設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: jeffmao

[請教] CA 751換電線意見請教

星級玩家

今晚睇完LOUIS兄的見解, 我估所謂夾唔夾係睇上埋後級的聲變化成點, 有咩野多左小左豐滿左暖左單薄左華麗左澎湃左, 以及欠缺左之類, 係唔係自己理想的音樂?
之前一直未玩過電, 當插左紅當當後完全唔同晒, 先知道換左電原來可以甘正! 所以心急了快快手再買埋白線, 上埋個叫好的既英式拖板同電及換埋十仔電, 一次做晒佢, 而家煲左一星期了, 開揚晒好似成套AV升左級解封左, 之不過而家聽得出成個系統邊度唔掂及邊度OK, 想換走對入門SPEAKER但未換前想試下換喇叭線會唔會改良到? 所以8下各CHING心得
Cambridge 751R 752BD Lexicon ZX7 Vlodyne spl1000
Accuphase E460 DP550 ProAc 20R Center C KEF Q800d
LG 65LA9700 MTV8000

星級玩家

wadee 發表於 2014-7-7 21:35
師兄好豪!!
玩屎後有咩效果?
好唔好都大大聲講黎聽下!!

唉一的都唔豪呀, 買左成堆野係唔係對目前系統最好配搭? 的野功用大不大?小弟都唔識架, 不過整體音質叫好左好多囉, 今日先得閒聽幾隻歌同音樂, 有幾隻好有毛管動既FEEL, 甘叫OK掛?
講番FUSE, 用左一粒係LG 9700機, 因為仲未有CHING知點換電線甘換左FUSE先, 睇TV就唔覺什麼分別但睇碟特顯左小小, 色實左, 線條仲清左小小, 好似立體感多左, 睇落有的小小似PLASMA, 唔知係唔係心理作用呢? 老虎仲問我係唔係又換埋TV電線TIM? 其他3粒本來想換AMP, BDP同拖板既FUSE, 但未有時間搞及被老細召執好個AV架 因為訂左新十仔同後級, 結果執執下成間屋大掃除甘仲未搞果的FUSE, 小弟一整好就上來REPORT CHING啦
Cambridge 751R 752BD Lexicon ZX7 Vlodyne spl1000
Accuphase E460 DP550 ProAc 20R Center C KEF Q800d

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

jeffmao 發表於 2014-7-8 01:52
唉一的都豪買左成堆野係唔係對目前系統最好配搭? 的野功用大不大?小弟都唔識架, 不過整體音質叫好左好多 ...

師兄,你幫支 fuse 搵左方向未?
重有,你部電視用緊 default setting 嗎?

星級玩家

SORRY唔記得REPORT呢樣, 粒FUSE應該英文字方向同插頭粒FUSE一樣方向係最好, 如果掉轉畫面無改變的
部TV無改過出廠SETTING所以好多SETTING都預設係LOW, 但色溫之前由C20改到C19減少藍光跟一位9700用家改
可能因為好多LOW SETTING, 效果就容易現出來

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

jeffmao 發表於 2014-7-8 02:36
SORRY唔記得REPORT呢樣, 粒FUSE應該英文字方向同插頭粒FUSE一樣方向係最好, 如果掉轉畫面無改變的
部TV無改 ...

粒FUSE應該英文字方向同插頭粒FUSE一樣方向係最好,<--- ????  
如果掉轉畫面無改變的  <--- 音場是否比較闊?

星級玩家

即係插頭內的FUSE有英文字方向, 跟佢甘插IP2就掂, 如果相反就EFFECT無晒
音場我自己睇PEARL WEEKEND的MOVIE, 好似澎湃左小小
好奇怪, 經AMP出來的人聲大左同果的MOVIE配樂好似HIFI味重左小小, 係音場WIDE左還是華麗感多左就唔識分?
以前睇PEARL的MOVIE唔覺原來可以甘正

所以試左TV就好想整埋去AV度因為經驗話我知佢可以令電整得仲好的, 睇碟聽歌仲會更一流
不過未得閒整

1萬

黃金玩家

jeffmao 發表於 2014-7-8 02:50
即係插頭內的FUSE有英文字方向, 跟佢甘插IP2就掂, 如果相反就EFFECT無晒
音場我自己睇PEARL WEEKEND的MOVIE ...

電視不能用 default setting。
睇睇 PM。

鉑金玩家

jeffmao 發表於 2014-7-8 01:28
今晚睇完LOUIS兄的見解, 我估所謂夾唔夾係睇上埋後級的聲變化成點, 有咩野多左小左豐滿左暖左單薄左華麗左 ...

如果你最終都係諗住換喇叭,咁更加唔好換喇叭線住,唔係到時好大機會要再換過
器材: 法國合併機+法國小喇叭+祖國宇宙盤
電處: 美國電源再生+英國濾波+日本隔離牛
電線: 美國波蘭日本香港聯軍

鉑金玩家

jeffmao 發表於 2014-7-8 02:50
音場我自己睇PEARL WEEKEND的MOVIE ...

我個人覺得錯方向果邊,感覺會係強勁咗,由其係低頻
另一邊相對感覺冇咁強,但係會闊咗,華麗咗,但清d,冇咁味精feel
器材: 法國合併機+法國小喇叭+祖國宇宙盤
電處: 美國電源再生+英國濾波+日本隔離牛
電線: 美國波蘭日本香港聯軍

星級玩家

alpinweissM 發表於 2014-7-8 14:13
如果你最終都係諗住換喇叭,咁更加唔好換喇叭線住,唔係到時好大機會要再換過 ...

係喎幾乎諗唔起呢樣野, THX THX ~~