設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[隨身耳擴] 想 upgade 耳擴

進階玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
現有組合:

Rega Apollo-R
Musical Fidelity M1HPA
Senn HD650
Shure SRH1540

主打大堆頭古典, 兩隻headphone都有機會用, 環境靜時出HD650, 嘈時出SRH1540

想換左隻耳擴, 新手加上千頭萬緒, 有以下問題:
1. 想sound stage深闊, 係咪要搵有cross feed既耳擴?
2. 有cross feed既耳擴選擇係咪好局限? 得Phonitor同Meier?
3. 用DAC+耳擴好嗎? 會唔會兩頭唔到岸?

Budget 一萬鬆D, 如果係DAC+耳擴就二萬啦.

請各位師兄畀下意見, 順祝中秋快樂!

Thanks!

新仔玩家

hugo

進階玩家

wingt 發表於 2014-9-8 23:39
hugo

portable?

我係home use既.

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

1)cross feed 是其中一種方法,但不是唯一。在音色上也有些特性是可以叫人感覺深和闊的。但是耳機是 650 同 1540 呢就好像難d.
2) cross feed 的耳擴的確唔太多,但這些 cross feed 是有制可以tune. 這是真是比較少見的地方。
3)20k dac 加擴看似不太大問題,但加上線材就......
4) 我想到Ching googleli 有的一台 喇叭模擬機。 可惜唔記得個名.....

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

t1174 發表於 2014-9-9 04:51
1)cross feed 是其中一種方法,但不是唯一。在音色上也有些特性是可以叫人感覺深和闊的。但是耳機是 650  ...

你係指smyth realiser A8?

進階玩家

wingt 發表於 2014-9-8 23:39
hugo

爬過下文, 知chord呢件hugo都算神器. 不過始終覺得家用portable好似怪怪地. 差電打柴時唔知係咪自己可以配同換呢?

chord既DAC部分我冇懷疑, headphone amp唔知質素, 同desktop headphone amp比, 係點呢?

同廠佢有隻chordette Toucan headphone amp, 又點比較呢?

Thanks!

鉑金玩家

現有組合:

Rega Apollo-R
Musical Fidelity M1HPA
Senn HD650
Shure SRH1540

主打大堆頭古典, 兩隻headphone都有機會用, 環境靜時出HD650, 嘈時出SRH1540

想換左隻耳擴, 新手加上千頭萬緒, 有以下問題:
1. 想sound stage深闊, 係咪要搵有cross feed既耳擴?
2. 有cross feed既耳擴選擇係咪好局限? 得Phonitor同Meier?

Budget 一萬鬆D, 如果係DAC+耳擴就二萬啦.

請各位師兄畀下意見, 順祝中秋快樂!

Thanks!

有cross feed既耳擴唔多,但真係明顯有效果的,好像只得PHONITOR, 但它聲音太直白,要折騰到好聽,功夫不少

想sound stage深闊, 只靠部耳擴無咩可能,還要投資在IC,PC之上,也不用執著CROSSFILED之類,因為開了會令聲音底氣不足-假假地

現成有部CDP, 除非想轉玩FILES,放棄CD, 不加DAC也可以,找部淨耳擴就可以, 先求能推得飽滿,再來求音場延伸之類會好一些

一萬鬆D耳擴, 個人推薦graham solo, cec hd53n, earmax se, LINNENBERG udc-1,schiit lyr

要一次推好開放&封閉式,要花些心思,先求弄好一隻會容易一些
HIFI器材的功能就是還原錄音,僅此而已

鉑金玩家

tamarwander 發表於 2014-9-9 09:52
爬過下文, 知chord呢件hugo都算神器. 不過始終覺得家用portable好似怪怪地. 差電打柴時唔知係咪自己可以 ...

hugo 推下IEM就可以, 耳牛是不用想了
HIFI器材的功能就是還原錄音,僅此而已

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

我用哽Meier Audio Corda Classic. 我覺得非常正。係解釋力, 推力, 速度, 功能, 音色, 機身體積各方面都十分平衡。推高低阻耳機一樣掂。

Phonitor雖然大大部, 但推力其實不大。

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

師兄玩開 HiFi,應明白 Soundstage 的深和闊,主要是咧叭的設計和擺位佔了最大因素,換 amp 對聲場唔係無影響,但效能始終有限!

能否接受 Cross Feed 其實有點個人取向成份,Phonitor 不難找到試聽,建議自已試一下。 例如 Sony 的 Clear Audio 我接唔到,但又有師兄真心賞,所以不敢對這些特別隨便評語了!

反而將耳機改平衡對 soundstage 的影響頗大,你的 HD650 是可換線的,如果信心不大,不妨平平地入條大陸線試下先,試啱先諗邊款大廠線較合你心水都未遲

http://item.taobao.com/item.htm? ... 112&ns=1#detail

$20K 以內 Amp + DAC 推 HD650 + shure 1540,如要有平衡口,我建議 Senn 的西裝 HDVD8000,推 HD650 錯不了, Shure 1540 比較易攪也應不會出亂子,最緊要機細又靚仔,家人易接受!

音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50