設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: hzehk

[隨身耳擴] Venturecraft Typhoon 研究生

見習玩家

zakuboy 發表於 2014-2-3 23:12
師兄,你買邊個版本?
(Post76 Android 手機版送出)

我買左紅色特別版~~~

星級玩家

講明是研究生,我會先試下用 MP3 升升先,看是否有差別。 我成個 library 都是 ALAC, 如果升頻 work 就照用個 library 免煩。

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

大家都好似集中講升頻,有冇D關於耳擴個part分享呢?thank you

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽鑽石勲章

octa 發表於 2014-2-5 17:02
大家都好似集中講升頻,有冇D關於耳擴個part分享呢?thank you

無辨法升頻可以話係這部機買點.
我和朋友(因他上年在日本買左台風)一起去12/F和星際 , ab左好多部這類產品.(hp-p1 , vmoda ,  pha-2),
用ip5 (44.1 wav) ->台風 -> fitear 334
不用升頻的話 pha-2 >台風 , 台風 vs vmoda vs hp-p1(各有各好)
但一用升頻後就勝出. 以上係我個人聽感.

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

20120820 發表於 2014-2-5 20:12
無辨法升頻可以話係這部機買點.
我和朋友(因他上年在日本買左台風)一起去12/F和星際 , ab左好多部這類產 ...

我今日都係灣仔試左。用ipod nano入台風,配um pro30聽少女時代(AIFF Format)。係冇升頻既情況下個人覺得不及配搭pha1,可能部機未run in卦。所以最後未有入手,唔知係咪唔夾kpop呢類流行曲呢

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽鑽石勲章

mclaren 發表於 2014-2-5 21:03
我今日都係灣仔試左。用ipod nano入台風,配um pro30聽少女時代(AIFF Format)。係冇升頻既情況下個人覺得 ...

連pha-1都不勝, 有冇試埋pha-2?

白鑽玩家

20120820 發表於 2014-2-5 21:15
連pha-1都不勝, 有冇試埋pha-2?

因為我用開pha1所以有呢個感覺咋,舖頭冇pha2所以冇試到。講真聽完後有少許失望,純粹個人木耳感覺

白鑽玩家

所以我個人覺得升頻可以話係這部機買點.

白鑽玩家

20120820 發表於 2014-2-5 21:23
所以我個人覺得升頻可以話係這部機買點.

完全同意呀!

星級玩家

今日去買7N 線,終於認真摸過試過兩部機,用自己部 iPhone 5,歌用 ALAC 格式 (剩得ALAC 炸) , 曲目︰

1。 Wake Me Up - AVICII (今期流行電音,又有男聲,有 deep shocking DJ bass)
2。 Nausicaa Medley - 久木田薰 (最愛大提琴,歌又好聽,琴音潛到好低好低)
3。Someone like you 現場版 -Adele(千人大合唱一場聲音極具震憾力,不可不聽)

耳機用 M-80 同 P5。不習慣用IEM 同 CM 塞耳。

結論︰
1。 升頻聲音好好多,去到 32/192kHz 首 Wake me up D bass 會再低 d 和收得滑順好多。 用TT 胆機聽重bass 歌絕無前途。
2。 聽久木田薰大提琴直頭無命,不過我這part我感覺部TT 胆機種振動感同感情正D。
3。用7N 線後那種聽感會放鬆,其實是感覺好難形容
4。紅機聲音好過黑機,滑D。 聽 Adele 大呼 ' Nevermind I 'll find...." 最盡果下差異都幾大。

再玩 TT+7N 線 一排, 遲 D 可能都要買颱風。胆機唯一缺點聽唔到電音,太鬆散無 feel。

PHA1 ? 唔好玩啦 ...... 我用左2個星期, 開頭以自己木耳,點知比成村人試都話用左等於無用是個騙局,比人笑到面都紅, 即放﹗