設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: joenetic

[膽機] 6L6推挽推Dynaudio

專業玩家

ADA 發表於 2014-5-26 10:42
如果係我就一定唔會心大心細, 始終係自己錢, 花在唔使心大心細的地方會更穩陣.
無論  EL34, 6L6, KTxx .. ...

講得好! 明白了!

專業玩家

ADA 發表於 2014-5-26 10:42
如果係我就一定唔會心大心細, 始終係自己錢, 花在唔使心大心細的地方會更穩陣.
無論  EL34, 6L6, KTxx .. ...

最後買了淘宝6L6單端套件,裝好用來推Dynaudio Audience42, 聽陳潔麗較果不錯,想不到Dynaudio 這麼好推的,差不多所有人都話唔得,唔試係唔會知答案

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

joenetic 發表於 2014-7-6 05:23
最後買了淘宝6L6單端套件,裝好用來推Dynaudio Audience42, 聽陳潔麗較果不錯,想不到Dynaudio 這麼好推 ...

師兄入咗那一部套件?

使唔使同你評估及提供升級建議?
東施再如何裝扮效顰,也只是東施,不可能變成西施。

專業玩家

ADA 發表於 2014-7-6 09:30
師兄入咗那一部套件?

使唔使同你評估及提供升級建議?

唔係師兄,幼兒班咋
買左呢套,請指教
http://a.m.taobao.com/i15719702359.htm?ttid=600000@taobao_android_4.5.0

專業玩家

joenetic 發表於 2014-7-6 11:30
唔係師兄,幼兒班咋
買左呢套,請指教
http://a.m.taobao.com/i15719702359.htm?ttid=600000@taobao_andr ...

不過佢塊PCB竟然有條線不lay到,攪左一輪先發現,强國人真係。。。

電源牛好熱,係唔係唔夠火數?

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

條 link 去唔到.
電源牛好熱就一定係唔夠火數, 要換隻大D嘅.
這是大陸套件通病, 好多部套件牛都過熱.

專業玩家

ADA 發表於 2014-7-6 11:52
條 link 去唔到.
電源牛好熱就一定係唔夠火數, 要換隻大D嘅.
這是大陸套件通病, 好多部套件牛都過熱.

試下呢條link

http://item.taobao.com/item.htm?spm=a1z0k.6846101.1130973605.d4915205.eKzDw1&id=15719702359&_u=61f6brlv2e3c

鑽石玩家

joenetic 發表於 2014-7-6 12:13
試下呢條link

http://item.taobao.com/item.htm?spm=a1z0k.6846101.1130973605.d4915205.eKzDw1&id=1571 ...

看到了.
幾好喎, 簡單D換晒所有電容電阻已經有很大改善.

下一步換老膽後就有排唔使再換野.

但留意火牛最好換過隻足火數的.

專業玩家

ADA 發表於 2014-7-6 12:23
看到了.
幾好喎, 簡單D換晒所有電容電阻已經有很大改善.

呢部機又可以用EL34, 真係一雞兩味,好抵玩。

换電容火牛同胆又有得玩,可玩性幾高。

聲底真係同石機好唔同,但係比石機多好多好似口水聲嘅聲,胆機推喇叭嘅聲係唔係咁嘅呢?

我用胆前石後無咁多口水聲的。

鑽石玩家

joenetic 發表於 2014-7-6 12:45
呢部機又可以用EL34, 真係一雞兩味,好抵玩。

换電容火牛同胆又有得玩,可玩性幾高。

6L6, EL34, 6550, 6V6, KT66 ... 基本上全部都可以互相交換來用.