設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 黑翼菜鳥

[隨身耳擴] 提早送自己生日禮物~P700u (聽感補回1樓)

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

S.C. 發表於 2014-8-20 01:37
有音樂味又襟聽,好像Meridan prime 及Luxman P200會更有味道更襟聽(喜歡取向的話)
尤其p200比p700更加 ...

但P200無XLR IN... 要玩平衡唯有700一途~~~

兼容度來講我就無點考慮, 反正我手上耳機吾多, 3支, 買機出發點係要襟聽吾刺激~~~

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

S.C. 發表於 2014-8-20 13:11
衣家好似中環沙田旺角各有地方可試P700, Ching有興趣可親身試清楚, P700 在spec 上睇16ohms/ 32ohms load ...

睇 spec 就真的不會對 p700u 有期望了,我就是不單睇 spec, 才會長期關注p700u,才會帶 headphone 去會展試,試完呢满意都仲觀望緊!  沙田個間有去過兩次,只能說並不是太理想的試聽地方,尤其全程有位小哥站在你身旁候命的時候!

大家有不同的個人看法和經驗,這是無可厚飛的,我在小廠尋寶很開心啊,但我不能用我的開心經去歷 去 falsify 你的經歷,大家各玩各的,各買各的,我只是想指出,要單從你在 #78 的回覆理解你說 P700u 兼容度高,實在很不容易吧!

音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

星級玩家

jaffeinism 發表於 2014-8-20 13:03
術業有專攻, 呢句話我無老作的,

你GET吾到句話既意思, 可能你仲未領悟到,

的確在我們這一層次,很多時候需要因應自己的口味,喜好,經濟條件去作出選擇,即師兄所說的取捨
但再玩上去就不是這回事了
或許我與師兄在這方面見解有分歧的原因是師兄所說的是器材,而我所說的是系统吧
但是,個人認為就算是單一器材,也是有是完美的存在的,當然,你也可以說價位是缺點,這是沒辦法的
(Post76 Android 手機版送出)
雨に降られてぬかるんだ道でも
いつかはまた晴れる日が来るから?

銀級玩家

Andykong 發表於 2014-8-20 14:51
睇 spec 就真的不會對 p700u 有期望了,我就是不單睇 spec, 才會長期關注p700u,才會帶 headphone 去會展 ...

或者係我表達得吾好, 但係再比較Byston BHA-1, Luxman P700算係兼容高, 只要喜歡Luxman偏軟和淋大致上將來換其他大耳牛亦可用得著不須換系統.

我衣2次經歷令我選耳擴已絰吾睇價錢吾信貴一定好的道理, 除左睇係大hifi廠出定細workshop出之外, 基本買耳擴我定了以下要求:

1: Voltage sewing 要夠, 對應高ohms.
2. Current 要夠對應low ohms 大耳機
3. output 要少於1 ohms 阻抗: Damping factor 要夠對應低ohms 耳機
4. Power supply 一定要Linear, switching 真的會有題.
5. 有最少3段gain較, 對應不同source 如portable 0.5 - 1v/ 一般RCA 2v/ XLR 4V - 5V, 專業機6 - 8v out, 否則gain 吾啱得物無所用.
6. output 阻抗細之外, 我要佢dead silent, 衣樣比較難, 好像Garham slee solo linear/ HDVD800 雖夠靜但其實係 output 分別10 ohms / 43 ohms 先咁靜的.
7. 聲音要正氣, 即不會太影響前端/ HP 聲底, 而且適合大部份音樂.
8. 親身用一隻600 ohms/ 一隻 低ohms 大食耳牛, 一隻低ohms portable hp/ CM 耳機試.
9. 單瑞定平銜反而不是重點, 單瑞缺點最大都係共地有crosstalk, 但係如SPL/ prime/ classic 故意都做 +10db/ +20db crossfeed, crosstalk 嗰幾個db 應該吾太大影響, 絕d咁計 一部L+/L-/R+/R- 平衡耳放用se 就係用緊佢25%效能如原本2W身價就只等於用5k耳放, 如一部10k se 耳放你就正正用緊一部10k 耳放, 不知大家是否同意.
10. 耳擴只是放大, 不是追求力拔山河效果不須買太貴頂級耳放, 而中價位耳放亦不會令系統有樽頸, 省下的BUDGET 主力放於 source去升級/ 另可添致software/ PC 或拖把/再生電/ 隔離牛/ IC等, 反而可令一個系統質素上有一個高與低分別.

