設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: ant9284

[討論] Universal 四月推出20款EMI復黑王部份selections

鉑金玩家

rredline 發表於 2014-3-12 09:04
有Danny仔,不錯!
我只重視環球是否會用垃圾大音量錄制。
若是大音量環球唔使指意賺到我一分錢! ...

我估音質會跟以前出嘅復黑王差不多!始終都係平價碟。

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

jcttt 發表於 2014-3-12 12:10
我估音質會跟以前出嘅復黑王差不多!始終都係平價碟。

我成日都講, 一分錢一分貨, 付出幾多得幾多, 要發燒級就買其他format

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
porkballs + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

ant9284

鉑金玩家

ant9284 發表於 2014-3-12 12:23
我成日都講, 一分錢一分貨, 付出幾多得幾多, 要發燒級就買其他format

不過我覺得還是可以接受,不境只是想重拾返以前的歌曲,又有齊原版封套,而且今個復黑王系列,起碼會復刻400張大碟,如果全部都出發燒版,都幾甘,但我相信日後會陸續發燒版,睇今次復黑王邊款好賣啦,我希望關正傑一個秋天日後會推出SACD!

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

其實有好多復黑王歌路, 風格都跟本唔適合去做發燒錄音
ant9284

鉑金玩家

ant9284 發表於 2014-3-12 12:58
其實有好多復黑王歌路, 風格都跟本唔適合去做發燒錄音

但可惜現今唱片公司是根據銷量去造發燒碟的呀!

專業玩家

其實也是大家求,才有供. EMI 當時既錄音根本就好好, 駛乜發燒版? 以前要加味精可以係amp 調 EQ, 想加幾多可以自己加, 駛乜人地加埋.

評分

相位王 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

鉑金玩家

porkballs 發表於 2014-3-12 13:37
其實也是大家求,才有供. EMI 當時既錄音根本就好好, 駛乜發燒版? 以前要加味精可以係amp 調 EQ, 想加幾多可 ...

所以復黑王也是不錯的選擇,原汁原味!

進階玩家

[全港樂評人 齊Like百代經典] 第2回 (共20回)
環球復黑王‧百代篇 EMI傑作 重拾尊嚴 光輝再生 倒數19日

王雅文《陪伴我多一次》

撰文: 三點水

創作歌手及DJ歌手王雅文先後出過三張黑膠大碟,一九八三年寶麗金的《夜影》及一九八五年星島全音的《Don't cry for me…貝多芬》已相繼推出復黑CD版本,獨剩一九八四年EMI的《陪伴我多一次》終於也復黑有期了。很奇怪,個人對於有實力的創作歌手都會加分支持,王雅文就是其中一位。在《陪伴我多一次》中,她共寫了五首曲,被用作主打的《夢蕾》便是其中之一,此外還有《Bye》、《2001年》、《夢魂深處》及《青春無悔》,個人覺得都屬不錯的作品,尤其喜歡黃霑寫詞的《夢魂深處》,王雅文唱出情味,觸動人心,未被重視,不無一點滄海遺珠之憾。真正令王雅文走紅的是收錄在《Don't cry for me…貝多芬》的跳舞歌曲《夜之節拍》,但個人更喜歡她演繹的抒情慢歌,同碟收錄的改編歌曲《別讓我步過》,時至今日仍為我的至愛歌曲之一,同時亦是一眾改編版本中唱得最好的一個版本。原本她的第四張大碟已告錄好,第一主打歌亦選了慢歌《不笑的決定》,惟最後未能面世,殊為可惜,王雅文亦告淡出樂壇,重回電台工作至今。

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

黃金玩家

jcttt 發表於 2014-3-12 12:49
不過我覺得還是可以接受,不境只是想重拾返以前的歌曲,又有齊原版封套,而且今個復黑王系列,起碼會復刻 ...

其實環球復黑王頭幾批使用純黑色油底層膠料SONY playstation 2的專用碟D聲真是幾弱下,但自從用了新黑紫色底的新物料後,不論分析力有改善,整個聲底也不同聲音了,明顯有不小進步,但同日本壓24K金碟仍有一定距離,正所謂一分錢一分貨嗎,但Master靚也可以救回不小!就軾目以待新一批環球EMI在校正相位,而且本身80年代初早期EMI有很多也很靚聲(黑膠),所以予人很大寄望!而有小道消息話,在華X唱片接手EMI的年代,根本從來就無使用過呢批Master Reel Tape母帶重出,就算他們所謂Hifi碟也未用過,可能因為懶及怕麻煩掛同埋你地又有多小人聽得出是不是母帶吖!反而EMI早期三洋及東芝版大碟CD就真是用Reel Tape去剪接出碟啦!

評分

jcttt + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

不論錄音是何相
聽歌一定要正相

銀級玩家

jcttt 發表於 2014-3-12 12:49
不過我覺得還是可以接受,不境只是想重拾返以前的歌曲,又有齊原版封套,而且今個復黑王系列,起碼會復刻 ...

有400款咁多? 包括好早好早期六七十年代果啲?