設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Ken704

[發燒碟] 香港著名音樂博客Muzikland眼中的蜚聲百代系列

黃金玩家

如果廣告能造到如此專業和詳盡!真是洛搭被昆都死得眼閉呀!更何況唱片公司夠吉士話自己用真正第一身母帶造!人一世物一世!試下它流定掂再大大力插他一鑊金都未遲!

最討厭人地D真吹噓假好聲的垃圾
不論錄音是何相
聽歌一定要正相

進階玩家

價錢同質素成正比嘅嗎?唔好似LPCD 45 II 系列甘啊!

唔會見Made in Japan ,Made in EU 就買架!

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

huitommy113 發表於 2014-9-4 18:07
價錢同質素成正比嘅嗎?唔好似LPCD 45 II 系列甘啊!

唔會見Made in Japan ,Made in EU 就買架!

司兄

又 5駛 驚青

隻 Abbey  Road  Studios...刀 OK 茄

但 我刀係 中意 天龍 多D

可能 鬼佬 對東方語言調音  5求 日本今叻...

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

窮小子 發表於 2014-9-5 13:03
司兄

又 5駛 驚青

5 記得補張相

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
阿正 + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

huitommy113 發表於 2014-9-4 18:07

司兄   仲有

LPCD  刀有 正野茄...

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

1萬

白鑽玩家

老而不

我自己入手一隻羅記, 同之前出的復黑王比較真是有絕對聽得出的分別.  不過號碼只是印左紙盒上面, 入面碟唔覺有?

另一樣是我覺得好奇怪, 由英國人去remaster 廣東歌, 再送去德國印製...英/德兩國的人都識聽廣東話???

又講少少用原母帶remaster 對我的感覺, 唔知大家同唔同意,
用原母帶重出一定是好事, 聲音至少一定可以重捨頭版水平, 加上新電腦的幫忙又或者比頭版更好聲.
只是...母帶被人重用一次之後又多一次傷, 明日行64-bit重造, 後日行128bit, 盒母帶在高速中轉完又轉 (每次轉速起碼行15-16 in/s, 最高速我知的是30in/s).....
到最後都唔知係傷左個母帶還是真的為大家帶來好音樂.

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
相位王 + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

還是好音樂最好.

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

kl122002 發表於 2014-9-5 13:39
我自己入手一隻羅記, 同之前出的復黑王比較真是有絕對聽得出的分別.  不過號碼只是印左紙盒上面, 入面碟唔 ...

司兄

所以D 舊装 頭版CD 咪 月抄 月有 囉...

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

小瑟 發表於 2014-9-4 07:48
香港著名音樂博客Muzikland

我都好想見見佢。尤其是聽完 "百代經典101 Vol.1 (6CD)" 呢set 碟

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

相位王 發表於 2014-9-4 15:20
如果廣告能造到如此專業和詳盡!真是洛搭被昆都死得眼閉呀!更何況唱片公司夠吉士話自己用真正第一身母帶造 ...

讚同
(Post76 Android 手機版送出)

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

Cogor 發表於 2014-9-5 15:18
讚同
(Post76 Android 手機版送出)

司兄

刀係 果句

買 隻聽左“有問題” 先插啦...