設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Raphael

[音響配件] (更新)農夫地盒.... 小弟無福消受

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

karsonkwan 發表於 2014-7-18 09:53
咁多人用?咁佢又唔係好貴,但要放係1.5M 高。。。岩岩問左PAC 佢用過QX4 覺得作用不大。。。 ...

建議師兄什麼補品也不用來調效組合。先搞好器材擺位然後看需要入貨。不過小弟好玩什麼都試,每件補品都有不同的效能。

最立竿見影的是机墊,CD 消磁机和地盒。 其它遲一步再打算不遲。

至於 QX4,性价比不高,玩完其他野才到它。
Esoteric K-01X, Tidal Presencio LS, Tidal Impulse Stereo x2, Tidal Contriva G2, Pioneer S-1 EX, Pioneer S-7 EX, Velodyne DD12, Focal Micro Utopia, Purepower 1050, Oppo BDP 103, Marantz AV8801, Anthem

星級玩家

tst123 發表於 2014-7-18 11:40
建議師兄什麼補品也不用來調效組合。先搞好器材擺位然後看需要入貨。不過小弟好玩什麼都試,每件補品都有 ...

多謝師兄建議,而家都係先攪釘腳,机墊唔夠高加,想問通常加釘腳會唔會拆走原裝四隻腳呢?我以前會的,但部Dcs 要連底板都起埋出黎先拆到。。。。
QNAP TS-469L / dCS NB
dCS Paganini DAC / Paganini Master Clock / 大草牌 10m Rubidium Atomic Clock
Audio Note M6 mk3 Preamp
Mcintosh MC452 Power Amp
JAS Audio Odin Speaker

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

karsonkwan 發表於 2014-7-18 12:12
多謝師兄建議,而家都係先攪釘腳,机墊唔夠高加,想問通常加釘腳會唔會拆走原裝四隻腳呢?我以前會的,但 ...

各施各法,沒有既定方案

拆原庄墊

拆原庄墊

只放机底

只放机底
Esoteric K-01X, Tidal Presencio LS, Tidal Impulse Stereo x2, Tidal Contriva G2, Pioneer S-1 EX, Pioneer S-7 EX, Velodyne DD12, Focal Micro Utopia, Purepower 1050, Oppo BDP 103, Marantz AV8801, Anthem

星級玩家

tst123 發表於 2014-7-18 12:34
各施各法,沒有既定方案

其實呢家野我只係明白釘腳原理,應該係減少表面既接觸點,減少震動掛,其他真係唔明有咩用
dCS Paganini DAC / Paganini Master Clock / 大草牌 10m Rubidium Atomic Clock

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

karsonkwan 發表於 2014-7-18 16:12
其實呢家野我只係明白釘腳原理,應該係減少表面既接觸點,減少震動掛,其他真係唔明有咩用 ...

以我理解係一樣,但雖然減少咗震動,但震動依然存在,所以釘腳的物料就變成影響機器聲音的來源,例用鋼的話聲的線條會較硬(以CDP為例),用木的話聲音會較軟身

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

karsonkwan 發表於 2014-7-18 09:53
咁多人用?咁佢又唔係好貴,但要放係1.5M 高。。。岩岩問左PAC 佢用過QX4 覺得作用不大。。。 ...

用 QX4 不如試 Telos Qantum Noise Resonator,同樣原理,用後感覺背景乾淨小小。不過這都是應很後期才搞

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

karsonkwan 發表於 2014-7-18 16:12
其實呢家野我只係明白釘腳原理,應該係減少表面既接觸點,減少震動掛,其他真係唔明有咩用 ...

Tst123好多毒釘架,我都系俾佢啟發用釘架咋
師兄應該邀請他到訪玩釘

星級玩家

pac 發表於 2014-7-20 08:02
Tst123好多毒釘架,我都系俾佢啟發用釘架咋
師兄應該邀請他到訪玩釘
...

師兄你都見到我個HIFi Rack 咩野環境,我最多只可用2cm 高的墊材,再好既墊材我都得物無所用。
我見到ART 石墨墊,同Viablue Tri Absorber 岩我用。。。

多謝呢個post入面多位師兄(Rober,  技安, bomb dance, PAC, nicknick) 帶埋各種線材、地盒出手/出口相助,令小弟獲益良多,聲音更上一層樓,亦知道小弟器材尚有更大進步空間。
Nick師兄很認真的幫小弟喇叭擺位,與Nick兄傾談數小時,令小弟得益不少。但從此心中又有多幾樣想得到或更換的毒物。。。。事實上農夫地盒和USB線亦係睇左佢既文章先會買。。。好在小弟一早約左朋友食飯,不能再傾落去,否則。。。。
雖然nick兄告誡小弟釘墊是一門很高深的學問,要不停try and error。所花金錢時間自然不小。但小弟心中好像有條刺,點都會從入門墊材開始試一試, 否則恐怕每晚冇覺好瞓,Sorry。

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

karsonkwan 發表於 2014-7-20 10:52
師兄你都見到我個HIFi Rack 咩野環境,我最多只可用2cm 高的墊材,再好既墊材我都得物無所用。
我見到ART ...

karson兄客氣喇,多謝你杯咖啡好好飲,攪到小弟唔捨得走打攪晒!

試喇叭擺位只係讓你知道聲音可以用唔駛買嘢的方法來調校,只是初次試擺一定不是最好的位置也未必啱師兄口味,日後要待師兄自己多試多聽才能找出最啱自己聽的位置。

大家過來人當然明白發緊燒時一定係買啲嘢試吓換吓才開心,做乜講sorry呀,負擔得到的範圍咪試吓囉,都係學習的一個過程,又可以吸取經驗都有幫助。

都係嗰句:要知道自己點解要買呢樣嘢、用咗佢係想得到乜嘢效果? 然後再比對個結果。
一路試玩一路問自己,越答越清楚時,你便知道自己又進步了。
Synology DS3617xs with Roon, Qobuz,
Devialet Original d'Atelier;(FC) B&W 802D3, (SR) Devialet Opéra de Paris Gold Phantom, (SRB) KEF LS50 Wireless, (Atmos) KEF R50, Onkyo TX-RZ830, Sony A8F

星級玩家

tst123 發表於 2014-7-18 19:59
用 QX4 不如試 Telos Qantum Noise Resonator,同樣原理,用後感覺背景乾淨小小。不過這都是應很後期才搞 ...

師兄原來ART 石墨墊,同Viablue Tri Absorber 兩款都有用過。可唔可以比D建議小弟