設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: tamarwander

[隨身耳擴] 想 upgade 耳擴

銀級玩家

borrego 發表於 2014-9-9 15:14
我用哽Meier Audio Corda Classic. 我覺得非常正。係解釋力, 推力, 速度, 功能, 音色, 機身體積各方面都十 ...

Meier Audio Corda Classic. 我覺得非常正 x 2
Schiit Jotunheim, Sennheiser HD600, Neumann KH120A, Tecsun PL-310ET.
ZiShan Z3, ---.

進階玩家

>也不用執著CROSSFILED之類,因為開了會令聲音底氣不足-假假地

我對crossfeed都唔會抱太大期望, 而最大問題係選擇少.

>現成有部CDP, 除非想轉玩FILES,放棄CD, 不加DAC也可以,找部淨耳擴就可以, 先求能推得飽滿,再來求音場延伸之類會好一些

唔打算玩CAS, 現成既Apollo-R, 都好入門級, 諗住加DAC改善個source.

進階玩家

>hugo 推下IEM就可以, 耳牛是不用想了

我見D人講話推HD800都冇問題, 甚至demo話直推speaker都得, 以為推下D低阻抗耳筒都掂添.

Hugo既DAC講到好神級, 可能會先試下, 如果headphone output唔掂, 再考慮加部5K HP amp?

進階玩家

>師兄玩開 HiFi,應明白 Soundstage 的深和闊,主要是咧叭的設計和擺位佔了最大因素,換 amp 對聲場唔係無影響,但效能始終有限!

大套HiFi, 夠班既, 好多環節都影響音埸. 我就實試過ARC既Ref 3前級, 一開聲深和闊遠勝同廠既LS系列. 不過唔講HiFi啦, 都冇得玩. 耳筒無擺位可言, 我咪以為靠部amp囉.

>Phonitor 不難找到試聽,建議自已試一下

幾年前試過Auditor型號, 唔係好岩口味, 覺得佢平平淡淡.

>反而將耳機改平衡對 soundstage 的影響頗大,

即係先搵出平衡headphone out既amp? 線到時會配合.

>$20K 以內 Amp + DAC 推 HD650 + shure 1540,如要有平衡口,我建議 Senn 的西裝 HDVD8000,推 HD650 錯不了, Shure 1540 比較易攪也應不會出亂子,

可能要用1540做主力, 主要係隔音問題.

>最緊要機細又靚仔,家人易接受!

HiFi都冇得玩啦, 擺部amp係枱頭點會唔接受.

進階玩家

>反而將耳機改平衡對 soundstage 的影響頗大,你的 HD650 是可換線的

想請教一下平衡既制式係咪有唔只一種?

我見有D係兩channels飛入一個XLR頭, 有D又分左右XLR頭既?

呢D線係要自己tailor made, 定係好多廠線揀? (for HD650 and for SRH1540)

Thanks!

進階玩家

Andykong 發表於 2014-9-9 17:31
1. 想sound stage深闊, 係咪要搵有cross feed既耳擴?
2. 有cross feed既耳擴選擇係咪好局限? 得Phonitor同M ...

想音場闊,首選換耳机如HD800,—定比HD65O闊,動態和低頻都有極大改善!

想换耳擴來加深音場闊度比較難搞,可以講性價比太低了!

如要换耳擴,可考慮mod机换OPA!可能會發現更多樂趣!不同OPA可配搭不同音色和音場! 0P627金装的音場開揚! 自己慢慢玩下啦!

(Post76 Android 手機版送出)
Hi Fi fan

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

tamarwander 發表於 2014-9-9 23:59
>hugo 推下IEM就可以, 耳牛是不用想了

我見D人講話推HD800都冇問題, 甚至demo話直推speaker都得, 以為推下 ...

HUGO會有桌上版... 等到既可以等下

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

試下分開幾段來交流可能會好 D!

tamarwander 發表於 2014-9-10 00:11
大套HiFi, 夠班既, 好多環節都影響音埸. 我就實試過ARC既Ref 3前級, 一開聲深和闊遠勝同廠既LS系列. 不過唔講HiFi啦, 都冇得玩. 耳筒無擺位可言, 我咪以為靠部amp囉.
幾年前試過Auditor型號, 唔係好岩口味, 覺得佢平平淡淡.

一部萬元級 (USD) 旗艦前級勝過同廠下線產品,聲場應只是其中一部份,你現在搵緊的 Dac/Amp 產品,應該比 LS 還要落 2 級左右,以 high end audio 的角度來說,好多野佢唔做錯,cut corner 不太 deep,已經感謝主了,我覺得還是面對現實多一點,撞到奇績有意外驚喜總比 set 個很遠的目標更開心呢。

可能要用1540做主力, 主要係隔音問題.
HiFi都冇得玩啦, 擺部amp係枱頭點會唔接受.

