設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[1080高清電視] [已搵到原因#20但未有解決方法]SONY W950A既HDMI ARC+BRAVIA sync設定

銀級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

想問問SONY W950A既HDMI ARC係自動開左?
定要D咩特定設定呢?

情況係咁:
一買番來時師傅幫手SET埋部BD PLAYER
係可以一入碟部電視自己會去左HDMI1個畫面
用TV REMOTE已經可以控制曬PLAYBACK

但過左一排呢個功能已經失效左
要自己手動SWITCH去HDMI1
要用BD PLAYER個REMOTE先控制到

試過RESTORE FACTORY DEFAULT SETTING都係一樣

問題來啦
過年前買左個LG SOUNDBAR NB2520A
插HDMI1無聲出

而家經OPTICAL入
就識自動POWER ON
但電視個REMOTE較唔到大細聲

用3.5MM入較到大細聲
但唔識自動POWER ON

求指教
THX!

76-FriendClub

76-FC 藍寶石勲章

個HDMI ARC 係咪要係"設定" 內開左佢先function 到??
AV System :                                 2 Channel System :
Panasonic TH-55HZ1000H        Musical Fidelity A1                                   
Denon AVC-X8500H                  Marantz SACD 30n
PANNDE PD6X                           Atomica Strato (無極)
B&W 705 S2, HTM72 S2, KEF R8a, E301
Velodyne SPL-1200 Ultra

銀級玩家

MarkKwok 發表於 2014-2-4 11:48
個HDMI ARC 係咪要係"設定" 內開左佢先function 到??

http://www.sony-asia.com/microsite/bravia_i-manuals/FY13/EXW950/IND_eng/c_asys_europe_co_hdmi.html

我見佢寫:
When connecting a “BRAVIA” Sync-compatible digital audio system and Audio Return Channel (ARC) technology, connect to HDMI IN 1 with an HDMI cable. However, if connecting a system that is not “BRAVIA” Sync-compatible or Audio Return Channel, an additional audio connection via DIGITAL AUDIO OUT (OPTICAL) is necessary.

我個SOUNDBAR唔係“BRAVIA” Sync-compatible device
但SUPPORT HDMI ARC

應該點做呢?

76-FC 藍寶石勲章

照字面寫應該用 hdmi 線駁去hdmi 1 (IN) 喎
AV System :                                 2 Channel System :
Panasonic TH-55HZ1000H        Musical Fidelity A1                                   
Denon AVC-X8500H                  Marantz SACD 30n
PANNDE PD6X                           Atomica Strato (無極)
B&W 705 S2, HTM72 S2, KEF R8a, E301

銀級玩家

MarkKwok 發表於 2014-2-4 15:14
照字面寫應該用 hdmi 線駁去hdmi 1 (IN) 喎

係呀
插BD PLAYER就無左控制功能
但就有聲有畫

插SOUND BAR就無聲出。。。。

師傅裝機時插同一部BD PLAYER同一條HDMI線
係TV個REMOTE可以控制曬所有野

76-FC 藍寶石勲章

"傅裝機時插同一部BD PLAYER同一條HDMI線
係TV個REMOTE可以控制曬所有野"

哩個function 應該係CEC 喎,唔係ARC!

CEC 可以試下係設定到開番佢 (tv 同blu-ray 機兩邊都耍開)

鉑金玩家

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

C Hing , 我部 Panasonic Plasma 都有差唔多既問題.
佢個 ARC 話就話可以由一條 HDMI 去 amp 出聲. (of coz 已插岩位) ,
但係呢, 三個月黎反復換線 , 轉 setting , 都唔得 .
以為佢同我個 828 amp 唔夾啦, 點知早兩日無啦啦由電視去 Amp 出聲 !! 勁詭異 !
之後閂左 Amp , 由電視自己出聲 , 之後開返 Amp 已經無左呢個功能...

天呀 ~ 唔得咪算囉,點解無啦啦俾左個希望我又拎走返 ~
Yamaha CX-A5100 / MX-A5200
Elac FS 407 / Elac CC 241.3
Elac BS 243.3 / Mirage OMD-5
Klipsch RP-140SA / Velodyne SPL-1000 Ultra
Oppo BDP203

銀級玩家

Rakehell 發表於 2014-2-4 16:29
C Hing , 我部 Panasonic Plasma 都有差唔多既問題.
佢個 ARC 話就話可以由一條 HDMI 去 amp 出聲. (of coz ...

咁師兄最後點解決?
我而家暫時用OPTICAL入
TV著SOUNDBAR識自已POWER ON
但TV REMOTE較唔到大細聲

鉑金玩家

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

civic1217 發表於 2014-2-4 16:43
咁師兄最後點解決?
我而家暫時用OPTICAL入
TV著SOUNDBAR識自已POWER ON

好問題 , 點解決?
OPTICAL SPDIF ... HAHA!
算啦,電視聲無乜要求架啦 ...
我仲鍾意 5 隻 speakers All Channels Stereo 出電視聲 , 個包圍感好得意,好似成個廳同時出聲. 一於煲埋個 Surround.
Yamaha CX-A5100 / MX-A5200
Elac FS 407 / Elac CC 241.3
Elac BS 243.3 / Mirage OMD-5
Klipsch RP-140SA / Velodyne SPL-1000 Ultra
Oppo BDP203

銀級玩家

Rakehell 發表於 2014-2-4 16:47
好問題 , 點解決?
OPTICAL SPDIF ... HAHA!
算啦,電視聲無乜要求架啦 ...

同我同道中人
但較唔到大細聲真係好令人煩惱