設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kinlong

[隨身耳擴] 20K 耳擴求推薦

新仔玩家

S.C. 發表於 2014-8-4 13:54
金鹿佢係夠大器但並吾係細膩細緻類型,又吾係好飽滿喎

講細膩細緻如果比同價Weiss dac2 u/Luxman Da-06 ...

我鍾意金鹿既定位準確度
令到成個場面好好

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

kinlong 發表於 2014-8-4 13:01
謝謝建議, schiit既旗艦曾經係考慮之一
但我由上年公佈話年尾出果陣開始等
到宜家都仲未有消息幾時可以pr ...

Schiit 所係 7 月廠房出過事,撞爛消防花灑頭攪到水浸,老板之一 Jason 的父親又突然過身,所以 HeadFi 既 Ragnarok 都暫時鎖左,相信要到直接出貨先有新消息,pre-order 機會不大了!

V281 原來已出貨,咁有現貨既大晒,無特別原因加持下 (例如要推埋喇叭 ),V281 順理成章成為頭號獵物了。

至於金牛座,覺得我講野仲有小小可聽性的話,建議參考下以下呢份報告,以 Innerfidelity 的普遍水份偏底作準的話,金牛座有機是你杯茶!

http://www.innerfidelity.com/con ... auralic-taurus-mkii

I used the TAURUS to drive a Sennheiser HD800, beyerdynamic T1, Audeze LCD-2, Mr. Speakers Alpha Dogs, HiFiMAN HE-500 and HE-6, Thunderpants TP1, Audio Technica AD2000 and W2002, Grado PS500, and some in-ear monitors like JH Audio JH13FP, Westone ES5, and Noble 8C. I figure this pretty much covers all the bases from the very difficult to drive to the ultra-sensitive, planars to dynamic drivers, sealed to open back models, etc ...
音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

moliu 發表於 2014-8-4 11:22
V281?? 聽左成個月,效果真的不錯

快手喎,快 D 另開專文分享啦,呢部好多人牛咁眼望住啦!
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

銀級玩家

kinlong 發表於 2014-8-4 14:14
咁唯有退而求其次, 如果只為t1服務
又有什麼好選擇?
其實有d身痕玩膽擴,

只為t1服務Ear909 Monitor 確實非常不錯,iem/portable hp用返Zodiac Gold phone out 推就ok.

反而我聽過推t1最好是Gsx mk2,而且佢極度萬能推Iem靜如深海推KK He-6未夠Dark Star淋漓盡致但是已經十分出色,但我真心吾建議你訂Headamp嘢,Justin條友收訂時咩都ok, 到你追佢佢就失蹤,而大家都知訂BHSE/ GSX MK2佢答應三個月其實即一年才出,答應半年分分鐘兩年都未出,都係909實際。

銀級玩家

kinlong 發表於 2014-8-4 14:19
我鍾意金鹿既定位準確度
令到成個場面好好

我都好喜歡金鹿,尤其佢細部又高貴嘅外表,當然音場定位都係出色嘅

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

S.C. 發表於 2014-8-4 14:41
只為t1服務Ear909 Monitor 確實非常不錯,iem/portable hp用返Zodiac Gold phone out 推就ok.

反而我聽 ...

我只能說 SC 師兄很厚道,我上星期有幸聽過朋支的 GSX2 推 LCD3, 他好像是等了 19 個月!

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
S.C. + 10 用家心得

查看全部評分

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

Andykong 發表於 2014-8-4 14:28
快手喎,快 D 另開專文分享啦,呢部好多人牛咁眼望住啦!

我又唔係會在大吹大擂後,會有「代友出售」的需要,駛乜專文分享AR

講多兩句︰

部機好重,SIZE約為4部V800 (以2X2咁排法,闊度一樣,但長高DOUBLE)
有3個HP OUT (2X 6.3, 1X 4PIN XLR)

同V200 類似,可以打開機殼校XLR IN PIN位 GROUND LIFT 等

可以獨立設定HP out 定 pre amp out (即四種選擇)

自己只試過推 DT880 (得呢隻有4PIN)、T1、HD540 Gold、HD600、AKG340、702、501,隻隻都滿意,但仲未試真

銀級玩家

moliu 發表於 2014-8-4 13:42
一D都唔快手,由舊年不斷咁問,到年初CONFIRM出到,之後俾錢,都等左約2個月,不過德國人做野真係有效率 ...

香港有3人preorder, 是計付了款的嗎?
我一兩個月前email preorder, 到現在毫無消息....
Schiit Jotunheim, Sennheiser HD600, Neumann KH120A, Tecsun PL-310ET.
ZiShan Z3, ---.

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

moliu 發表於 2014-8-4 16:08
我又唔係會在大吹大擂後,會有「代友出售」的需要,駛乜專文分享AR

講多兩句︰

又唔係打算「代友出售」先開 post 既,師兄是覺得這裡有 $$ 氣味?其實我也有同感,但又未至於抗拒或收聲!

原意是用家主導平台但卻未能鼓勵和帶動用家分享,確實是有點遺憾了!

新仔玩家

如果以聲黎講rudistor 030會唔會俾上面講果d質數高一班??
030我聽過唔少次, 聲黎講我幾鍾意的, 但造工真係有d擔心
加上10周年版又已經無得賣