,以下兩點因素亦係原因之一:

1. 第一方工作室神乎其技的優化工作。搵PC同家用機的規格去比,玩家永遠唔會理解為何God of War, Halo 4, 超瑪8哩類遊戲會有如此出色的畫面,此舉使得高階PC在家用機面前不會有絕對的優勢。下星期PS experience,Naughty Dog好大機會向眾人展示一部三千幾蚊遊戲機的"應有表現"。

2. 手機機能再勁,玩家會不斷課金,但卻唔會花59美金買一款遊戲。而定價太低等同趕絕3A級作品。

Source:
http://realgamernewz.com/42966/h ... ame-industry-profit