設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: roychong2401

[討論] RIP碟小發現

專業玩家

Andykong 發表於 2014-7-19 09:26
好似係 full function 3個月試用版,定一個月?

過了試用期

銀級玩家

有冇師兄用過Sony Media Go轉檔轉做FLAC
未知轉出黎既質素如何
(Post76 Android 手機版送出)

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

scene030112 發表於 2014-7-19 01:14
DB有冇咩要特別set?
同埋好似要比錢先有full ver.用?

@有既, SET OFFSET, SET C2, BUFFER, 同埋RE SCAN FRAME 次數, 抓軌轉速...設定多過EAC

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

Andykong 發表於 2014-7-19 09:30
慳位不是重點,ID3 support 才是重點!

ID3係米即係個TAG?

專業玩家

jaffeinism 發表於 2014-7-19 13:25

@有既, SET OFFSET, SET C2, BUFFER, 同埋RE SCAN FRAME 次數, 抓軌轉速...設定多過 ...

我果個依家應該唔係full ver.
見係options果到好似冇咁多野可以set..

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

WallerHomie 發表於 2014-7-19 12:52
有冇師兄用過Sony Media Go轉檔轉做FLAC
未知轉出黎既質素如何
(Post76 Android 手機版送出) ...

我有用過,我覺得唔洗比錢的話,MediaGo幾好用!簡單的設定,不論轉FLAC, 自動detect 唱片封面... 亦能播放DSD! 暫時只是在電腦播放DSD檔案時,沒有設定給DSD的DoP,即是USB的輸出是跟據電腦和Sound Card設定!和沒有Apps做remote! 估計Sony遲些會做給他!
Amp: Accuphase E-470
Net Player: Esoteric N-05
SPK: B&W 805D2
UHD: OPPO UDP-203
Sur-Amp: DENON AVC-X4800H
DAP: AK SP1000 & AK Layla II
Turntable: JVC QL-Y66F

黃金玩家

jaffeinism 發表於 2014-7-19 00:52
AB 比較下聽到, 所以而家聽流行曲會全部升頻上24/88.2

定係就咁聽已可以肯定係@這個只可幾聽出渣錄音和 ...

其實一般 CD 係 16/44, 如果要昇頻到 24/192, 昇頻或解碼, 就須要將啲原本冇嘅資料用* 無中生有* 地插入原來 16/44 資料度, 去達到昇上 24/192 格式再解碼出, 同原裝錄音時用 24/192 或 24-96  錄制不同。

好多時自己昇頻到 24/96 時會好聽咗, 聽多咗野, 但一去到 24/192 就唔多順耳, 非常人工化, 因為* 無中生有 *太多。

當然耳機聽唔出係咪咁就一啲都唔出奇, 夠班 HiFi 就聽到人聲或樂器散咗, 唔 Solid

銀級玩家

m600 發表於 2014-7-19 19:39
我有用過,我覺得唔洗比錢的話,MediaGo幾好用!簡單的設定,不論轉FLAC, 自動detect 唱片封面... 亦能播 ...

用左幾日...
我始終覺得iTunes Tag資料同管理音樂方面比較就手同方便
但感覺Media Go轉檔比較穩定 iTunes有時轉檔會卡好奈{:9_437:}
不過 Media Go冇得轉WAV之餘 FLAC既轉檔過程係全自動 冇得手動調較
亦沒辦法將一首含有Prelude或者Interlude既歌設置時間點去分拆做兩首歌咁轉檔
我想將AIFF轉做FLAC都唔識點禁{:9_418:}  
所以iTunes其實係有佢既好處 一旦用慣左就好難轉... 好似我咁

鑽石玩家

窮鬼

我rip碟依家係用Foobar2000

檔案格式係AIFF

聲會唔會好咗就聽唔出
CD機︰Philips MC118
Player︰Fiio X1 / Pioneer XDP-02U
Amp: JDS C5
lineout cable: fiio L16
入耳式耳機︰JVC HA FXT90 / Klipsch X7
耳牛︰JVC MX100
個人網頁︰https://www.facebook.com/therudemanroom810/

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

ozrayyau 發表於 2014-7-19 20:07
其實一般 CD 係 16/44, 如果要昇頻到 24/192, 昇頻或解碼, 就須要將啲原本冇嘅資料用* 無中生有* 地插入 ...

人聲流行我將升頻到88.2, 96會SHARP的, 感覺HIFI左, 無88.2甘順耳

但係SOUNDTRACK, 交響用192, 效果真係正好多...

當然升頻係比吾上原生~~~

夠班 HiFi 就聽到人聲或樂器散咗, 唔 Solid@  師兄... 你講呢的... 其實好一般既耳機已經可以做到呢點 ...