設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kinlong

[隨身耳擴] 20K 耳擴求推薦

鉑金玩家

kinlong 發表於 2014-8-4 12:55
IC用緊WW SE, AMP PC用緊WW electra

IC換WW GOLD ECLIPSE, 會飽滿得多
HIFI器材的功能就是還原錄音,僅此而已

鉑金玩家

kinlong 發表於 2014-8-4 18:26
如果以聲黎講rudistor 030會唔會俾上面講果d質數高一班??
030我聽過唔少次, 聲黎講我幾鍾意的, 但造工真係 ...

會大氣&飽滿一些,10th 030就密度再高一些, 其他就不要期待過高就是

因為RUDI間唔中會來香港,有毛病要修理可放在代理,不用寄來寄去

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
S.C. + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

HIFI器材的功能就是還原錄音,僅此而已

黃金玩家

moliu 發表於 2014-8-4 16:08
我又唔係會在大吹大擂後,會有「代友出售」的需要,駛乜專文分享AR

講多兩句︰

咁排法個外型米好怪,由其個尾位會好深下,請問架機深度尺寸??
音源: LUXMAN D-06u
耳放: LUXMAN P-700u,AT HA5050H
耳機: ADX5000,AWAS/f,AWKT/f,W2002,W11jpn
手提: WM1Z,SP2000黑鋼+64 U18S,64 nio,Odin
喇叭: Spendor A7+LUXMAN L-507UXII

銀級玩家

chowyeung 發表於 2014-8-4 17:36
香港有3人preorder, 是計付了款的嗎?
我一兩個月前email preorder, 到現在毫無消息....   ...

我覺得三人之中包括Chow兄呢,你訂的是頂級音控,要比頭一批遲三個月出貨,應該八月尾九月頭

銀級玩家

kinlong 發表於 2014-8-4 18:26
如果以聲黎講rudistor 030會唔會俾上面講果d質數高一班??
030我聽過唔少次, 聲黎講我幾鍾意的, 但造工真係 ...

你所講嘅質素係端正聲音的硬質素?Rudistor係聽感非常好但硬質素十分低之耳擴,030溫暖飽滿底氣十足,所以聽上似氣勢磅礡兩頻伸延佳,但是如果只買一部耳擴或兩部耳擴我定不選Rudi。

1.聲音不端正,偏聲嚴重
2.造工不佳
3.適用範圍不廣
4.cp值低,實際效果功能可能只可以和平一半或更平價產品比較。
5.有嚴重缺陷尤其以10週年版最嚴重,(這個自己發現到就發現)如果吾係試機發現問題我已經是其中一個十週年版機主。

但是我強調我自己是十分喜歡Rudi聲音的,我發現了佢缺陷都有真金白銀買黎玩而且一直不出售就知Rudi吸引力{:9_421:}

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

chowyeung 發表於 2014-8-4 17:36
香港有3人preorder, 是計付了款的嗎?
我一兩個月前email preorder, 到現在毫無消息....   ...

這個便不知道了。她給我的原文是

Hello XXX,
we have 3 pre-orders in HK,

chow兄你是跟誰email聯絡,試試直接找Elke Fischer,她是負責銷售方面的。

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

Andykong 發表於 2014-8-4 17:54
又唔係打算「代友出售」先開 post 既,師兄是覺得這裡有 $$ 氣味?其實我也有同感,但又未至於抗拒或收聲 ...

自已有幸在耳機圈滾了些日子,也看到一些人和事。詳情不用說太多。只可以說「來說換什麼線什麼什麼。。」者,或是是非非人也。

若有機會,我樂意帶機一試(當然要有地方空間),但怕有聽唔夠一分鐘,就走埋一邊大師間互相傾計,又或是這些機是神龍……吹到天下無敵,但永不能出門口之神器,更甚者在事後又說這講那之人,實非分享之原意。

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

黑翼菜鳥 發表於 2014-8-4 20:15
咁排法個外型米好怪,由其個尾位會好深下,請問架機深度尺寸??

大約2部v800 左右,但不夠相中部denon cd機深。同埋咁擺法係因為對xlr仲未造好

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

moliu 發表於 2014-8-4 21:36
自已有幸在耳機圈滾了些日子,也看到一些人和事。詳情不用說太多。只可以說「來說換什麼線什麼什麼。。」 ...

師兄,看來大家脾氣相近,有點臭,非常硬個隻!

我有對香港比較冷門的耳機 Alpha Dog,出過開箱文但聽感只說了個初步 impression, 我只說有興趣的找我,我借耳機比你聽過先交流,終於我只收過兩個 PM,經我聽過 Alpha Dog 的也只有 4 位師兄!

似乎大家都很熱衷於也只限於鍵盤交流,其實搬機一齊玩有幾不便啊,玩 HeadFi 已經非常容易張羅,年青時玩 HiFi,搬座地喇叭去朋友家 PK 都試唔小啦,個時識既 HiFi 燒友,十年後都仲有聯絡,有 D 退左燒都仲出來食飯,現在反而很小有咁既機會了!
音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

銀級玩家

moliu 發表於 2014-8-4 21:29
這個便不知道了。她給我的原文是

我check番, 我是5月20日收到Fried Reim's email的, 同日落左preorder:

V281 black front
motorized volume with 128-step relay control with remote (deliverable from August 2014)
gold feet
USB 24/192
= 1779.49 EUR (incl shipping to HK)

希望快d有消息啦.
Schiit Jotunheim, Sennheiser HD600, Neumann KH120A, Tecsun PL-310ET.
ZiShan Z3, ---.