設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: 黑翼菜鳥

[隨身耳擴] 提早送自己生日禮物~P700u (聽感補回1樓)

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

jaffeinism 發表於 2014-8-19 23:26
某些較激的音樂@要力水就易啦, 平平地有幾部大力牛可幾簡... 但要有音樂味又襟聽, 真係幾難搵~~~ 講緊石機. ...

難道較激的音樂就不會有音樂味? 原來這就是閣下對某些音樂的認識,難怪話不投機了!

音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

未指教師兄有咩推荐? 又激又有音樂味既專輯?

投吾投機無咩所謂, 甘樣米仲好, 有火花有沖撞, 我反而吾係幾鍾意互LIKE

要求一台放萬能係幾乎無可能既事, 正如無一隻耳機, 音箱係可以做到播放任何題才都好聽, 術業有專攻,

佢可以播好一樣題才已經值回票價

我相信玩到700呢級機, 多多少少都會有自己想法

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
斯路 + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

銀級玩家

Andykong 發表於 2014-8-19 22:59
但睇完師兄既分享反而覺得兼容度是 P700u 的弱項! 主要是夾日系耳機,低阻高敏和高阻都要三思(試),某些 ...

相對一般專門做hp amp廠和HP廠造的hp amp (如Hdvd800推ie800無底燥又推到下平板耳機)佢兼容度好似係低dd, 我相信專門做hp amp的一早已經清楚耳機要求輸出個range有幾闊{:9_423:}

但相對其他大Hifi 品牌出嘅hp amp (除了Goldmund未有機會試之外)我覺得佢已經比起麥景圖/ Meridan prime/ Carry audio/ Goldnote hp-7/ Luxman自己的P1u兼容性好得多,而且還是有dual 3pin 平衡phone out 呢。{:9_428:}

銀級玩家

jaffeinism 發表於 2014-8-19 23:26
某些較激的音樂@要力水就易啦, 平平地有幾部大力牛可幾簡... 但要有音樂味又襟聽, 真係幾難搵~~~ 講緊石機. ...

有音樂味又襟聽,好像Meridan prime 及Luxman P200會更有味道更襟聽(喜歡取向的話)
尤其p200比p700更加有Luxman味道,可試試

星級玩家

jaffeinism 發表於 2014-8-20 01:11

投吾投機無咩所謂, 甘樣米仲好, 有火花有沖撞, 我反而吾係幾 ...

術業有專攻
只是師兄沒聽過好的系統罷了
(Post76 Android 手機版送出)
雨に降られてぬかるんだ道でも
いつかはまた晴れる日が来るから?

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

jaffeinism 發表於 2014-8-20 01:11

投吾投機無咩所謂, 甘樣米仲好, 有火花有沖撞, 我反而吾係幾 ...

舉一隻做例子?這我的第一隻 Rock 黑膠,當時套機唔夠激,靠個 loudness 制胡混渡日!

古典也可以很激啊,大編制固然是動態和控制力的終極考驗,就連浪漫的蕭邦也可以用一座鋼琴將激情表達得凜漓盡致,部 Amp 腳軟的話,頭一分鐘已經足襟見肘了!

中樂也可以很激啊,有聽過黃河?粵語殘片的例牌:小刀會序曲?絳州鼓樂的泰王點兵/牛鬥虎?

其實我無要求一台放萬能,我只是指出,S.C. 師兄的分享中帶出了很多 P700u 的「限制」,尤其最後個句「如主力係用Senn/Beyer/Lcd系夾吾夾真係見仁見智啦,主力推At系 Fostex 就適合」,所以「反而覺得兼容度是 P700u 的弱項」,這是 reading comprehension,希望不要斷章取義成為我的要求!
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

S.C. 發表於 2014-8-20 01:29
相對一般專門做hp amp廠和HP廠造的hp amp (如Hdvd800推ie800無底燥又推到下平板耳機)佢兼容度好似係低dd ...

哦,原來只是和無乜做耳擴的 HiFi brand 來比才算兼容度高,小弟才疏,唔講真係睇唔明有這樣的潛台詞!

我對 P700u 不太瞭解,因為我的耳機是偏低阻的,所以對 P700u 很有興趣,我是從你分享的 P700u 配搭心得中留意到:

(1) 推低ohms高靈敏hp有底燥
(2) 聲音軟和淋不適合某些音樂
(3) 推中高ohms不太理想尤其加埋佢原本清聲低再偏軟和淋
(4)  LCD 都見仁見智,可能大電流平板也不強項

我直覺就是 P700u 的兼容性較弱,當然我不會考慮是 HeadFi 廠還是 HiFi 廠了,雖然我唔明對消費者來說點解要分開來睇,但我睇漏左呢個分類方法又確是事實來既!

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

Andykong 發表於 2014-8-20 02:13
舉一隻做例子?這我的第一隻 Rock 黑膠,當時套機唔夠激,靠個 loudness 制胡混渡日!

原來你所指既激係指呢樣... 我諗我同你真係唔同CHANNEL ...

睇完你所形容既激, 應該係我所理解既"動態, 爆得"個類~~~ 呢類形音樂我呢幾年都少聽

而我所指既音樂上既激係一聽會有種令人起雞皮個種~~~

好似第一次聽PINK FLOYD, 還有第一次聽一個法國電子音樂人做既音樂, 封面係一個中國面譜, 同埋第一次聽JOHN COLTRANE後期既音樂... 諗訛下仲有一張, RYUICHI SAKAMOTO有一張CD玩NEO CLASSICAL, 隻碟一放入機, 嘩, 搞乜鬼呀?

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

dicky0411 發表於 2014-8-20 01:39
術業有專攻
只是師兄沒聽過好的系統罷了
(Post76 Android 手機版送出)

術業有專攻, 呢句話我無老作的,

你GET吾到句話既意思, 可能你仲未領悟到,

人吾可以太貪心架, 要識得取捨

銀級玩家

Andykong 發表於 2014-8-20 02:27
哦,原來只是和無乜做耳擴的 HiFi brand 來比才算兼容度高,小弟才疏,唔講真係睇唔明有這樣的潛台詞!

...

衣家好似中環沙田旺角各有地方可試P700, Ching有興趣可親身試清楚, P700 在spec 上睇16ohms/ 32ohms load 輸出功率超強勁相信十分合平板耳機, 只係音色方便喜不喜歡.

我個人分HIFI 及 Headfi 廠因為我自已曾有2次入手Headfi 廠2萬元以上耳擴係買左返去先一一發現做工問題/ 設計問題, 令使用上有重大缺失, 甚至根本用不到, 聯絡大家也認識那位Headfi 廠家, 結果他是承認自己產品有重大缺失, 而且無得搞, 我叫佢諗方法佢幾個conversation之後直頭吾再浦頭已經成年, 係邊位及心痛經過不打算詳談, 但我會分hifi 廠 和 headfi 廠因hifi 廠比較可靠

1. HIFI廠做工設計耐用可信而且有良好設計團隊, 售後服務一般可信, hifi品牌亦可令耳放充滿HIFI味.
2. Headfi 廠對不同hp兼容度一般較高, 但headif 廠除了如Schiit / Violectric較大有規模外, 其他大部份只係一自家workshop 或其實只係一位出名外國diyer, 係做工設計吾係大廠可能有其他你估吾到奇難雜症無法解決.

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
斯路 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分