設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: PCM.DSD

[隨身耳擴] Chord Hugo配Android手機玩DSD

黃金玩家

請問點樣入歌落 Uapp 到呢?
我由 Uapp 諗住加入 D 歌聽,點不知每次都係只睇到由 Samsung Kies 3 入既歌,Uapp 好似無 file browser 功能去睇其他 folder。
究竟點樣由 Uapp 入歌呢?

1萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章

timothy1128 發表於 2014-7-21 23:09
這個是我今天下載再做dll檔,另一個可以嗎?

另一個也可以

1萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章

adktk 發表於 2014-7-22 02:04
請問點樣入歌落 Uapp 到呢?
我由 Uapp 諗住加入 D 歌聽,點不知每次都係只睇到由 Samsung Kies 3 入既歌, ...

自行抄歌仔入手機,開啟UAPP再點擊頂部左邊 "+音符" 內裏選 "Folder Playback" 指出folder路徑即可

黃金玩家

thank you 樓主!

我而家的配置係 Samsung Note 3 + ifi iDSD nano。
透過 Uapp 可以播放到 24bit 192, DSD 64 同埋 DSD128。

超正!

1萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章

adktk 發表於 2014-7-23 01:10
thank you 樓主!

我而家的配置係 Samsung Note 3 + ifi iDSD nano。

我也是用Note 3 + Hugo + micro USB銀線連接,音質超捧。你的組合聽感如何?

1萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章

手痕痕在英國買了一條Mundorf金銀散線,自製一條micro-USB線玩玩,此線聲音通透細節豐富形體突出,與本地自稱銀線的製作相比只輸了低頻不夠豐滿,我懷疑"本地銀線"只係鍍銀線一條,可惜Mundorf線身較硬實不適合用於micro-USB插上,稍稍用力扭動線身即令插座上部份焊點脫落
Mundorf silver gold 1mm wire.jpg

首次造線毫無美感可言,右邊一條是本地製作銀線

Android OTG線焊接圖,連接手機的一方使用 "micro-B公插",另一方是乎外接解碼是用那一款插座,使用四根線分別對接Pin 1,2,3,5,再於連接手機一邊用一小接線接通Pin 4及Pin 5即成OTG線。
OTG cable for Android Device.jpg

黃金玩家

樓主,請問邊到可以買到 micro USB 頭,同埋 USB 3.0 B 頭?

我的組合是: Note 3 + ifi iDSD nano。透過條雞雞 OTG 線再駁入 Wireworld Ultraviolet 入 iDSD nano。
聲當然好過用電腦駁 iDSD nanol 啦!Note 3 雜訊少 電腦實在太多喇!
不過話分兩頭,我用 Phillps Fidelio X1 駁 iDSD nano 聽 玉置浩二隻 "酒紅色的心 (FunHouse 版本)" SACD rip 出的 DFF 檔,Base 一 D 都唔腳軟,一個字,正!

1萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章

adktk 發表於 2014-7-23 09:57
樓主,請問邊到可以買到 micro USB 頭,同埋 USB 3.0 B 頭?

我的組合是: Note 3 + ifi iDSD nano。透過條 ...

無須刻意使用USB 3.0 B頭,普通micro-B公頭接Note 3已可以了,micro USB頭我是在淘寶上買的

1萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章

市面上還有另一款micro-B公頭,焊點上下顛倒
Micro-B USB.jpg

1萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章

"USB Audio Player Pro" UAPP 已推出 v1.2.0版本,之前認不到的dff檔現在全部正常播放了

p.s. 試完一輪 v1.2.0 版發覺軟件仲係有Bug,播放DSD途中經常空白了半秒! 與及間中Hang機