設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: PCMM1

[DAP播放器] [開箱] 性價比高得嚇人的DAP - Hidizs AP100

進階玩家

cy306 發表於 2014-8-7 17:29
吳好意思,再問一問用line out 出是否較AP100音量至80?

謝謝!

Line out volume 小弟可以 share 小小使用經驗....最初用古河 3.5mm to RCA 時 set 到75 最理想音樂線條不錯亦沒有太大底噪可聞, 最近換了較高級的 Audioquest 線就可以出把 line out 推盡到80 都聽不到底噪把部 AP100 發揮得最好. 接線和後接的擴音器及使用的耳機各方面的配搭都可以用 line out 不同音量微調去測試效果, 耳聽為實{:9_421:}

但小心記得開盡80 line out 之後回調細番個音量, 否則如設定左部機記憶關機前的曲目時, 開機會自動播放上一首歌.....而音量係80 如果這時係用 AP100 插耳機聽的話.......

星級玩家

謝謝師兄回覆,個LO的確有料到,我AP100接RSA inturder balance 出1964 V8.空間感,透明度,人聲比MA8 balance 出V8更好。
而家最新firmware 是否067CN, 在那裏可download? 聲音有吾同嗎?

進階玩家

cy306 發表於 2014-8-7 18:50
謝謝師兄回覆,個LO的確有料到,我AP100接RSA inturder balance 出1964 V8.空間感,透明度,人聲比MA8 bala ...

師兄有 Intruder balance 正啊....流口水中

我就用來接 Solo 煲耳牛, 新玩具梗係要玩盡佢睇下佢可以 pk 家中CD 機有幾大分別, 之前用左 FA hope6 做主角, 之後會用 HD600 和 W5000 聽效果出報告. 試過哂家中的多對耳牛聽 AP100 都發揮唔錯, 等新買果條 AQ big sur 3.5-RCA 開埋聲就會正式測試出報告......呢部機仔真係平靚正到無朋友, 我同事部 DX90 反而覺得太悶唔耐聽, 仲要再換厚電才出到好聲.

進階玩家

cy306 發表於 2014-8-7 18:50
謝謝師兄回覆,個LO的確有料到,我AP100接RSA inturder balance 出1964 V8.空間感,透明度,人聲比MA8 bala ...

講漏左 firmware 067 是店方在小弟購買時幫手更新的,官網好像沒有放上。

星級玩家

謝謝師兄,DX90我試過LO差少少。耳牛都諗緊想入不過吾知inturder推吾推得好。目標HD700

銀級玩家

享受音樂給自己的自由空間

cy306 發表於 2014-8-7 17:29
吳好意思,再問一問用line out 出是否較AP100音量至80?

謝謝!

小弟直出DIY Portable AMP
用音量大約50-55左右~
太大聲音不算幼細
太細聲音又沒有氣勢

如果出擴音機/ 檯式耳擴
音量會是70-75
甚少會SET去80 (除非煲機時用)
耳聽為實
不同的音量LINEOUT的聲音也略為不同
就好似MA8一樣
可以用DIGITAL VOL的大少去調音
可以做到SET GAIN的效果~
好聲音
沒有最好,只有更好。
不是追求器材價格,而是講求器材配搭。
不是只聽音質音色,而是符合個人口味。
不是只看音評吹噓,而是親身耳聽為實。
PCMM1 Jun09

星級玩家

Thank you, 師兄。因為有啲機LO要set去某個音量,甘我當MA8甘用。新機上手較多問題,多多包含

銀級玩家

享受音樂給自己的自由空間

cy306 發表於 2014-8-8 09:54
Thank you, 師兄。因為有啲機LO要set去某個音量,甘我當MA8甘用。新機上手較多問題,多多包含 ...

對於AP100而言
小弟也是新手一名

cy兄有問題可以在這裡提出
一定有師兄可以幫你解答

對啊... 其實很多人不喜歡可調音量的Lineout
但其實對於Portable 而言
可調音的Lineout其實是非常重要
有很多portable AMP
因為輸入擴阻細
如果Source Lineout不能調校的話 (如QA360)
用動鐵耳塞或較易推的耳塞耳筒
Portable AMP音量只能擰半格/一格就已經很大聲

但擰得太少又會出現左右音量不平衡的情況

所以Portable Source來說
小弟比較喜歡可以調校音量的設計

好聲音
沒有最好,只有更好。
不是追求器材價格,而是講求器材配搭。
不是只聽音質音色,而是符合個人口味。
不是只看音評吹噓,而是親身耳聽為實。
PCMM1 Jun09

銀級玩家

金耳朵銀耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

師兄們的測試好正, 期待有更多分享.

進階玩家

skyidea 發表於 2014-8-8 15:25
師兄們的測試好正, 期待有更多分享.

更多的聽感待我部AP100 煲多一個星期就出, 現在大約二百個鐘已經比我煲開左個高頻無咁暗, 小弟煲機有個習慣就係新開時不會用勁低頻狂炸, 即使我唔多聽古典但都會在 耳機/player 新的時候用鋼琴, 弦樂, 及古典去細聲煲, 以我過往咁多耳機煲機的經驗通常全頻都會開得唔錯... 而家部 AP100 + FX800 女聲超毒   有 FX800 的師兄快試......Line out 推 ATH-A900X LTD 紅色限量版已經非常女毒... 再開下聲推 W5000...

p.s. 在小弟查詢官方 CS 時, 佢地回覆最新 067 firmware 已經可以在官方網站下載了, 未upgrade firmware 的可以自行處理無須去舖頭搞.....

Official 067 firmware download below
http://www.hidizs.com/EN/Support/Download/