設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[DAP播放器] 煲左3日,等我做個DX90簡評先~同ak100 mk2做個對比

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

我最開始時係用dx50mod,之後係日本旅行途中部機壞壞地,於是就買左部ak100 mk2, 可能大家未必認同,但我主觀上認為ak100 mk2的音場同音樂感要比dx50 mod好一點點。

好啦等到頸都長埋(其實好似都唔係好耐姐lol)終於出左部dx90,我去試聽之後馬上就決定買,點知又冇貨,但好好彩比我係深水埗行行下街係DM_遇到最後兩部,我同朋友都買左。

插左煲機線run,出街又用下,番歸又插番run,大約40幾個鐘,對比剛買時聲音提升都幾明顯。對比ak100 mk2,DX90嘅音場要大得多,樂器分離度好,細節多,而且低音更加實同有力,聲底取向偏向中性。DX90的中頻有一點突出,人聲好聽。由於左右聲道獨立解碼放大嘅關係,DX90嘅聲音比DX50mod同ak100mk2要清晰乾淨,背景較黑,冇左以前dx50果種底躁係令我最感動的。
推力方面,數據上輸出功率大約係dx50嘅1.8倍,當然亦比ak100mk2要大唔少,直推我依家用緊嘅DT1350絕對係有聲有色,音場同低音都推到出黎,就算插HD650上去都唔會難聽(咁當然要較high gain啦lol),所以我依家都唔打算用amp輕輕鬆鬆一部就算。

但目前都有d不滿嘅地方,首先係個系統,雖然已經非常穩定同未發覺到有咩bug,但個觸控都係太靈敏,成日scroll當成touch禁左入其他file。個暫停有d慢,要一至兩秒先停到。最後就係DSD方面,播唔到dff檔,打比dm_個sales問話要dsf先得,激死又要轉過哂……

以上。

評分

參與人數 5威望 +45 金錢 +45 收起 理由
nelsonb + 2 + 2 精彩報告
Archie + 9 + 9 用家心得
jasone_ti + 15 + 15 用家心得
Budget-fi + 10 + 10 用家心得
goodabc2010 + 9 + 9 用家心得

查看全部評分

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員

師兄的dx50mod是誰的作品,同dx90比如何

星級玩家

是金師傅MOD的,只能說DX90進步很大,DX50MOD全方面都差DX90一些,再加上好快有DX90 MOD.....

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

我前日都試左...用IE80試...用mid gain推
好乾淨,低頻實淨,定位好解析都好...但真係無咩味道/精...
最好真係夾返d 暖少少同夠音樂味既塞...
再借部AK120對比下...AK120就好有音樂味...但係低頻就無晒力...
中高就線條感延伸都好過DX90...尾(泛?)音都長dd...分析力聽落再好dd
計返價錢DX90非常不錯,有推力有質素,唔係想支持Cowon...我就出手了{:9_429:}
我都帶左d dff檔去...播唔到(睇唔到)...so sad...
PS: AK120播DSD唔錯但真係勁lag機又熱...{:9_412:}
「身構えている時に、死神は来ないものさ」

進階玩家

如直推IE800聲可以嗎?

見習玩家

c-hing  請問播吾播到  M4A  ?

進階玩家

終於見到有點像樣的文了, 老實說看到其他文跟DX50對比不是不好...只是...明知DX50一定勝唔過DX90, 又何必拿黎比呢? 係都同同價位既X5比先有FEEL, 或者同DX100比, 會差幾多先岩.

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

tkkhome 發表於 2014-4-21 17:33
終於見到有點像樣的文了, 老實說看到其他文跟DX50對比不是不好...只是...明知DX50一定勝唔過DX90, 又何必拿 ...

其實DX100會比DX90 好唔少, DX90比DX100優勝的地方是體積和偏向冷靜的聲底, 更好的介面, 稍靜一點的背景, 以及少了ibasso對中頻的渲染;

DX100在控制力, 結象, 以及感情的表達都比DX90好不少, 而在各頻段的延伸也更為自然, 只是ibasso自身偏肥偏虛偏散的音染在DX100上更為明顯, 雖然密度上DX100較佳, 但整體會令人覺得DX100不能駕馭多種音樂(不夠雜食), 而天生體積大, 介面lag又慢, 異常發熱也是扣分位, 這構成除價錢因素外入手DX90的理由。
說不定我們都是被蒙在鼓裡的愚者。
愚者也是有愚者的太陽啊。

"哀傷浮遊 別冊"

銀級玩家

要治本必需重口味

Budget-fi 發表於 2014-4-21 19:54
其實DX100會比DX90 好唔少, DX90比DX100優勝的地方是體積和偏向冷靜的聲底, 更好的介面, 稍靜一點的背景, ...

如果好似dx50>dx90咁出部dx100加強版
都真係諗得過
SE5WAYR,HIFIMAN RE800