設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Desmond.W

[隨身耳擴] 想買burson耳擴,問conductor和sololist分別

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

muffy 發表於 2014-3-19 14:08
佢既售價我都覺得好貴

但我覺得值得, 唔少身邊既朋友邊鬧佢貴但邊買  ...

我周末都會去試聽一下.

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

muffy 發表於 2014-3-19 14:05
師兄我同你一樣都唔信...

但入左之後...我信...

反而有的興趣hugo推gs1000i/ps1000會系點,

鉑金玩家

muffy 發表於 2014-3-19 09:55
Johnmo兄唔知重記唔記得小弟
當年我都係請教你如果推好HD800
而加0247開心推800中   ...

夠玩就好

可惜0247停產了
HIFI器材的功能就是還原錄音,僅此而已

專業玩家

jaffeinism 發表於 2014-3-19 13:02
比較好既dac好少帶耳插,低阻耳機吾系求其插就好聲,有甘易玩就好

DAC直推不代表求其插, 不過你要甘諗都無法
低抗耳機你無講邊隻
你籠統地問, 我咪籠統地答
最少DAC202, Lynx Hilo直推TH900, T5p, IERM, K3003等都無問題
不過要更好當然大把

我相信我對推低阻的執著比絕大部份人更甚

BHA-1專登special order 要把gain調低
909也是special order特別加大衰減推低阻不會太大聲
所有我買或打算買既AMP我問得都問, 以至未出的iQube v5我也廠向提議把gain調低和注意底噪
而Qables接納我意見把low gain改成 0db做一個trial run
Cavalli的Portable Dac/amp 我亦會照樣同佢建議

我買的每一部amp幾乎都會考慮是否可以適用於低阻或入耳

當然你可能會講音量同gain不是影響是否推得好/好聲的直接因素
但連音量都無辦法有效率地控制根本連正常聽歌都做不到

DAC我亦會試邊部可以降低音量同時不降低音質(或影響最少)
線材在不同電平下表現而有異, 有D線細聲唔好聽的
一切都只為夾好我的TH900, T5p, W3000ANV, MD2, IERM

不過不需要眨低其他系統才表現到自己高要求
就算同套家用系統相差幾光年, 我依然很滿意HP-V1推TH900
偶爾還用Centrance hifi m8推LCD-3和HD800

評分

參與人數 2威望 +25 金錢 +25 收起 理由
hiyori + 16 + 16
S.C. + 9 + 9 絕對認同

查看全部評分

專業玩家

S.C. 發表於 2014-3-19 11:57
雖然認同Rudi性價比低但係我都幾喜歡佢調音

另外030比起010/ 300/ 303好似又份外無性價比, 因 ...

我當然明白, 其實好容易見到亞洲地區特別多人喜歡Rudi, 因為歌種真係好合適
其實我自己都鍾意, 只不過以rudi 的overall音質, 做功同customer service真係有點難買落手

我一日唔甩走隻MD2, 一日都仲有衝動想整套RUDI西裝

銀級玩家

hiyori 發表於 2014-3-19 12:28
小弟也很喜歡rudi的調音,只是玩不起
Rudi很可惜的是有一班很喜歡的支持者,喜歡他的產品是很 ...

原來版主也喜歡Rudi

版主點會玩不起, 就算係無買過Rudi 可能係巳經太多玩具, 吾捨得買居多

鉑金玩家

S.C. 發表於 2014-3-19 11:57
雖然認同Rudi性價比低但係我都幾喜歡佢調音

另外030比起010/ 300/ 303好似又份外無性價比, 因 ...

如果想要浸意大利風情,買GOLDNOTE, AUDIA FLIGHT好D,不過淨得6.3玩

評分

參與人數 1威望 +8 金錢 +4 收起 理由
hiyori + 8 + 4

查看全部評分

銀級玩家

whitefang 發表於 2014-3-19 22:13
DAC直推不代表求其插, 不過你要甘諗都無法
低抗耳機你無講邊隻
你籠統地問, 我咪籠統地答

Ching 對低阻我覺得是專家, 當大家主力玩HD800/T1, 你有玩過的Spro/ W3K/ HE-6/ LCD-3 也是低阻居多, 除左低GAIN或特別訂加衰減之外, 我知道對於研究怎控制訊噪比, 前後電平控制同用吾同GAIN/ 電平時用什麼IC/PC/HP線也很有心得, 我最多將幾條IC調下又同其他HIFI友交換又試下, 用吾同GAIN和電平又試下, 我覺得你比我認真很多, 講真我十分佩服你對HEADFI 嘅熱情

銀級玩家

johnmo 發表於 2014-3-19 22:45
如果想要浸意大利風情,買GOLDNOTE, AUDIA FLIGHT好D,不過淨得6.3玩

會記住John兄嘅推介, 好似Gold Note真係有出HP amp, Audia Flight小弟買吾起無咩留意呢, 是CDP出6.3 TRS?

鉑金玩家

S.C. 發表於 2014-3-19 23:03
會記住John兄嘅推介, 好似Gold Note真係有出HP amp, Audia Flight小弟買吾起無咩留意呢, 是CDP出6.3 TRS? ...

Audia Flight FL Three 合併機連DAC