設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: joenetic

[膽機] 6L6推挽推Dynaudio

星級玩家

joenetic 發表於 2014-7-16 02:37
煲多一個星期,越煲越正!高中低都出多左,結像好左,好似自動upgrade左一樣,乜都唔换都超满意,今日個f ...

正路換交連電容緊係好啦,
起碼可以較啱自己聲底先,
然後再攪其他

專業玩家

ADA 發表於 2014-7-16 06:20
粒 Multi-cap 是否 PPMFX? Or RTX?

係PPFXS, 查過係比RTX差一级

專業玩家

zoneaudio 發表於 2014-7-16 10:27
正路換交連電容緊係好啦,
起碼可以較啱自己聲底先,
然後再攪其他

係呀,有排玩!

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

joenetic 發表於 2014-7-16 11:56
係PPFXS, 查過係比RTX差一级

呢粒好野嚟, 有排玩, 唔使換.
下次目標係 M-Cap Supreme Silver/Gold/Oil !!!
0.33uF 大約500蚊一粒.
Supreme Silver Gold_Oil_0.33uF.JPG
東施再如何裝扮效顰,也只是東施,不可能變成西施。

專業玩家

ADA 發表於 2014-7-16 12:20
呢粒好野嚟, 有排玩, 唔使換.
下次目標係 M-Cap Supreme Silver/Gold/Oil !!!
0.33uF 大約500蚊一粒. {:1 ...

呢隻應該係神級電容,下定决心時就買呢供奉下

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

joenetic 發表於 2014-7-17 00:09
呢隻應該係神級電容,下定决心時就買呢供奉下

低一級都有, 差不多平一半 ... EVO Silver Gold Oil.
如果覺得粒 PPFXS 已經好好, 但總是差個歌者咀形, 換上呢粒就咀形都現埋.
東施再如何裝扮效顰,也只是東施,不可能變成西施。

專業玩家

ADA 發表於 2014-7-17 06:07
低一級都有, 差不多平一半 ... EVO Silver Gold Oil.
如果覺得粒 PPFXS 已經好好, 但總是差個歌者咀形,  ...

Silver, Gold, Oil, 三料炮制!

專業玩家

雖然有人話張非三極管改成三極管接法係多此一舉,功率亦細左,但都係想聽下係点嘅,原來係好聽D嘅,小左火氣,多左柔順同像真,好有feel!
而家加左兩個制去選三極管/標準接法,同埋負回輸電阻值,調完負回輸後重大聲過以前,雖然最大功率細左。

專業玩家

joenetic 發表於 2014-8-14 05:27
雖然有人話張非三極管改成三極管接法係多此一舉,功率亦細左,但都係想聽下係点嘅,原來係好聽D嘅,小左火 ...

膽嘅接地電容對聲音走向影响好大,比couple cap有過之而無不及,試左好多牌子型号,依家settle用ROE 150uF金子彈喺電壓放大管,用RIFA PEG124 220uF 喺6L6度,都係淘寶幾蚊粒二手野,非常滿意!couple cap 繼續用Multicap 0.33uF. Cheap 機好處係改機失敗燒左都唔肉痛,改得滿意就真係好開心,好玩。

進階玩家

大家好,我都剛入左部6L6,乜都未改。

http://item.taobao.com/item.htm? ... &id=36461815721