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
斯路 + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

星級玩家

新仔玩家

S.C. 發表於 2014-8-20 01:37
有音樂味又襟聽,好像Meridan prime 及Luxman P200會更有味道更襟聽(喜歡取向的話)
尤其p200比p700更加 ...

意想不到S.C.師兄對於P200評價好似都相當唔錯;呢段時間開始對LUXMAN/Rudistor等類別既耳放有興趣。

可惜既係,香港LUXMAN定價實在難以令人順服。聽朋友講音展有特價,但係日本買仍然係平成千蚊。連運費再買隻有少少質素既變壓牛應該都重慳到三幾百蚊呢。

銀級玩家

斯路 發表於 2014-8-20 18:59
意想不到S.C.師兄對於P200評價好似都相當唔錯;呢段時間開始對LUXMAN/Rudistor等類別既耳放有興趣。

可 ...

斯路兄其實我對p700/p200也喜歡,推薦就一定吾敢因為前題係聽者吾知喜歡Luxman嘅柔美,但是喜歡的話p200/700亦已經可兼容大部份耳機。

Rudi/ luxman 之中我會選Luxman呢。

我見香港代理賣好像是七五算左右,其實應該都ok, ching會考慮220v嗎?

黃金玩家

我買這機就是喜歡這樣的聲底,也和我一向喜歡的音樂類型相合,推日系耳牛水準高而推T1和HD800也算可以就是我買入的原因.
(這還是相當重個人口味所以對其他人不一定合適)
近期如果要推薦的話我會推V281,在朋友家中聽完感覺和V181進步很大,只是感覺VOL使用感很奇怪而已.
音源: LUXMAN D-06u
耳放: LUXMAN P-700u,AT HA5050H
耳機: ADX5000,AWAS/f,AWKT/f,W2002,W11jpn
手提: WM1Z,SP2000黑鋼+64 U18S,64 nio,Odin
喇叭: Spendor A7+LUXMAN L-507UXII

黃金玩家

S.C. 發表於 2014-8-19 19:39
外觀,做工,品牌,P700u係2W頭一定無得輸,尤其2w以上的hp amp或大Hifi品牌出Hp amp大部分兼容度低不夠全 ...

軟和淋不就是膽機性格嗎?所以我聽下去就回不了頭,而且我也不會用來推入耳和CM.....
(其實我用846試了一下,又不太感覺有底橾.....至少這方面比膽機好得多)
所以買機其實真的要看機主喜好與用途,1000人有1000個理由,不是嗎?
音源: LUXMAN D-06u
耳放: LUXMAN P-700u,AT HA5050H
耳機: ADX5000,AWAS/f,AWKT/f,W2002,W11jpn
手提: WM1Z,SP2000黑鋼+64 U18S,64 nio,Odin
喇叭: Spendor A7+LUXMAN L-507UXII

銀級玩家

黑翼菜鳥 發表於 2014-8-20 21:35
軟和淋不就是膽機性格嗎?所以我聽下去就回不了頭,而且我也不會用來推入耳和CM.....
(其實我用846試了一下 ...

絕對認同ching, 你的喜好與用途100%無入錯呢, 加埋西裝一套實在夫復何求

我見音響展代理狂減幾k好似好多ching好有興趣又咁啱我都用自己耳塞耳機去試過盡可能講下佢優點缺點令有興趣ching不致於減價而衝動入手, 其實我手上有1部平衡耳放自已好滿意, 如果吾係p700亦會係小弟目標之一 , 不過衣期好耳放又有V281/ Ragranok 同 Heada各有各好評, 實在熱鬧{:9_421:}

星級玩家

新仔玩家

S.C. 發表於 2014-8-20 20:18
斯路兄其實我對p700/p200也喜歡,推薦就一定吾敢因為前題係聽者吾知喜歡Luxman嘅柔美,但是喜歡的話p200/ ...

S.C.師兄所言甚是,LUXMAN正式耳放我未接觸過,所以都無膽粗粗直衝。手上有一台雜誌送嘅OT2,LUXMAN小型USB DAC/AMP,小嚐一吓已令我無限期待。加上手上新入咗對ATH ESW11,相信無理由用Violectric玩嘅。

睇吓有咩時候可以玩玩夾夾啦。