設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: jonathonpower

[隨身耳擴] Venturecraft BXD 新機發現

鉑金玩家

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

真心就黎毒發

星級玩家

jimmy 發表於 2014-9-20 13:26
師兄,條COAXIAL線花費幾多錢?市面似似唔多見有COAXIAL線賣~~

那條應該是 audio cable, 不是正式 75 ohm coaxial.

75 ohm 操作似天線,需要避免 data loss.

但傳送距離這麼短,data loss 極之有限,如果可以 lock 到 24/192 便算完全 ok。

不知道 Ching 有沒有試 lock 24/192?  

星級玩家

ken2387 發表於 2014-9-17 17:07
小弟用緊DX90+SM64, 宜家諗緊買呢隻定Cypher Labs Picollo好
呢隻多啲野玩, Picollo細部得黎力水又好啲, 好 ...

Cypher Labs 完全不同玩法, Discrete Component 有 point.  但是個 <1 Ω Output Impedance 玩死人, 如果推大阻抗耳機一定先試後買亦不要信未煲好, 原因是有可能永遠煲不好, 因為是夾機問題。 相反低阻抗 (低過 20 ohm) 耳機不需要煲原因是夾機。 亦好 3.5mm output 對阻抗不算太敏感。

BXD 個 2.5mm balanced 頭 同一般 3.5mm 頭出來的聲音係完全不同級數,未試過不會信。  但是代價是改線改插麻煩 D ,亦可以叫好玩 D。

Damping Factor 夾機好蝦人, 看數據無用,確實要試過先知。

星級玩家

jimmy 發表於 2014-9-20 13:26
師兄,條COAXIAL線花費幾多錢?市面似似唔多見有COAXIAL線賣~~

我都係VENTURECRAFT 出品...
呢條係7N 銅線...七百幾蚊...

星級玩家

hzehk 發表於 2014-9-21 23:26
那條應該是 audio cable, 不是正式 75 ohm coaxial.

75 ohm 操作似天線,需要避免 data loss.

多謝師兄解釋...

我都係叫舖頭推介..
聽落 D 細節無甩漏就買左條CABLE 了..

咁其實我用VENTURECRAFT 呢條7N 當COAXIAL 線用有冇問題呢?

三潮玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

jonathonpower 發表於 2014-9-23 10:38
多謝師兄解釋...

我都係叫舖頭推介..

多謝二位師兄解答,簡單啲講,即係普通3.5mm過機線都用到?

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

想了解一下,咁其實用coxial 應該去邊到揾到條過機線呢?
小弟用緊iBassso Dx90,謝謝

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

patkwok 發表於 2014-9-24 21:31
想了解一下,咁其實用coxial 應該去邊到揾到條過機線呢?
小弟用緊iBassso Dx90,謝謝 ...

我自己diy 左條 ,用oyaide FTVS-510

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

其實我想問下. 佢opamp 行幾多volt +/-?
唔該

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

fire23wong 發表於 2014-9-25 01:57
我自己diy 左條 ,用oyaide FTVS-510

師兄,你呢條是否75ohm線?
(Post76 Android 手機版送出)