設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[討論] 請教買機~(巳經落實Nikon D700)

黑鑽玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

想請教一吓各C兄點睇呢兩部機,同埋請問吓邊道買最抵?thx!

Nikon D700
http://www.dpreview.com/reviews/nikond700/

Canon Eos 5D Mark II
http://www.dpreview.com/reviews/canoneos5dmarkii/
Post76 我們手牽手,互相信任,共進退!

三潮玩家

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章金耳朵基本學員76-FC 藍寶石勲章

請問版管主要用途?

星級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

呢兩隻品牌各有fans,只係好睇你鐘意邊隻
投影:80'GV+HC4000
AMP:Onkyo 5010
BDP:himedia Q6II+Oppo 93+PS3
前中後:MK-M7 x 5
超底音:MK MX250

黑鑽玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

請問版管主要用途?
雷因 發表於 2009-9-4 20:58

我唔係攝影發燒友(起碼現時唔係),只係想幫個女同老闆影多啲靚嘅相,
想買佢哋嘅原因係想買部優質些少,唔想咁快又心思思換機,
例如我喜歡D700嘅原因係佢可以係大多數情況下唔用閃光燈,
(我唔太喜歡落閃燈)佢高iso時候嘅控制雜訊做得好出色,
影室內相可以盡量還原番當時氣氛,呢樣我真係好buy,
我朋友用咗近一年,我睇過好多佢唔落燈嘅室內相我好喜歡,
以上就係我選擇呢個級別相機嘅主要原因.

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

咁重諗乜,就D700啦
我個人喜好都係NIKON.
第一部DC係CANON G1,影燈有紫邊

星級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

我唔係攝影發燒友(起碼現時唔係),只係想幫個女同老闆影多啲靚嘅相,
想買佢哋嘅原因係想買部優質些少,唔想咁快又心思思換機,
例如我喜歡D700嘅原因係佢可以係大多數情況下唔用閃光燈,
(我唔太喜歡落閃燈)佢高iso時候 ...
mankoo 發表於 2009-9-4 21:27

但係室內唔用燈都影得靚多數係用............................................大光圈鏡頭
投影:80'GV+HC4000
AMP:Onkyo 5010
BDP:himedia Q6II+Oppo 93+PS3
前中後:MK-M7 x 5
超底音:MK MX250

三潮玩家

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章金耳朵基本學員76-FC 藍寶石勲章

大光圈鏡頭=貴(我指原廠)

行動組特工

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

D700 + 50 1.4 = 令你滿意~

黑鑽玩家

咁重諗乜,就D700啦
我個人喜好都係NIKON.
第一部DC係CANON G1,影燈有紫邊
LAWSON 發表於 2009-9-4 21:35

我對上嗰次用單鏡反光機出去影相當時仲係用Canon New F1.......

黑鑽玩家

但係室內唔用燈都影得靚多數係用............................................大光圈鏡頭
timlee672 發表於 2009-9-4 21:43

以前多數係,當時你用高iso菲林啲相微粒好粗,唔靠燈為由靠大光圈,
仲記得廿年前有個富貴C兄買咗支Canon 1光圈(可於負1ev情況下唔落燈影相),
當鏡頭嘅1光圈全開時真係開得好大吓,當時個個都好羨慕...
現代科技可以用高iso去感光,而d700就可以好有效地控制高iso帶嚟嘅雜訊