設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[隨身耳擴] Venturecraft BXD 新機發現

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
http://www.salehifi.com/index.ph ... 1&product_id=52

呢部貌似 VENTURECRAFT BXD 新款機...好似好勁咁...又可以同軸 (COAXIAL) 輸入...光纖 (OPTICAL) 輸入...仲有埋可以玩2.5 mm BALANCE headphone...

FIIO 同 IBASSO 都可以接駁玩頂級規格野

VENTURECRAFT 又出埋D 毒物....

香港好似未到貨喎.....

鉑金玩家

Venturecraft HK facebook 話 $2999.

鑽石玩家

窮鬼

truenobzr 發表於 2014-9-1 19:33
Venturecraft HK facebook 話 $2999.

個價OK
CD機︰Philips MC118
Player︰Fiio X1 / Pioneer XDP-02U
Amp: JDS C5
lineout cable: fiio L16
入耳式耳機︰JVC HA FXT90 / Klipsch X7
耳牛︰JVC MX100
個人網頁︰https://www.facebook.com/therudemanroom810/

星級玩家

係喎...我都見到...

3 千有找...哈哈...

又要破財了..

星級玩家

jonathonpower 發表於 2014-9-2 10:11
係喎...我都見到...

3 千有找...哈哈...

機已買..
放住一張相...毒下人先

進階玩家

jonathonpower 發表於 2014-9-5 10:31
機已買..
放住一張相...毒下人先

Ching 咁快手?我有興趣呀,可唔可以講多少少,ching夾咩DAP同耳機
因為我買左AK100II,聽聞同AK都夾,仲有個5段Damping Factor選擇掂唔掂?實際size又有幾大?
sorry...好似好多問題咁,haha!!!

星級玩家

lcp1978 發表於 2014-9-5 11:56
Ching 咁快手?我有興趣呀,可唔可以講多少少,ching夾咩DAP同耳機
因為我買左AK100II,聽聞同AK都夾,仲 ...

初步玩已經愛不飾手....

玩呢部機一定要拎住支螺絲批慢慢玩...
試到隻聲鐘意為止...

AK100 II 都用到呀....可以用光纖輸入...可以用得返2.5MMBALANCE HEADPHONE OUT

星級玩家

jonathonpower 發表於 2014-9-5 12:54
初步玩已經愛不飾手....

玩呢部機一定要拎住支螺絲批慢慢玩...

呢部VENTURECRAFT go-dap BXD 要講既,功能實在太多,宜家講住開箱篇先。

Venturecraft BXD 開箱篇

玩呢部BXD ,有兩樣野一定要準備。
1/ 十字螺絲批
2/ 官方說明書 (http://venturecraftcn.com/wp-con ... anual-final_tra.pdf)

有呢兩樣野,先可以盡快發揮呢部BXD 既特性。

首先,我的BXD機身是黑色,一如以往用上金屬作外殼,外型有D似酒樽。簡單寫上GO-DAP BXD, 下面寫上品牌VENTURECRAFT “MADE IN JAPAN”, 低調得來夠哂型。

要盡情發揮呢部機既功能,一定要用十字螺絲批 “開雹” ,盡情咁玩。

已將部分螺絲拎出來,由左至右。
PHONES – 3.5MM (UNBALANCE) 耳機輸出
BALANCE – 2.5MM (BALANCE) 平衡耳機輸出 (呢個輸出真係不得了,如果你係玩開FIIO 同IBASSO, 配埋部BXD,即刻可以玩平衡輸出耳機)
圓制 – 調音量
LINE / OPTICAL IN – 可作光纖輸入或一般LINE IN

由左至右
COAXIAL 同軸輸入 – (如果有玩開大音響,都知呢個功能係好野。數碼格式輸入,比光纖輸入更高規格,銅線材料比光纖玻璃材料,聲音取向比較溫暖)
LINE IN –
D POWRT ON/OFF – 說明書係咁講: 數碼電源ON/OFF開關來控制數碼類型的電源。只使用模擬輸入時,關閉數碼電源,可以延長電池寿命,還可同時排除數碼類的雜音,作為純模擬專用耳擴使用。
DC IN – MICRO USB 頭作充電用

只需將兩邊螺絲鬆開,按鈕面板即可鬆出。

然後只需將BXD 機身面板順勢趟出來。即可見到電路板。

IMG_3576.JPG 著機情況

逐PART 慢慢講,因為我都係睇住說明書慢慢摸,講得唔好唔清楚,唔好見怪。

如圖所示,紅圈位置。有制可轉換HIGH GAIN / LOW GAIN

如圖所示,紅圈位置。BXD OP AMP 用上MUSES8920,可自由更換。

如圖所示,紅圈近電池位置,可調較數碼濾波,SHARP / SHORT

說明書講,預設阻抗是紅制插JA, 黑制插JB。這是出廠設定,不經阻抗直接輸出耳機,根據說明書阻抗換算表,此設定接近0 ohm。聲音很弱。官方建議,必須將阻抗設定改為紅制插JC, 黑制插JD,在這設置下可更換電阻功能才有效。

改阻抗之後是如上圖,紅制插JC, 黑制插JD。
當更改阻抗到JCJD 之後,就可以更改電阻啦啦啦。

是咁的,跟機附送5 組ohm 零件,分別是32ohm, 64ohm, 120ohm, 300ohm 及600 ohm。官方說法是這樣的,用家可根據各款耳機 “最夾” 的ohm 數。例如: Ultrasone Edition 8 Palladium 的Impedance (阻抗是30 ohm) ,那麼選配32ohm 就是最夾耳機的設定了。Sennheiser HD800 是阻抗300 ohm,那麼就選300 ohm 的阻抗吧!!
但我自己試玩左一輪,又未必是定得咁死,可以自己調校, 試到最岩既聲音。

不過,始終換電子板零件,大家都要小心。
睇清楚零件上的”腳仔” 要完全插入在電子板上的孔上,才再插落去。否則便會令零件上的”腳仔” 曲了。

講住咁多先,遲d 試機再分享下。

評分

參與人數 7威望 +84 金錢 +94 收起 理由
skyidea + 9 + 9 精彩報告
ph0381 + 9 + 9 精彩報告
nelsonb + 9 + 9 精彩報告
hiyori + 30 + 40 精彩報告
soalex + 10 + 10 精彩報告
lcp1978 + 9 + 9 精彩報告
biid + 8 + 8 用家心得

查看全部評分

星級玩家

jonathonpower 發表於 2014-9-5 16:33
呢部VENTURECRAFT go-dap BXD 要講既,功能實在太多,宜家講住開箱篇先。

Venturecraft BXD 開箱篇

Set 一次機到底要搞幾耐?

星級玩家

hzehk 發表於 2014-9-8 12:25
Set 一次機到底要搞幾耐?

其實比我想像中易好多

最初見要拆開部機唔知點攪

原來只係拎開4 粒螺絲

成個過程5-10 分鐘內攪掂...(拎住本說明書玩效果更好)