設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: pac

[討論] 玩CAS必備(FIBER BOX光盒)

科林玩家

dttmtong 發表於 2014-10-2 18:26
師兄你好

可否講解一下 switch 那部份, 點解用 NAS 要用 switch, 唔係直插  router 便可以. 我見好多師 ...

家用router附送嘅switch功能, 其實非常陽春, 而且對外對內通訊一齊處理, 所以好易死機, 用商用switch可以分開處理外, 處理能力亦大大提高, 由於專注網內傳送, 穩定性增加外, 更可作高階設定, 進階qos設定對優先傳送音頻data十分重要, 如果NAS有兩個LAN口, 更可設定link aggregation用以增加頻寬及穩定性~~

穩定性同好聲係相輔相成, 而最重要嘅係骨架網絡等基本建設, 緊記要用音頻專用嘅shield CAT6/CAT7線~~

http://shop.klotz-ais.com/cgi-bin/quickorder/lshop.cgi?action=showdetail&artnum=C7A12EH_&rubnum=pro.cat.bulk.i&wkid=1412240517-20237&ls=e&nocache=

星級玩家

ikki55 發表於 2014-10-2 19:41
家用router附送嘅switch功能, 其實非常陽春, 而且對外對內通訊一齊處理, 所以好易死機, 用商用switch可以 ...

我堅持係唔用switch最好
QNAP TS-469L / dCS NB
dCS Paganini DAC / Paganini Master Clock / 大草牌 10m Rubidium Atomic Clock
Audio Note M6 mk3 Preamp
Mcintosh MC452 Power Amp
JAS Audio Odin Speaker

星級玩家

PhantomGTR 發表於 2014-7-9 11:46
呢兩晚將個 CUBOX 用返 switching power supply,同埋唔用 fibre media converters。呢聲明顯好散好雜亂, ...

Exactly.... 仲係好多人以為 CAT->fiber 只係針對影響數位層面,network layer 已經有 handle transmission error,況且 data 進入 player 通常已有 queue up,完全跟 network / data 的 reliability 沒有關係,這個麻煩的重組過程的目的只係 Galvanic isolation, 阻止 network device 產生出的 noise 進入 player/DAC 等有 interconnect 的 Analog circuit,不論你用幾好的 CAT 線,也不能阻止 noise 進入,因為它本身就是導體。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
alpinweissM + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

ifi | Opti-LAN | i7@z87e-itx(tuned) | Daphile (tweaked) | low-jitter PCIe USB
totaldac d1 USB | Amanero(TCXO) | ES9018Sx2@Lowest DPLL(TCXO)
Luxman 590AX2 | Mordaunt Short P2| KK DXD-12012

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

siuping 發表於 2014-10-10 16:41
Exactly.... 仲係好多人以為 CAT->fiber 只係針對影響數位層面,network layer 已經有 handle transmissi ...

ic ic,又學到嘢, Thanks!
SnakeOil OS in Ediscreation's Haydn > Denafrips GAIA > Rockna Wavedream DAC > icOn4Pro V4 > Nord One SE UP NC500DM Stereo > Volent VL3
平衡隔離牛: Wilmer; LPS: Ediscreation
USB: Ediscreat

星級玩家

ikki55 發表於 2014-10-2 18:54
干擾涉及封包完整性, 封包巳缺失, 再入fiber box出嚟結果都係一樣, 唔單止需要重傳, 仲要排隊~~至於電噪, ...

簡單問一句,你用過光電分離的辦法未先?
dCS Network Bridge / AQ WEL Signature AES / AQ Diamond Ethernet
dCS Vivaldi DAC + Clock / WW Platinum Starlight 7 / Cybershaft OP15
Local-designed dual-mono pre-amp
Nord One SE UP NC500MB Mono Blocks

科林玩家

diamondblack 發表於 2014-10-10 18:19
簡單問一句,你用過光電分離的辦法未先?

