設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: roychong2401

[請教] 買左typhoonr627後既迷思

科林玩家

hzehk 發表於 2014-6-28 01:17
Of course no such things digital...  大機一早玩 digital transport 玩 coaxial 數碼線, 我最近幾年轉 ...

呢幾日我反覆試ak100光纖入&ipc出usb入typhoon玩升頻既組合,真係好難取捨⋯
Ak光纖入:聲音極乾淨!背景好夠黑,每粒音好似彈出黎甘清晰,中高頻好響亮,缺點就係佢優點⋯太清晰響亮,聽到個耳仔好累,有d辛苦⋯
Ipod入:主要係留戀佢既升頻,d聲好順耳,空間感更闊,但一唸到要用itune就想死,而且冇24/96,ak播24/96真心係另一個層次!另外就係我部ipc只有80G,吾夠我洗...
好想知多d ipc改大容量既資料呀,師兄可否指教一下?價錢大概幾多?多謝!

星級玩家

我想合如果真系出IPC7代咁TT仲用唔用到架

星級玩家

roychong2401 發表於 2014-6-29 00:46
呢幾日我反覆試ak100光纖入&ipc出usb入typhoon玩升頻既組合,真係好難取捨⋯
Ak光纖入:聲音極乾淨!背景 ...

光纖聲音會好乾淨,Head-Fi 都做過比較,Typhoon 個背景噪音幾乎沒有, 有點恐怖感﹗ 如果覺得聲音太響,用 lo gain 會好 D, 我用 IEM 一定用 lo gain 。

用iPhone + 7N lightning 聲音 soft d 可以聽耐好多。 當然無 2496 分析力。。。。

星級玩家

班目一角 發表於 2014-6-29 09:40
我想合如果真系出IPC7代咁TT仲用唔用到架

用 lightning 插應該得掛, 唔係駛鬼蘋果認證, 我部 TT 用 5S 都無問題

星級玩家

5S緊系得啦佢出埋條線FOR5S

銀級玩家

其實我自己覺得出黎既聲主要係睇DAC質素同電路板既佈局

typhoon係可以升頻到32bit 192khz... 但係咩真係個回事呢?
唔多唔少只係為音色加上修飾 分析力高d咁
升頻係填補運算上既差距 咁點解唔直接播24bit 96khz?
正如有師兄話ak+typhoon好過ipc+typhoon
ak播到24/96當然好過你ipc將16/44.1升頻到32/192

我自己覺得只要係部機解得好 就算解16/44.1 都會好過所謂既“自定義升頻”

所以與其迷信所謂既升頻 不如真真正正搵部合自己心意既DAC
(Post76 Android 手機版送出)

星級玩家

WallerHomie 發表於 2014-6-29 13:39
其實我自己覺得出黎既聲主要係睇DAC質素同電路板既佈局

typhoon係可以升頻到32bit 192khz... 但係咩真係個 ...

施主有所不知, 有 2496 當然好,但我個 music library 幾百個cd title 全部是 16 44.1 alac 重要自己同CD 消磁 自己 rip file 。 叫我唔用 iPhone 聽歌好艱難,除非有一日我 24 96 collection 有超過 100 個 '最常聽' 的 title ...

升頻的確不是無敵,亦不是洪水猛獸, 最緊要有得選擇。不同以前d 升頻dac 無得選擇硬性升頻, Typhoon 你可以 off 左個升頻或者選不同 sampling rate 家o麻..  我同意有 D 歌升頻會冇咁好聽的。。   再者,如果現在重有 dac 指明淨 support 16 44.1 format 我諗會無人買的, 話知你是 TDA1541 based.

我重有部 TT 胆機, 聽 16 44.1, 胆機我覺得似是降頻多d,  動態低左 和背景噪音高 d,但又好 feel。

星級玩家

班目一角 發表於 2014-6-29 13:30

我是話 Apple lightning 最新個 spec 已經講明最大support 48k lossless audio。 iPhone 6 不會上 24 96 了。

銀級玩家

hzehk 發表於 2014-6-29 22:36
施主有所不知, 有 2496 當然好,但我個 music library 幾百個cd title 全部是 16 44.1 alac 重要自己同 ...

我只係覺得typhoon唔升頻不如唔好玩
DAC部分唔係特別出眾 amp叫做唔錯

我自己都係買cd自己rip做aiff放哂入IPC

我有次去試機個陣試下唔開升頻
... 哇 係可以完全同IPC phone out個聲底冇方別
開盡32/192試多次先似番d樣
我既感覺係.... 冇開盡=pure amp  開盡=一般DAC水平
typhoon要開盡32/192先似番一部合符身價既機
咁我就更加唔明點解咁多人仲走去駁AK100...

Go Dap-TT冇試 因為冇得做純amp

個日我試左HP-P1, PHA-2, ADL X1同Typhoon
我既感覺係係解碼分面 冇升頻既HP-P1同PHA-2都比有升頻既Typhoon好
可能你會覺得前兩部係重音染

但我認為解碼質素好既話
理得你有冇up-sampling也好 岩心水既dac先係自己想要既野
什麼專利技術也是浮雲

銀級玩家

班目一角 發表於 2014-6-29 13:30

Venturecraft 7N OFC???
我自己都有諗過依條...
但依個價錢得7N既無氧銅... 我都係比多少少買ALO條單晶銅好過

或者如果係iPhone 5s既用家
Whiplash都有條TWag V3既4 Conductors 8pin-USB 貴少少 但質素好