設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: civic1217

[1080高清電視] [已搵到原因#20但未有解決方法]SONY W950A既HDMI ARC+BRAVIA sync設定

進階玩家

Rakehell 發表於 2014-2-4 16:29
C Hing , 我部 Panasonic Plasma 都有差唔多既問題.
佢個 ARC 話就話可以由一條 HDMI 去 amp 出聲. (of coz ...

係咪有裝nowtv or 其他set top box, 斷左佢再試.

鉑金玩家

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

ngunng1 發表於 2014-2-5 12:30
係咪有裝nowtv or 其他set top box, 斷左佢再試.

有nowtv. 真係估佢唔到,今晚試試先。 thanks ching
(Post76 Android 手機版送出)
Yamaha CX-A5100 / MX-A5200
Elac FS 407 / Elac CC 241.3
Elac BS 243.3 / Mirage OMD-5
Klipsch RP-140SA / Velodyne SPL-1000 Ultra
Oppo BDP203

銀級玩家

竟然係NOWTV?!
我都有

呢個星期六先得閒試
將D線拆落拆去都咪話唔煩

咁假設唔插NOWTV正常無事的話
咁點睇NOWTV?
THX!

銀級玩家

MarkKwok 發表於 2014-2-4 16:25
"傅裝機時插同一部BD PLAYER同一條HDMI線
係TV個REMOTE可以控制曬所有野"

兩邊開曬
都係無料到

http://www.youtube.com/watch?v=6JvXBXEa4nM

睇片就超易SET
SET落就完全唔得

銀級玩家

P.S
想問埋如果HDMI ARC正常運作下
SOUNDBAR既POWER同大細聲係咪可以全部係TV個REMOTE攪掂曬呢?
THX!

進階玩家

civic1217 發表於 2014-2-5 21:17
P.S
想問埋如果HDMI ARC正常運作下
SOUNDBAR既POWER同大細聲係咪可以全部係TV個REMOTE攪掂曬呢?

冇錯, tv remote 大細聲會轉左做家庭影院.

nowtv用色差出.

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

有冇試吓TV Retome上有個SYNC MENU
入面有不同選項可用.

銀級玩家

happyjoe 發表於 2014-2-6 01:55
有冇試吓TV Retome上有個SYNC MENU
入面有不同選項可用.

按左SYNC MENU後
無可用DEVICE。。。。

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

即是接駁錯誤

銀級玩家

好啦
大家見我咁夜先出POST就知攪左好耐

終於搵到原因
令到BRAVIA sync同HDMI ARC無法運作唔只一樣野
1. NOWTV HDMI PORT出
2. 電腦@GTX650原生HDMI PORT出

我原本四個HDMI係:
BD PLAYER
PS3
NOWTV
電腦@GTX650

之後買左個LG NB2520A SOUNDBAR

現有插法:
HDMI ARC PORT - LG SOUNDBAR
BD PLAYER
PS3

以上插法所有功能正常
BRAVIA sync同HDMI ARC都100%正常

但當一插電腦條HDMI線
EVEN電腦方面無SET出兩個MON (1個PC MON, 1個TV)
都一樣即刻斷曬
情況同NOWTV條HDMI一樣

想問問點可以睇到NOWTV同PC呢兩個SOURCE而又唔影響BRAVIA sync同HDMI ARC呢?

P.S NOWTV有+$28轉高清睇英超
轉用色差出係咪畫面差好遠?
THX ALL