設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: ming

[高清播放器] M55 問題討論區

黑鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

ming 發表於 2014-5-26 22:15
有d ts file都唔得

我有D 8G以下既TS FILE就冇問題, 再大D就唔知道呢
⎜Sony 65A90J⎜Denon AVC-A110⎜Magnetar 900⎜M&K MP950x6 / M50x5 / V15+⎜
⎜Nordost Valhalla 2 HDMI / PC / LAN⎜AQ WOLF⎜AIM LS3⎜AQ Dragon HDMI⎜
⎜Ediscreation Switch Ext⎜Keces P14⎜

1萬

黑鑽玩家

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

新fw 對mkv和ts的支援性 差咗

三潮玩家

76星級影音勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章金耳朵基本學員76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

ming sir, 我之前用m55 冇你咁多問題喎
最起碼iso, bdmv, ts, tp, mkv 全部都冇問題
d 問題大部份都係外掛字幕問題
AV Room: Optoma CinemaX Pro, Vivdstorm S Pro 92", Yamaha RX-A4A, Ediscreation EC-5
Oppo 203 (老虎魚LPS 數字高級版)
JBL Studio 580, JBL Studio 520C, JBL Control X, Mirage OMNI FX, REL T9
Sine 30A, Talisman
Living Room: LG OLED65C7P, LG SoundBar SN7CY

1萬

黑鑽玩家

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

matthew 發表於 2014-5-27 12:57
ming sir, 我之前用m55 冇你咁多問題喎
最起碼iso, bdmv, ts, tp, mkv 全部都冇問題
d 問題大部份都係外掛 ...

我都唔知係m55問題
抑或我自己的硬件問題

但係 播放2d+3d版既iso 係2d電視播放 (經nas和usb取檔案,電視出聲2聲道)
d聲又疾又拆 畫面又停 聲就繼續去

但純2d版本 無問題 只有畫疾

mkv就無問題 無疾

員外 你之前講過 網絡不能用giga ,要用10/100先順
但kingyan兄 全giga 又無問題 ,而我有問題呢?
莫思身外無窮事
飲盡身前有限杯

三潮玩家

76星級影音勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章金耳朵基本學員76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

ming 發表於 2014-5-27 13:13
我都唔知係m55問題
抑或我自己的硬件問題

MING SIR,

我仲係用緊100mb router+nfs 一d 問題都冇

2d+3d.iso 呢我就冇試過, c200 我就試過一定窒(如果爆開個iso 做bdmv 搵c200 play 都唔會窒), 因為要睇到戲o既中段先會知, 所以我skip 左呢part 測試, 同埋而家都小呢d 原碟

3d.iso 部機就不能downgrade 2d 出, 所以我又係試唔到
但係聲果下真係冇問題, 但係有一d 戲會甩一下咀, 之後就對唔返, 要stop 再play 返先冇事, 同一個file 用c200 冇呢個問題, 咩原因我都唔知但我有report 比tb seller 聽

而kingyan 兄點解全giga play 原碟iso 唔窒真係要問下佢
AV Room: Optoma CinemaX Pro, Vivdstorm S Pro 92", Yamaha RX-A4A, Ediscreation EC-5
Oppo 203 (老虎魚LPS 數字高級版)
JBL Studio 580, JBL Studio 520C, JBL Control X, Mirage OMNI FX, REL T9
Sine 30A, Talisman
Living Room: LG OLED65C7P, LG SoundBar SN7CY

黑鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

其實我都冇特別SET過D乜, 但唔係種種SWITCH都對應到M55就真, D ISO都只是網上DOWNLOAD,
昨晚睇救火英雄, FILE 有45.7GB都冇窒過, 係D 2XGB既MKV FILE唔多得
⎜Sony 65A90J⎜Denon AVC-A110⎜Magnetar 900⎜M&K MP950x6 / M50x5 / V15+⎜
⎜Nordost Valhalla 2 HDMI / PC / LAN⎜AQ WOLF⎜AIM LS3⎜AQ Dragon HDMI⎜
⎜Ediscreation Switch Ext⎜Keces P14⎜

1萬

黑鑽玩家

matthew 發表於 2014-5-27 14:50
MING SIR,

我仲係用緊100mb router+nfs 一d 問題都冇

我用n3 係無問題 ,換咗ac router ,經nas 播片 都有少疾,之前十分暢順

剛剛將m55 upgrade 番做 lx-55 ,播3d就好暢順 ,d聲都無問題 (我只試電視出2聲道)
但關3d,用2d播放 d聲都係疾 ,但無之前未upgrade咁疾.
已測試usb硬碟和nas 同一檔案 pacific rim_3d.iso

網絡方面 過2日 買隻10/100 switch,試吓係咪giga 唔得,但部n3都有疾,都唔知關咩事?

救火英雄 我都無問題 2d版既檔案係無問題
而家主要係某d 3d 版 出 2聲道 ,聲有問題
試番d舊檔案 亞凡達3d.iso 係2d 電視播放 聲無疾無拆
可能近年 3d戲 聲音再加密

代朋友問
m55個 後surround 唔明顯
後置好細聲 細聲到聽唔到
轉用himedia 900 個後置 彭彭聲

kingyan兄
你套設備那麼 強勁 唔疾就一定啦
莫思身外無窮事
飲盡身前有限杯

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

ming 發表於 2014-5-27 18:01
我用n3 係無問題 ,換咗ac router ,經nas 播片 都有少疾,之前十分暢順

剛剛將m55 upgrade 番做 lx-55  ...

Ming Sir,
Did you get your Lx55 firmware from Mr. Yu or downloaded from internet.

Do u know if it is possible to go back to the 450 firmware if found the Lx55 no good?

Thx.
Oppo83
Marantz SR7005 + 淘宝6L6 膽機仔+Audio Space Mini II
Velodyne SPL800 Ultra
Line Magnetic LM215CD
馬Sir DAC; Fostex FE103E 座地 speaker
Linkwitz Lab - Pluto DIY

1萬

黑鑽玩家

chanwt 發表於 2014-5-27 18:55
Ming Sir,
Did you get your Lx55 firmware from Mr. Yu or downloaded from internet.

係余生比既
呢部跟本係用 lx-55 底板
莫思身外無窮事
飲盡身前有限杯

1萬

黑鑽玩家

昨晚睇 non-stop 1080p既mkv 9分53秒 即 hang 機
莫思身外無窮事
飲盡身前有限杯