設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: windwolf447

[DAP播放器] 煲左3日,等我做個DX90簡評先~同ak100 mk2做個對比

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員

用過dx100都驚

星級玩家

我接受唔到DX100,用過幾次,個系統太LAG又死機,再好聲都咪搞我

銀級玩家

要治本必需重口味

windwolf447 發表於 2014-4-21 22:18
我接受唔到DX100,用過幾次,個系統太LAG又死機,再好聲都咪搞我

guppyguppyguppy師兄都係指喱樣?
SE5WAYR,HIFIMAN RE800

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

用緊 DX100 和 X5,前 DX50 用家路過!

今日買 accessories 時匆匆忙忙聽左大約 10分鐘,耳機是 Kuro!

DX90 的內置 amp 是驚喜,大改以往 DX50 的腳軟粗聲的問題,將 Kuro 推得精神爽利,比 X5 有多無小!

平衡度是 X5 好小小小小,X5 是中性微暖,DX90 是中性清底,音色取向各取所需,自已決定啦!

比較 surprise 的是以為 DX90 用兩粒 SABRE 會在 detail 和分析力獨佔鰲頭,但又唔覺喝喎,如果追求呢兩樣,我 keep 返 X5 了。

評分

參與人數 1威望 +9 金錢 +9 收起 理由
goodabc2010 + 9 + 9 有x5既我曾經都諗過轉dx90...

查看全部評分

音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

windwolf447 發表於 2014-4-21 22:18

初出 DX100 時? 呢個係 DX100 和 DX50 既通病,DX50 初出時死機直情轟烈啦,到 v1.2.2 後基本穩定了! DX100 我買機時是 V1.3.5 (2013 Jan version),已經無死機了,操作上有點慢,但這是 design 問題多 D,唔覺有 lag ,就算播緊歌去 scroll Directory 都順喎,現在 DX100 firmware 係 v1.4.2 ,我唯一 complaint 係聽緊歌個 screen time out 自動熄時會有一下細「的」聲!
音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

星級玩家

ANDY大大, 咁我無DX50, DX100
家陣入手, 當然揀DX90啦
YEAH YEAH
某年某月某日迷上了聽機, 經過幾年的學習, 現在有機會寫寫聽感, 分享心得, 一齊討論研究研究 :-)
觀看所有 Head-fi Guppy 的文章

星級玩家

期待試聽dx90 mod~

鑽石玩家

guppyguppyguppy 發表於 2014-4-22 13:22
ANDY大大, 咁我無DX50, DX100
家陣入手, 當然揀DX90啦
YEAH YEAH

CHing 有ma8 仲入dx90 嘅??

有試過用dx90 推asg2 ,唔係好夠力,不過分析力同樂器分離度都好好,但就無左個動圈,所以都可以忍下手

星級玩家

kent~ 發表於 2014-4-22 20:14
CHing 有ma8 仲入dx90 嘅??

有試過用dx90 推asg2 ,唔係好夠力,不過分析力同樂器分離度都好好,但就無左個 ...

無心戀戰, MA8放鬼左LU
某年某月某日迷上了聽機, 經過幾年的學習, 現在有機會寫寫聽感, 分享心得, 一齊討論研究研究 :-)
觀看所有 Head-fi Guppy 的文章

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

你好,
想問吓AK100mkII同DX90兩部機調音分別大唔大?

哪一部較暖聲?

thanks!