設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Raphael

[音響配件] (更新)農夫地盒.... 小弟無福消受

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

Raphael 發表於 2014-6-15 18:24
了解,多謝師兄建議

小弟忽發奇想問一問,師兄隻地盒是打棟放定係普通平放?
Synology DS3617xs with Roon, Qobuz,
Devialet Original d'Atelier;(FC) B&W 802D3, (SR) Devialet Opéra de Paris Gold Phantom, (SRB) KEF LS50 Wireless, (Atmos) KEF R50, Onkyo TX-RZ830, Sony A8F

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

nicknick 發表於 2014-6-15 18:47
pac兄有pac牌富貴極品地盒可幫樓主,小弟乜都冇去運吉都冇能力幫手。  ...

你功力深厚邊度使架生架(講笑)
我諗住去八卦下咋,唔系去sale野架

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

pac 發表於 2014-6-15 19:11
你功力深厚邊度使架生架(講笑)
我諗住去八卦下咋,唔系去sale野架 ...

試完你件富貴地盒咁好效果,你忍心唔幫樓主就咁攞走返?
Synology DS3617xs with Roon, Qobuz,
Devialet Original d'Atelier;(FC) B&W 802D3, (SR) Devialet Opéra de Paris Gold Phantom, (SRB) KEF LS50 Wireless, (Atmos) KEF R50, Onkyo TX-RZ830, Sony A8F

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

robertnike 發表於 2014-6-15 18:48
以我自己既經驗,去到silver tellus級數,用eartha silver地線基本上係一插就有效果,等個地盒穩定多一星 ...

小弟無試晒四個位
在籠裡出生的鳥,認為飛翔是一種病。
Birds born in a cage think flying is an illness.
- Alejandro Jodorowski

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

nicknick 發表於 2014-6-15 18:59
小弟忽發奇想問一問,師兄隻地盒是打棟放定係普通平放?

小弟係平放
Birds born in a cage think flying is an illness.

鉑金玩家

S.C. 發表於 2014-6-15 18:45
我都係農夫地盒用家,佢concept係好好,幫我衣d唔係高手又懶既人唔少忙,但如果本身器材檔次高又夠班grou ...

多謝師兄分享心得

星級玩家

S.C. 發表於 2014-6-15 18:45
我都係農夫地盒用家,佢concept係好好,幫我衣d唔係高手又懶既人唔少忙,但如果本身器材檔次高又夠班grou ...

師兄,你的意思是不是,如果巳用電處 eg 威馬 處理了 earth ground. 同一拖板內的器材要接 地盒要接signal ground來試,不要接 chassis ground

銀級玩家

我覺得係隻 Power Company 作怪,截左頻寬,根本冇左應該有嘅野,所以聽唔出分别

pac 兄如果家訪,带定個 ok 嘅排插,試下飛走隻 Power Company

銀級玩家

tcflex401 發表於 2014-6-16 00:04
師兄,你的意思是不是,如果巳用電處 eg 威馬 處理了 earth ground. 同一拖板內的器材要接 地盒要接signa ...

電源地同信號地係兩個地,用左電處唔代表搞掂埋信號地,另外,再好再強嘅電處,設計上都係默認有個優良嘅安全地(即係間屋或大厦有合規格接地),但係香港市電接地效果比較差,可能都要接地盒

Talisman 唔算係電處,係一個電源地線處理嘅東西,係針對香港(and 祖國)市電接地效果比較差、又保留安全地作用去設計。

我個人對電處嘅定義係:一定有采用主動式元件、針對市電動態波形工作、而原理上又不同于再生電源者,先應該歸納為電處。

果 d 英文叫 conditioner,實際只係一堆電容電阻電感嘅,話之佢皮皮聲價位,都只係濾波,英文 conditioner 就定義成電處根本就係太過直接翻出嚟嘅誤譯,唔係點解 air conditioner 叫空調唔叫空處?正正就係調整同處理嘅分别。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
itoy2008 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

星級玩家

Raphael 發表於 2014-6-15 15:50
1)小弟無其他地線,只有兩條農夫地線(一條叉 > 叉,一條 RCA >叉)
2)駁咗 MBL 7008A 既接地專用位 (C ...

Try the analog ground from your MBL instead of the chassis.
ifi | Opti-LAN | i7@z87e-itx(tuned) | Daphile (tweaked) | low-jitter PCIe USB
totaldac d1 USB | Amanero(TCXO) | ES9018Sx2@Lowest DPLL(TCXO)
Luxman 590AX2 | Mordaunt Short P2| KK DXD-12012