好老實講, 我玩嘅AoE唔會有光電分離呢樣嘢, 因為睇番自己內聯網點plan, 有d用純光纖, 有d用純cat 6 shield, 有小部份用混合模式, 有極少部份發燒友由網卡至switch再到server都係行光纖, 我就唔知點再分離, 大部份行cat6 shield 嘅studio、高品質live演唱會, 都唔會用光電分離呢d嘢, 但係佢哋嘅基建設備就相當嚴謹, 可能我見識少, 只見過光電轉換設備用喺延長傳輸, 大形場館、學校等~~

我只係對呢樣嘢抱懷疑態度, 可能對你哋真係有用, 或者日後有大廠生產呢d設備, 我會對光電分離辦法改觀嘅~~

星級玩家

ikki55 發表於 2014-10-10 23:15
好老實講, 我玩嘅AoE唔會有光電分離呢樣嘢, 因為睇番自己內聯網點plan, 有d用純光纖, 有d用純cat 6 shiel ...

無錯,光電轉換嘅應用,大部份在於長距離傳送,一般家用嘅乙太網設備,亦不會加入光纖傳送,以data/packet傳送嘅準確度嚟講,以RJ45作physical界面,CAT5e線作連接已經係足夠有餘。

network streaming嘅出現,有人諗到利用光纖嘅特性,當作filter用以分隔signal path中嘅noise。好唔好聲,或者會唔會過程中有其他壞嘅副作用,有多方面因素,convertor嘅質數,條光纖嘅規格同質數,相應條光纖嘅光纖插頭嘅質數,供convertor嘅電嘅質數,你部dac/streamer嘅streaming mechanism(buffering for example)都有影響。會唔會多隻香爐多隻鬼?絕對有可能,但這些問題都係可以解決嘅。

你問我有無大廠會做?我覺得無。Hifi廠係呢個光纖應用可以加嘅value-add太少。
dCS Network Bridge / AQ WEL Signature AES / AQ Diamond Ethernet
dCS Vivaldi DAC + Clock / WW Platinum Starlight 7 / Cybershaft OP15
Local-designed dual-mono pre-amp
Nord One SE UP NC500MB Mono Blocks

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

其實如果加左呢個FIBERBOX, 光纖轉換個下都隔咗NOISE, 咁NAS係唔係可以用番跟機牛, 用番普通 CAT 6 OR 7 線 ?

只需係NETWORK PLAYER個度用條靚線就可以了

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

bbocram 發表於 2014-11-14 17:56
其實如果加左呢個FIBERBOX, 光纖轉換個下都隔咗NOISE, 咁NAS係唔係可以用番跟機牛, 用番普通 CAT 6 OR 7 線 ...

現在我 USB 同 LAN 都係 optical 的,即係 NAS -> Router -> Optical LAN -> Player -> Optical USB -> DAC。既然 USB 用咗 optical 做 isolation,咁之前個 data path 係咪可以唔洗攪咁多嘢呢?

原來係唔得的。我試過抽起 optical lan,i.e. 由 router 用 LAN 線直接入 player。結果 optical lan 個段都係走唔甩。我估呢 noise 唔止影響最終入 DAC 的 signal,仲要影響埋個 Player 處理呢 lan data。我唔係話 lan 都會錯,只係 (靠估) 呢 package 要來回 send 多幾次出現D  latency 同 jitter 問題。
SnakeOil OS in Ediscreation's Haydn > Denafrips GAIA > Rockna Wavedream DAC > icOn4Pro V4 > Nord One SE UP NC500DM Stereo > Volent VL3
平衡隔離牛: Wilmer; LPS: Ediscreation
USB: Ediscreat

星級玩家

忍唔住買左兩隻LEVEL ONE Fiber Converter 同LPS 黎試, 點解選擇LEVEL ONE? 貪佢SUPPORT 9K Jumpo Frame.
暫時覺得好乾, 人聲冇感情, 冇乜尾音咁,高音去唔盡,聽得好唔舒服。

QNAP TS-469L / dCS NB
dCS Paganini DAC / Paganini Master Clock / 大草牌 10m Rubidium Atomic Clock
Audio Note M6 mk3 Preamp
Mcintosh MC452 Power Amp
JAS Audio Odin Speaker