設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: 甜鬆潤

[請教] 寫CHORD HUGO PART 2之前,容許比d時間小弟,等我過一過冷河

銀級玩家

"有時侯我都覺得自己似打手,多人讚好既野我就踩,個個話差既野我就撐"
其實又有咩所謂...?
head-fi由始至終都由所謂既"聽感"支配
不同品種既耳機用黎聽不同類型既音樂會產生不同既效果

正如beats一樣有人踩
但我夠膽講beats用黎聽Rap係唔錯的 用535R聽Rap我就覺得完全係垃圾
咁點 你唔可以話我錯先 的確有部份耳機既調音係只適合聽特定既音樂類型

我討厭既 反而係個d人云亦云 見多人讚口不絕 但自己未聽過 係度吹捧既人
相反 見多人有彈無讚 自己又未聽過就加入淺踏既人 我都覺得好厭惡

我十分欣賞樓主既態度
你既評論好有個性 係少數我會完整睇哂既評論文
加油~

評分

參與人數 1威望 +12 金錢 +12 收起 理由
hiyori + 12 + 12 絕對認同

查看全部評分

科林玩家

其實AK D 野係overpriced就不嬲嫁啦
ZX1 咁O既價錢有咁O既味道仲想點?
我Buy你嫁...甜師兄。

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

上網發文少不免會遇到不同的聲音,可能大家有點肉緊了,尤其自己也擁有的器材難免變得更敏感
最緊要集中翻落件器材度唔好變非理性既駡戰
希望甜師兄可以keep住寫文啦,甜師兄篇篇報告都用估你唔到既手法寫
真係唔做你fans都唔得呀!
期待part2!
總受

黃金玩家

WallerHomie 發表於 2014-3-20 20:48
"有時侯我都覺得自己似打手,多人讚好既野我就踩,個個話差既野我就撐"
其實又有咩所謂...?
head-fi由始至 ...

戴頭盔先

想當年我聽HipHop / Pop都有買Monster beats,
以前追求beat嘅力度, 的確係幾過癮.......

之後玩多咗其他IEM & headphone, 就有被昆水嘅感覺

科林玩家

如果個個都一味讚同.
何來討論!

科林玩家

76-FC 藍寶石勲章

一句咁多,甜兄我撐你
(Post76 Android 手機版送出)

星級玩家

新仔玩家

講真打手唔打手呢家野比較敏感,亦非當難確認邊個咩野人有咩野背景,所以都無辦法。比人當打手,當人打手,互相有敵意地討論會變相犧牲交流質素,相信甜師兄不樂見。甜兄財力雄厚,傾向用一步登天既方法去玩headfi,我覺得無特別問題。期禹甜師兄後續部分,以及其他未登出既分享文呢

黃金玩家

甜兄文章寫的很好,每人喜好不同有時候聲感不同也完全不會奇怪.
就好像您的芝士龍虾多少也對我買入SE846有一定影響(那篇美食耳機寫的真是非常精采)
音源: LUXMAN D-06u
耳放: LUXMAN P-700u,AT HA5050H
耳機: ADX5000,AWAS/f,AWKT/f,W2002,W11jpn
手提: WM1Z,SP2000黑鋼+64 U18S,64 nio,Odin
喇叭: Spendor A7+LUXMAN L-507UXII

銀級玩家

dezispop 發表於 2014-3-20 22:00
戴頭盔先  

想當年我聽HipHop / Pop都有買Monster beats,

我覺得beats除左RAP music
其他music genre都唔掂 POP都唔得喇~
實左太重音染...

不過依種調音用係Hip-Hop/RAP的確係件好事
因為RAP主要都係聽拍子同感受強勁既節奏感
人聲清唔清根本冇所謂 個MC RAP到咁快我諗你都唔會集中到
所以BASS多係RAP MUSIC黎講係正常
我諗身為RAPPER同Producer既Dr. Dre應該有考慮到依點

如果係都要我用AKG聽RAP...
不如一槍打死我

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

甜兄文章比倒人好易明白的感受,請多多出文