如果有一定自由度的話,建議集中資源在 DAC 部份,HeadFi 的架構和 HiFi 有點不同,訊源部份比放大部份佔更重的比例。比較簡單的解釋是 DAC 部份 HiFi 和 HeadFi 是做同一樣野,可以用同一件產品,但 HiFi 的功放是 8 ohm 100W 起步,Headfi 功放是 300ohm 1 W 已經非常夠力,所以玩 HiFi 有 10 萬 budget 落 system (Source to Amp), 大部份人會 5:5 或 4:6 (Amp 大小小), 但 HeadFi 就 6:4 甚至 7:3, Source 貴過 Amp.

所要諗住 Scalable 的話,先買 DAC 主打而耳擴又可以用到下的一體機,慢慢才加耳機 upgrade。

即係先搵出平衡headphone out既amp? 線到時會配合.

想請教一下平衡既制式係咪有唔只一種?

我見有D係兩channels飛入一個XLR頭, 有D又分左右XLR頭既?

呢D線係要自己tailor made, 定係好多廠線揀? (for HD650 and for SRH1540)

Thanks!

以大耳計,平衡接駁耳擴有兩款,簡單來講就是兩個標準的 XLR 頭 (雙 3) 或是一個 4 pin 的 XLR 頭 (單 4),前者是傳統 Audio 接法,後者應是由 AKG 的 K1000 耳機始創 (所以有時叫 k1000 頭或 KK 頭),但我新仔一名,有錯唔好太認真,話我知就得啦!

Sony 最新的耳機 Z7 提出用 2x3.5mm 來達成平衡接駁,但這是將來式,暫時未見其他廠的反應,當佢獨門秘方先啦!

理論上 雙 3 的接駁是較好的,但最終要考慮你的耳擴提供的是什麼接頭,近排新機越來越細部,有些耳擴只提供單 4 頭,所以自已取捨了。

至於平衡接駁耳機則沒有 standard 可言,單是 Senn 自已都用三種唔同頭,令耳機線不可共用,你手上的兩隻耳機都唔同插,用家只可以接受現實了!

Full Balance System 是由 DAC 開始,一體機就 coaxial 入, 4pin 或 雙 3 出 headphone, 但最好有 XLR line out 方便加耳擴。

最後搭多句,玩過咁上下 HiFi,傳統的將資源集中來玩好一對耳機的方法其實好難令你好投入或覺得好玩,因為玩到最好的 HD800/TH900/LCD3 等都和喇叭有距離。但另一方面,玩 Hifi 的最大限制是只能用一對喇叭,玩 HeadFi 的卻可以玩好多對耳機!換耳機的方便性非常高,一個透明膠箱已經可以放十對八機!

隨插隨聽唔駛玩擺位,這是其中一個玩 HeadFi 的方案,所以我建議你不要單睇住自已手上的耳機, 一套 DAC + Amp 儘量以可以推唔同的耳機會是一個以往你玩 HiFi 也不會有的樂趣!
音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

進階玩家

多謝各位既意見, 尤其是Andykong兄既詳細解說, 令我明多D headfi 既玩法.

環境問題, 會用close can SRH1540 為主力, 所以未必想玩senn HDVD800.

初步有兩個路向:
A 計劃:
1. 等 chord hugo desktop 版 (等到幾時?)
2. 買隻出平衡既 headphone amp (選擇又係好似好窄?)
呢個方案分分鐘要3萬.

B 計劃:
1. 用2萬樓下買隻有headphone out既DAC (chord hugo? or Naim DAC-V1?)

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

tamarwander 發表於 2014-9-10 17:11
多謝各位既意見, 尤其是Andykong兄既詳細解說, 令我明多D headfi 既玩法.

環境問題, 會用close can SRH154 ...

如果以 Close Back 作長遠主力,我建議你揀耳擴時留意器材配低阻的表現,因為 Close back 其本上無低幾多隻係高阻的。有關低阻的討論不多,以下呢條 thread 收收埋埋唔小好野,你有時間就睇一次,無時間就剩係睇 Whitefang 師兄的回覆都已經獲益良多了

http://post76.hk/forum.php?mod=v ... id=72572&page=2

用 DAC 直推耳機的話,無乜邊部有平衡頭的 (基本上得大陸機有),如果想從平衡入手,我建議你第三個玩法:在 Budget 中扣起 3000-5,000 用來買部大陸耳擴,然後將所有錢谷晒落 DAC,總之 DAC 就買部你所能負擔最好的,用大陸耳擴玩住先,到你玩了 6 個月後仍然想 upgrade 的話,那表示你長玩落去的機會很大,到時再物色耳擴 upgrade 都未遲!那部 3-5K 耳擴咪係香港賣又好,賣返去大陸又好,蝕極都唔會太入肉了。

入門 DAC 方面,之前有人問過大約 1 萬budget 的 DAC, 你不妨參考下。
http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=196949

再上的話便開始和 HiFi 的 DAC 接軌,你應不會陌生了。

至於大陸入門級平衡耳擴,Audio-Gd NFB-6, Acuralic Bugatti, Yulong A28,Goldenwave Amber (高登/金波 琥珀) 共 4 部,最後那部 Amber 資料較小,我先提供一些連結,其他 3 個你可以自岟 Google 和 HeadFi 發掘了!
(2013 版)  http://erji.net/read.php?tid=1518628
(2014 版) http://erji.net/read.php?tid=1707480

音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50